Συνεργατισμός, νομοθεσία και ΜΕΔ κρίνουν τις εξελίξεις

Τα πυρά τους διασταύρωσαν οι βουλευτές των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο στούντιο του SIGMA όσον αφορά τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό και τον τραπεζικό τομέα, καθώς αφενός επίκειται τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, αφετέρου σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτών του Συνεργατισμού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του SIGMA ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι αν θέλει κανείς

να προστατεύσει μια τράπεζα όπως οι Συνεργατισμός ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε ανταγωνισμό με άλλες τράπεζες, δεν θα πρέπει να τον συζητά συνεχώς στα ΜΜΕ.

«Αν θέλουμε να τον κλείσουμε μια ώρα νωρίτερα να συνεχίσουμε αυτή την πρακτική. Βάζουμε τον Συνεργατισμό σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των άλλων τραπεζών, δημιουργώντας έτσι ζημιά στο δημόσιο συμφέρον», είπε.

Όσον αφορά στο ζήτημα του φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, ο κος Μαυρίδης υποστήριξε ότι αυτός θα πρέπει να γίνει χωρίς κρατικά χρήματα, καθώς το κράτος δεν μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι κατά το παρελθόν το κόμμα της είχε επισημάνει την πρόθεση ο Συνεργατισμός να διαχωριστεί και το «καλό κομμάτι» θα δοθεί σε συγκεκριμένη κυπριακή τράπεζα, ενώ θα δημιουργηθεί και φορέας για τα ΜΕΔ ο οποίος θα επιβαρύνει τον Κύπριο φορολογούμενο.

Όσον αφορά στην καταγγελία της κας Χαραλαμπίδου σχετικά με δάνειο που δόθηκε χωρίς εξασφαλίσεις από τον Συνεργατισμό, η ίδια απάντησε ότι η πληροφορία που είχε η ίδια ήταν για ένα δάνειο 10 εκ. ευρώ, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε στην πορεία της συζήτησης, με την Κεντρική Τράπεζα να έχει εκφράσει την ανησυχία της για την μεθοδολογία.

«Προχωρήσαμε σε γραπτή πλέον ενημέρωση της Διοικήτριας με ενημέρωση τόσο στον Γενικό Εισαγγελέα, όσο και στον Γενικό Ελεγκτή ζητώντας να ερευνηθεί πληροφορία για τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν αυτά χρήματα», είπε προσθέτοντας ότι η ίδια αναμένει απαντήσεις.

Νομοθεσία που δεν βοήθησε για την μείωση των ΜΕΔ, καθώς οι διαδικασίες δεν φαίνεται να διευκολύνθηκαν ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται περισσότερο από την συγκεκριμένη νομοθεσία, με τις εποπτικές Αρχές να σημειώνουν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας να είναι τόσο αυστηρή που θα απαιτούνται μεγαλύτερες προβλέψεις για μη εισπραχθέντα δάνεια, κάτι που θα εγείρει νέες απαιτήσεις για κεφάλαια.

Όπως πρόσθεσε ο Συνεργατισμός σωστά έψαξε να βρει γρήγορα επενδυτές για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, προσθέτοντας θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να διαχωριστούν όσοι πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα