Συνελήφθη καταζητούμενος στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Ύποπτος για εμπορία προσώπων και διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων συνελήφθη στην Κύπρο

Ξένο δημοσίευμα αναφέρει ότι πρόκειται για τον Ισραηλινό Moshe Harel,68 χρόνων, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με έκδοση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου κατηγορείται ότι εξαπάτησε δότες νεφρών από Τουρκία και πρώην Σοβιετική Ένωση πριν από δεκαετίες.

Ο Harel κατηγορείται ότι υποσχόταν $14,500 στους δότες νεφρών ενώ πουλούσε τα όργανα στο Ισραήλ μέχρι και $120,000. Κάποιοι από τους δότες κατήγγειλαν ότι δεν είχαν

πληρωθεί ποτέ.

Η Ιντερπόλ και η Ρωσία είχαν εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον Harel. Η έκδοσή του ζητείται τώρα από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου - μια επαρχία της Σερβίας που κήρυξε ανεξαρτησία το 2008, αλλά παραμένει μη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

«Βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης, ο ύποπτος M.H. συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στην Κύπρο. Ήταν καταζητούμενος από το 2010», δήλωσε στο Reuters ο Μπάκι Κέλανι, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Harel κατηγορείται ότι είναι ένας από τους εννέα ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση διακίνησης οργάνων σε κλινική σε κατοικημένη περιοχή της Πρίστινα. Οι υποτιθέμενες δραστηριότητές τους αποκαλύφθηκαν το 2008, όταν ένας Τούρκος άνδρας παραπονέθηκε για πόνο στο αεροδρόμιο της Πρίστινα μετά την απομάκρυνση του νεφρού του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, ο άντρας συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όταν ταξίδευε προς Ισραήλ.

Ο 68χρονος συνελήφθη με την κατηγορία της εμπορίας προσώπων για αδικήματα που φέρεται να διέπραξε το 2016.

Ο άντρας οδηγήθηκε στο δικαστήριο στις 29 Δεκεμβρίου και παραμένει υπό κράτηση. Η επόμενη ακρόαση ορίστηκε στις 9 Ιανουαρίου 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα