Σύνοδος για το αύριο

Στόχος, η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και η διαφύλαξη ανθρώπινων ζωών
Μετά την τραγωδία του Σαββατοκύριακου, η Ε.Ε. δέχεται έντονη κριτική, προερχόμενη τόσο από το εσωτερικό της όσο και από τρίτους παράγοντες, σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη μεταναστευτική της πολιτική

Υπό το βάρος των αλλεπάλληλων ναυτικών τραγωδιών με πρόσφυγες, συνέρχεται σήμερα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, και να διαφυλαχθούν οι ανθρώπινες ζωές. Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με την Ύπατη Αρμοστή Φεντερίκα Μογκερίνι, παρουσίασαν ένα σχέδιο δράσης δέκα σημείων, που υιοθετήθηκε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου της Δευτέρας, το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση, που θα υιοθετηθεί στις 13 Μαΐου.

Τα δέκα μέτρα
Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:
1. Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.

2. Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Τα θετικά αποτελέσματα από την επιχείρηση «Αταλάντα», θα πρέπει να μας εμπνεύσουν για νέες επιχειρήσεις εναντίον των δουλεμπόρων στη Μεσόγειο.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων. Η κοινή επιχείρηση JOT MARE αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να συντονισθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εντοπίσουμε και να καταπολεμήσουμε τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις.

4. Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

5. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.

6. Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

7. Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.

8. Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών, που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτό σημαίνει περισσότερες πτήσεις για την επιστροφή τους και ενημέρωση των μεταναστών στις χώρες διέλευσης για τα προγράμματα εθελοντικής επιστροφής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των επικίνδυνων διαδρομών.

9. Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης, με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.

10. Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες, για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπιών.

Έντονη κριτική
Μετά την τραγωδία του Σαββατοκύριακου, η Ε.Ε. δέχεται έντονη κριτική, προερχόμενη τόσο από το εσωτερικό της όσο και από τρίτους παράγοντες, σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη μεταναστευτική της πολιτική. Χθες η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την Ε.Ε. να λάβει μέτρα για να σταματήσουν οι εκατόμβες μεταναστών στη Μεσόγειο, αλλά κυρίως να ξεκινήσει αμέσως μια διεθνή ανθρωπιστική επιχείρηση.

Σε έκθεσή της, με τίτλο «Ευρώπη: τα ναυάγια της ντροπής», η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλει κυρίως τις δραματικές επιπτώσεις από τον τερματισμό της ιταλικής επιχείρησης διάσωσης Mare Nostrum. Η επιχείρηση αυτή έρευνας και διάσωσης είχε ξεκινήσει το 2013, μετά τις απανωτές τραγωδίες γύρω από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όμως εγκαταλείφθηκε τον Οκτώβριο του 2014, διότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο κόστος της. Χάρη στη Mare Nostrum διασώθηκαν 150.000 άνθρωποι σε διάστημα ενός έτους.

«Το τέλος της Mare Nostrum δεν επέτρεψε να μειωθεί ο αριθμός των αναχωρήσεων, «μπορούμε μάλιστα να θεωρήσουμε ότι στον τερματισμό της οφείλεται η αύξηση του αριθμού των ναυαγίων», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία. «Ελπίζουμε ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε η Ζενεβιέβ Γκαριγκό, πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας.

Σαν κακοί πυροσβέστες
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες θα έχουν μια ιστορική ευκαιρία να τερματίσουν την τραγική, ανθρωπιστική κρίση που είναι ισάξια του Τιτανικού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο Τζον Ντάλχοϊσεν, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Η ανικανότητα της Ευρώπης να σώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, θυμίζει τους πυροσβέστες που αρνούνται να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πηδούν από έναν ουρανοξύστη που καίγεται. Καθήκον των κυβερνήσεων δεν είναι μόνο να σβήσουν τη φωτιά, αλλά επίσης να σώσουν αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι στο περβάζι του παραθύρου», επεσήμανε ο ίδιος.

Ακόμη και ο Ερντογάν
Ακόμη και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε χθες την ΕΕ ότι εγκαταλείπουν τους μετανάστες στην τύχη τους και ότι «τους αφήνουν να πεθάνουν. Αν οι άνθρωποι αυτοί αναζητούν καταφύγιο στις ευρωπαϊκές χώρες αφού εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους, τότε πώς μπορούμε να αφήνουμε τις βάρκες τους να βυθίζονται και να τους αφήνουμε να πεθαίνουν;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν. «Καταδικάζω την πολιτική των Δυτικών. Δεν μπορούμε να τη δεχθούμε», πρόσθεσε, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Μάσουμ, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία υποδέχεται σχεδόν δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Από την έναρξη του συριακού εμφυλίου, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τακτικά τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί από τους πρόσφυγες.

Συνεχής ροή
Χθες ολοκληρώθηκε στη Σικελία η αποβίβαση 446 μεταναστών, τους οποίους περισυνέλεξε νότια της Λαμπεντούζα το πλοίο «Μπετίγκα», του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. Τους μετανάστες επισκέφθηκαν ήδη εν πλω γιατροί ανθρωπιστικών οργανώσεων και μεταξύ τους περιλαμβάνονται 95 γυναίκες και 59 παιδιά. Παράλληλα, 114 μετανάστες προερχόμενοι από την υποσαχάρια Αφρική, τους οποίους διέσωσε το στρατιωτικό πλοίο «Φιορίλο», αποβιβάσθηκαν στη Λαμπεντούζα.

Οδηγήθηκαν στο κέντρο πρώτης υποδοχής του νησιού, το οποίο φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή 525 ανθρώπους. Στο μεταξύ, η ιταλική οικονομική αστυνομία Guardia di Finanza διέσωσε 115 μετανάστες που επέβαιναν φουσκωτής βάρκας, σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων βόρεια των λιβυκών ακτών. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην ξηρά με στρατιωτικό πλοίο. Στο λιμάνι του Σαλέρνο κατευθυνόταν αργά χθες το απόγευμα πλοίο, που μετέφερε άλλους 450 μετανάστες.

Μεγαλώνει το κατηγορητήριο
Η εισαγγελία της Κατάνης στη Σικελία απήγγειλε την κατηγορία της «παράνομης κράτησης προσώπων» εναντίον του καπετάνιου του αλιευτικού που ναυάγησε στα ανοικτά της Λιβύης τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αφού συνέλεξε μαρτυρίες επιζώντων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι είχε κλειδώσει στο αμπάρι μερικούς από τους 800 επιβαίνοντες. Ο Τυνήσιος αυτός, ηλικίας 27 ετών, κατηγορείται ήδη για το ναυάγιο του αλιευτικού, για πολλαπλές ανθρωποκτονίες από αμέλεια και ότι διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση.

Οι 28 επιζώντες του ναυαγίου, μεταξύ αυτών και οι δύο διακινητές, άρχισαν να διηγούνται στον Τύπο και τη δικαιοσύνη φρικιαστικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες αποπειράθηκαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία. Οι επιζώντες επίσης διηγήθηκαν ότι κάποιοι λιγότερο τυχεροί από αυτούς ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι, όταν σημειώθηκε το ναυάγιο περίπου 110 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λιβύης.

Η εισαγγελία, από τις μαρτυρίες των επιζώντων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτοί που βρίσκονταν στις κάτω γέφυρες ήταν φυλακισμένοι (…) και οι πόρτες ήταν κλειδωμένες. Κατά συνέπεια, ο καπετάνιος Μοχάμεντ Άλι Μάλεκ κατηγορείται επίσης για το αδίκημα της παράνομης κράτησης προσώπων, με την επιβαρυντική περίσταση της παρουσίας ανηλίκων μεταξύ των κρατουμένων».

Προσφέρουν ακόμη και γιοτ!
ΣΕ μία τεράστια βιομηχανία εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου έχει μετατραπεί το ζήτημα της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος με κίνδυνο τη ζωής τους, στοιβαγμένοι μέσα σε πλοιάρια, οι διακινητές προωθούν και ένα νέο είδος μετανάστευσης: Αυτήν που απευθύνεται σε ανθρώπους διατεθειμένους να προσφέρουν περισσότερα χρήματα. Αυτοί φτάνουν με γιοτ στις ακτές της Ευρώπης, με τους διακινητές να προσφέρουν ακόμα και... έκπτωση για τα παιδιά!

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», Σύροι και Παλαιστίνιοι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, φτάνουν στην Ευρώπη με γιοτ. Πρόκειται για ένα είδος μεταναστών «πρώτης θέσης», αναφέρει η εφημερίδα. Αυτήν την εβδομάδα, η ιταλική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση ενός ιδιωτικού γιοτ στο λιμάνι Ποτσάλο της Σικελίας, το οποίο μετέφερε 98 Σύρους και Παλαιστινίους από την Τουρκία. Καθένας από τους επιβάτες είχε πληρώσει 8.500 ευρώ στους διακινητές, προκειμένου να επιβιβαστεί στο σκάφος. Για τα 23 παιδιά που επέβαιναν του γιοτ υπήρχε και έκπτωση. Στους επιβάτες του γιοτ δόθηκαν σωσίβια και αρκετή τροφή και νερό.

«Πληρώσαμε πολλά χρήματα για να μην πεθάνουμε στη θάλασσα», κατέθεσε στην ιταλική αστυνομία ένας από τους μετανάστες. «Το πλήρωμα ήταν πολύ έμπειρο και μας είπε ότι η ασφάλειά μας είναι σημαντική γι' αυτούς», τόνισε ο ίδιος. Κάποιοι από τους μετανάστες ήταν ευκατάστατοι πολίτες, ωστόσο άλλοι δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει όλες τις οικονομίες τους, προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Το γιοτ επρόκειτο να διασχίσει το Αιγαίο και να φτάσει σε ιταλικό λιμάνι, όπου διακινητές θα περίμεναν τους πρόσφυγες, προκειμένου να τους μεταφέρουν στη βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, η μηχανή του γιοτ χάλασε και ένα διερχόμενο πλοίο εντόπισε τους μετανάστες, τους περισυνέλεξε και τους μετέφερε στο λιμάνι του Ποτσάλο. Οι τρεις διακινητές -οι Σύροι Αχμέντ Σαμπάτζι, Μπιλά Αρούμ και Μουσταφά Ατζού Σλίμα- συνελήφθησαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που γιοτ μεταφέρουν μετανάστες στις ευρωπαϊκές ακτές.
Πηγή: in.gr

Keywords
αβραμοπουλος, διεθνής αμνηστία, εν πλω, υφιστάμενη, μαΐου, frontex, ελλαδα, σημαίνει, λιβυη, ilo, οφείλεται, γαλλια, βρυξέλλες, γιοτ, telegraph, αιγαιο, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, οικονομικη αστυνομια, χωρες, αστυνομια, αφρικη, ιταλια, νησι, πτησεις, τυχη, ωρα, αυξηση, αμνηστια, ασια, βαρκες, βορεια, βρυξέλλες, γιατροι, διαστημα, δυνατοτητα, διεθνής αμνηστία, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκθεση, εβδομαδα, ενημερωση, εν πλω, ερντογαν, εσωτερικων, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ειδος, θυμιζει, καιγεται, κυβερνηση, λεπτομερειες, ληψη, μαΐου, μηνες, μειωση, μοχαμεντ αλι, μοχαμεντ, ναυαγια, νεες επιχειρησεις, νερο, ξηρα, οφείλεται, παιδια, πλοιο, πορτες, προγραμματα, ροες, σικελια, σχεδιο, σωσιβια, τουρκια, υφιστάμενη, φορα, ασφαλεια, δημητρης, εφαρμογη, ενωση, frontex, ηγετες, η εφημεριδα, κυριακη, σημαίνει, θεματα, θεσεις, θετικα, γιοτ
Τυχαία Θέματα