Συνοπτικά, τα μέτρα που απέστειλε η Ελλάδα στους εταίρους

Τα κύρια σημεία της ελληνικής πρότασης που εστάλη το βράδυ χθες στους Ευρωπαίους εταίρους, και που σήμερα παρουσιάζονται στη Βουλή των Ελλήνων από τον Πρωθυπουργό, επισημαίνονται σε άτυπο έγγραφο (non-paper) που γνωστοποιήθηκε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ από το Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με το πρωτότυπο, ολοκληρωμένο κείμενο στην αγγλική.

Η πρόταση, κατ’ αρχάς, κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM], και αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών

της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, δηλαδή για τρία χρόνια. Περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του δημοσίου χρέους, που ήταν και είναι πάγια απαίτηση της κυβέρνησης, καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

Οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [ για 1%, 2% και 3% του ΑΕΠ, μέσα στην 3ετία] που τίθενται από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση λέει ότι θα επανεξεταστούν, καθώς θεωρεί ότι τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%, ενώ η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά διατηρείται μέχρι το τέλος του 2016 και έπειτα καταργείται. Στα λεγόμενα «πλουσιότερα και πιο τουριστικά νησιά», χωρίς αυτά να αναφέρονται ονομαστικά στην άτυπη ενημέρωση, η σχετική έκπτωση καταργείται άμεσα. «Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το ΕΚΑΣ, που είναι ένα έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και για το οποίο επίσης πολύς λόγος είχε γίνει στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, «οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας».

Προβλέπεται στην ελληνική πρόταση ή αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

Όπως και σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία Ελλήνων και την προέλευσή της

Θέσπιση περιουσιολογίου.

Επισημαίνεται ότι ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση λέει ότι η πρότασή της προβλέπει ότι:

** Θα διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], δηλαδή ότι θα πωλούνται μόνο στα Φαρμακεία, παρά την επιμονή των θεσμών να ανοίξει η αγορά και να πωλούνται και στα σουπερμάρκετ, καθώς και για το ψωμί, το γάλα, και τα καταστήματα που εν γένει θα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

Προβλέπεται ακόμα μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

Τα μέτρα από τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η κυβέρνηση προσδοκά να αποκομίσει σημαντικά έσοδα, και για αυτό άλλωστε πιστεύεται ότι επέμενε στη διατήρηση μέτρων που ανακουφίζουν τους ασθενέστερους, είναι:

Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Και εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

Επίσης, προβλέπεται μείωση κατά 100 εκατ ευρώ των αμυντικών δαπανών το 2015 και κατά 200 εκατ. το 2016, συμπεριλαμβανομένης και μείωσης του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.

Υπάρχει και η υποχρέωση ολοκλήρωσης ενός ευρύτατου φάσματος ιδιωτικοποιήσεων, από την ηλεκτρική ενέργεια και τους σιδηρόδρομους, μέχρι και την πώληση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα