Σύντομη και χωρίς ελληνικό ζήτημα η συνεδρίαση του Eurogroup

Σύντομη αναμένεται να είναι η ατζέντα του επόμενου Eurogroup που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι με κανένα τρόπο στην ατζέντα των συνομιλιών των Υπουργών.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά

με το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Κύπρο και την κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εκκαθάριση της Συνεργατικής Τράπεζας, τόνισε ότι "ανησυχούμε υπό την έννοια ότι τα ΜΕΔ, είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί να σε σκοτώσουν". Σημείωσε δε ότι "σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον πρώην πρόεδρο του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι δύο συμφώνησαν ότι "τότε θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για τα ΜΕΔ στις χώρες που πλήττονται από αυτά"

Σε σχέση με την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει το eurogroup, αλλά επεσήμανε ότι “θα ενταχθεί με κάποιον τρόπο στην έκθεση συμμόρφωσης”. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι από την μια “δεν ήταν κρίσιμο ζήτημα” και η μόνη επιπλοκή “είναι πως τώρα πρέπει να αλλάξουμε την έκθεση συμμόρφωσης” και “αυτό απαιτεί επιπλέον δουλειά”. Εκτίμησε όμως ότι αυτό δεν θα καθυστερήσει την απόφαση για τις εκταμιεύσεις που αναμένεται να λάβει ο ΕSM την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των συντάξεων ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι “για μένα συνεχίζει και είναι μια από τις δεσμεύσεις του προγράμματος”. Διευκρίνισε όμως ότι “υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία” και σημείωσε ότι “προς το παρόν καλό θα ήταν η Ελλάδα να μην συζητά αλλαγές”.

“Βεβαίως”, συμπλήρωσε, “μετά την 20η Αυγούστου θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πολιτική”, είπε ο αξιωματούχος και κατέληξε πως “καλό όμως θα είναι να φερθούν έξυπνα, όπως όλα τα Κράτη Μέλη, και η δικιά μου χώρα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Eurogroup Mário Centeno θα ενημερώσει τους υπουργούς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Θα περιγράψει επίσης εν συντομία τα ζητήματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για την οποία αναμένεται να δραστηριοποιηθεί η Ευρωομάδα, μέχρι την προσεχή σύνοδο κορυφής του ευρώ που έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ, με βάση την παρουσίαση της Κομισιόν επί των ενδιάμεσων προγνωστικών της για το καλοκαίρι.

Το Eurogroup στη συνέχεια θα συζητήσει τακτικά την οικονομική κατάσταση και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο των προσπαθειών της να συμβάλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν αναμένεται να δημοσιευθούν στις 12 Ιουλίου.

Αμέσως μετά οι Υπουργοί θα διεξαγάγουν μια ακόμη συζήτηση σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, εστιάζοντας στις προοπτικές για το 2019. Τα αποτελέσματα αυτής της ανταλλαγής θα συμβάλουν στην προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, καθώς και τις συστάσεις για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ για το 2019.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φορολογικού Συμβουλίου (EFB), Niels Thygesen, αναμένεται να παρουσιάσει την πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση του φορέα αυτού. Το EFB είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που παρέχει συμβουλές στην Κομισιόν σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τη δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Η Ευρωομάδα υποχρεούται από τη νομοθεσία της ΕΕ να συζητήσει τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Συνεπώς, διεξάγει τακτικές συζητήσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ.

Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB)

Τέλος η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσουν στην Ευρωομάδα τις κύριες διαπιστώσεις τους από τις αποστολές επιτήρησης μετά το πρόγραμμα στην Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο και τον Απρίλιο του 2018 αντίστοιχα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα παρουσιάσει τα ευρήματα σχετικά με το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και στις δύο χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξήγαγε επίσης τη διαβούλευση με την Ιρλανδία τον Ιούνιο τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Η εποπτεία μετά το πρόγραμμα (PPS) πραγματοποιείται σε χώρες που έχουν ολοκληρώσει προγράμματα χρηματοδοτικής βοήθειας έως ότου αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει. Στόχος είναι να εκτιμηθεί κατά πόσον υπάρχουν κίνδυνοι για την ικανότητά τους να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα