Αναθερμαίνονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Με καθυστέρηση μιάμισης ώρας άρχισε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο της πρώτης συνόδου κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι δύο ισχυροί άντρες εμφανίστηκαν ένθερμοι υποστηρικτές της συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και της αναθέρμανσης των σχέσεων σε διάφορους τομείς κρίσιμους για την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και συνεργασία ενώ σαφές ήταν το μήνυμα και των δυο ότι

θα πρέπει να δίνεται χώρος στην διπλωματία και την επικοινωνία ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που ενδεχομένως κατά καιρούς να προκύπτουν.

Στις δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι έγινε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και διεξήχθη μια πολύ σημαντική συζήτηση ώστε οι σχέσεις τους, οι οποίες πέρασαν από 40 κύματα, να ξαναμπούν σε διαφορετική κατάσταση.

«Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει», δήλωσε.

Γνωστοποίησε ότι ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι η δημιουργία μηχανισμού ώστε να υπάρξει παγκόσμια ασφάλεια.

«Είναι σημαντικό ότι συνομιλήσαμε για τα προβλήματα που προέκυπταν όλο αυτό το διάστημα και θέσαμε όλα τα ζητήματα που θέλαμε από πλευράς Μόσχας. Θεωρούμε σημαντικό το ότι θα πρέπει να συνεργαζόμαστε σε όσα προκύπτουν ανά πάσα στιγμή».

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα όπως τα πυρηνικά αλλά και διαστημικής συνεργασίας, αλλά και δημιουργίας ενός ασφαλούς τομέα προστασίας από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, Ρωσία και ΗΠΑ ηγούνται σε διάφορα πεδία στον πλανήτη και θα πρέπει να ηγηθούν στο ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, όσον αφορά στη μεταναστευτική κρίση στη Μέση Ανατολή.

«Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες έχουν σημαντική εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Μετά την εξολόθρευση των τρομοκρατικών πυρήνων στη Συρία, δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα ώστε οι πρόσφυγες να μπορέσουν να γυρίσουν στις εστίες τους», είπε.

Επίσης, ;όπως είπε συζήτησαν πώς θα μπορέσουν να αμβλυνθούν όσα δημιουργούν ανασφάλεια στην περιοχή και τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ή και να γίνουν καινούργια και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Όσον αφορά στο Ιράν, πρόσθεσε, η θέση της Ρωσίας δεν έχει αλλάξει, καθώς η χώρα ελέγχει πλήρως το πυρηνικό της πρόγραμμα ενώ σχετικά με την Ουκρανία τόνισε ότι η πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα και είναι σεβαστή από όλες τις πλευρές.

Αναφορικά με το διμερές εμπόριο και τις οικονομικές συναλλαγές, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες δίοδοι, καθώς και ότι οι οικονομικές κοινότητες των δύο πλευρών γνωρίζουν τους κώδικες επικοινωνίας και μπορούν να συνεργαστούν χωρίς τη μεσολάβηση των Κυβερνήσεων.

Σε σχέση με τη λεγόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, επισήμανε ότι η Ρωσία δεν ενεπλάκη και δεν πρόκειται να εμπλακεί ποτέ στα εσωτερικά της χώρας, ωστόσο επί τάπητος τέθηκε η ασφάλεια των επικοινωνιών και του διαδικτύου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος επιθυμούσε την εκλογή Τραμπ.

Όπως είπε, ενδεχομένως να καταστεί ανάγκη να δημιουργηθεί μια διμερής επιτροπή για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ευχαρίστησε δε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που παρέστη στη συνάντηση και τόνισε ότι η ατμόσφαιρα συνεργασίας ήταν αυτή που επικράτησε στο Ελσίνκι.

Τραμπ: Με τη συνεργασία όλα μπορούν να επιτευχθούν

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τη Ρωσία για την «εξαιρετική δουλειά που έκανε» στην διοργάνωση του Μουντιάλ.

«Η άμεση επαφή είναι πολύ καλύτερη από το να υπάρχουν διαξιφισμοί εκ του μακρόθεν. Συζητήσαμε πολλά ζητήματα και είναι σημαντικό να τα λύσουμε. Βρίσκουμε πολύ σημαντικά τα οφέλη από τη συνεργασία των δύο πλευρών από το να παραμελείται η διπλωματία», είπε κάνοντας λόγο για τη σημαντικότητα ύπαρξης ενός καναλιού επικοινωνίας.

Η δυσκολία στην επικοινωνία, είπε, άλλαξε τις προηγούμενες τέσσερις ώρες όταν οι δυο πρόεδροι κατάλαβαν ότι όλα μπορούν να επιτευχθούν με τη συνεργασίας, κι έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στον κόσμο και την παγκόσμια ειρήνη.

Όσον αφορά στην «υποτιθέμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές», ο κος Τραμπ δεν πρόσθεσε κάτι στα λεγόμενα του ομολόγου του, προσυπογράφοντας έτσι τα προλεγόμενα.

Σε σχέση με την προσπάθεια για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την περίπτωση της Βόρειας Κορέας, ο κος Τραμπ δήλωσε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στη διεθνή τρομοκρατία, οι αποτροπές που έγιναν με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών ήταν επίσης ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

Αναφορικά με το Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο χώρες κατάφεραν με συντονισμένες ενέργειες «να ξεριζώσουν τους τρομοκράτες», σημειώνοντας ότι οι δυο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται εκφράζοντας παράλληλα τον πόθο για μια μεγαλύτερη φιλία ανάμεσα στις δυο πλευρές ώστε να εγκατασταθεί η ειρήνη στον κόσμο.

«Οι δυο χώρες έχουν μακρά ιστορία διαλόγου και διπλωματικών σχέσεων. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική ημέρα προς όφελος των δύο χωρών. Εύχομαι να συναντιόμαστε γενικότερα πάρα πολλές φορές», κατέληξε.

Απαντήσεις σε δημοσιογράφους

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσή του ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 και ότι αυτός καθιστά τους ευρωπαίους όμηρους της Ρωσίας, καθώς και ότι το κίνητρο για την δημιουργία του είναι πολιτικό, ο κος Τραμπ απάντησε ότι ο ίδιος δεν είναι σίγουρος ότι ο αγωγός είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, καθώς υπάρχουν και άλλες πηγές για φυσικό αέριο. Πρόσθεσε δε ότι στον συγκεκριμένο τομέα ΗΠΑ και Ρωσία είναι ανταγωνιστές.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι και οι δύο χώρες είναι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου και συνεργάζονται στο κανονιστικό πεδίο που θα έπρεπε να υπάρχει στην αγορά. «Αν θα έπρεπε να υπάρξει σε ένα κανονιστικό πεδίο και καταλήξουμε όλες τις πλευρές, θα είναι προς το συμφέρον όλων», είπε.

Όσον αφορά στον αγωγό, ο κος Πούτιν τόνισε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε ένα τμήμα αυτού του αγωγού, αλλά θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα της διαμάχης που υπάρχει και θα υπάρξουν νέες συζητήσεις.

Επί του συριακού προβλήματος, ο κος Τραμπ ζήτησε από τον κο Πούτιν, όποια κι αν είναι η λύση που θα βρεθεί, να μην κινδυνεύσει το κράτος του Ισραήλ.

Απρόοπτο συμβάν

Εν τω μεταξύ οι φρουροί απομάκρυναν από την αίθουσα δημοσιογράφο ο οποίος "σήκωσε" λευκή κόλλα στην οποία αναγραφόταν σύνθημα διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναστάτωση στην αίθουσα για λίγα λεπτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα