Συνεργασία 10 χωρών Λατινικής Αμερικής κατά της διαφθοράς

Εισαγγελείς από δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια ομάδα ειδικού σκοπού για την ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων που συλλέγονται στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκιών που έγιναν σε αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων σε διάφορες χώρες από τον κατασκευαστικό κολοσσό Οντεμπρέχτ, ανέφερε χθες ένας εισαγγελέας της Βραζιλίας.

Ο Βλαντιμίρ Άρας, επικεφαλής της διεθνούς συνεργασίας στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε πως στόχος συγκρότησης της ομάδας είναι η επιτάχυνση της απευθείας ανταλλαγής πληροφοριών και η αποφυγή

γραφειοκρατικών εμποδίων.

Στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρχές της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Ελβετίας τον Δεκέμβριο, η Οντεμπρέχτ —η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής— παραδέχθηκε ότι δωροδόκησε με εκατομμύρια δολάρια κρατικούς λειτουργούς σε 12 χώρες, κυρίως σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για την σύναψη συμβάσεων. Συμφώνησε μαζί με την θυγατρική της πετροχημική εταιρεία Braskem να καταβάλει ένα πρόστιμο–ρεκόρ, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Άρας τόνισε πως οι εισαγγελείς θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα σε μάρτυρες και εναγομένους σε άλλες χώρες και η εγκυρότητα των αποδεικτικών στοιχείων θα ισχύει σε όλες τις χώρες.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία θα ανταλλάσσονται ταχέως καθώς δεν θα υπάρχουν ενδιάμεσοι φορείς και πρόσωπα», επισήμανε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Άρας.

Η συμφωνία συγκρότησης της ομάδας υπεγράφη την Πέμπτη από ανώτατους εισαγγελείς από την Βραζιλία, την Αργεντινή, την Χιλή, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, το Μεξικό, το Περού, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Βενεζουέλα, τον Παναμά και από μια ευρωπαϊκή χώρα, την Πορτογαλία.

Ο κατασκευαστικός κολοσσός έχει παραδεχτεί ότι πλήρωσε σε δωροδοκίες 439 εκατομμύρια δολάρια εκτός Βραζιλίας, με τις μεγαλύτερες εξ αυτών να έγιναν στην Βενεζουέλα, την Δομινικανή Δημοκρατία και τον Παναμά.

Ο Παναμάς εισήλθε στο στόχαστρο των βραζιλιάνικων εισαγγελικών αρχών πέρσι, καθώς δεν επέδειξε συνεργασία στις έρευνες, αλλά ο Άρας τόνισε ότι η κατάσταση άλλαξε. «Η συνεργασία από πέρσι είναι ικανοποιητική και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», σημείωσε.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ζητήσει από τις βραζιλιάνικες αρχές να της δώσουν μια λίστα με ονόματα Αργεντινών υπηκόων που η Οντεμπρέχτ έχει παραδεχθεί ότι δωροδόκησε καθώς και όσους εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras, που θεωρείται το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Βραζιλίας.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στην Αργεντινή αναζητεί πληροφορίες από την Βραζιλία και την Ελβετία για να καθορίσει κατά πόσο ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι, Γκουστάβο Αρίμπας, δέχθηκε δωροδοκία ύψους 600.000 δολλαρίων από την Οντεμπρέχτ το 2013, όταν ήταν πολίτης.

Ο Άρας πρόσθεσε πως οι αρχές της Βενεζουέλας ξεκίνησαν να συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις δωροδοκιών ύψους 98 εκατομμυρίων δολαρίων που ο κατασκευαστικός κολοσσός έχει παραδεχτεί ότι χορήγησε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και μεσολαβητές της χώρας για την σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Την Πέμπτη οι αρχές της Βενεζουέλας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Οντεμπρέχτ στο Καράκας και καταζητούν από τον περασμένο μήνα ένα άτομο.

Παράλληλα οι δικαστικές αρχές του Περού την Παρασκευή εξέδωσαν διεθνή εντάλματα συλλήψεως εις βάρος οχτώ ατόμων, που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς με συνολικά ποσά που υπολογίζονται στα 60 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία αξιωματούχοι της προηγούμενης κυβέρνησης της χώρας και στελέχη επιχειρήσεων φέρονται να εισέπραξαν από την Οντεμπρέχτ.

Ανάμεσα στα οχτώ άτομα, βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάνδρο Τολέδο, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε 20 εκατομμύρια δολάρια από την βραζιλιάνικη εταιρεία. Ο Τολέδο αρνείται τις κατηγορίες.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα