ΣΥΡΙΑ Καταρρίφθηκε drone στην Τουρκία

Οι Αμερικανοί λένε ότι το μη επανδρωμένο αεροπλάνο ήταν ρωσικό, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες πως συμφώνησε με το Πεντάγωνο σε όλα τα απαραίτητα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ την εκτόξευση πυραύλων και από πλοία στη Μεσόγειο η Ρωσία

Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα κατέρριψαν χθες ένα άγνωστης εθνικότητας μη επανδρωμένο αεροπλάνο στον τουρκικό εναέριο χώρο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ουάσιγκτον πιστεύει πως το

καταρριφθέν αεροσκάφος είναι ρωσικό. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, ωστόσο, πως όλα τα αεροσκάφη του στη Συρία επέστρεψαν σώα στη βάση τους και πως όλα τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιχειρούν "όπως έχει σχεδιασθεί".

Ανακοινώθηκε συμφωνία

Πάντως, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες πως συμφώνησε με το Πεντάγωνο σε όλα τα απαραίτητα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των αεροπορικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της Συρίας και πως ένα τελικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο δυνάμεων θα υπογραφεί στο προσεχές μέλλον. "Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα τεχνικά ζητήματα, ενώ Ρώσοι και Αμερικανοί νομικοί επανεξετάζουν το έγγραφο της συμφωνίας", δήλωσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. "Ελπίζουμε πως το έγγραφο θα υπογραφεί στο πολύ κοντινό μέλλον", ανέφερε, τονίζοντας πως η Μόσχα εξακολουθεί να επιθυμεί μια ευρύτερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τη Συρία.

Παράλληλα ανέφερε πως η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας συνεργάζεται με τα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Συρίας για να συντονίσει όλες τις πτήσεις των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της χώρας. "Ο εναέριος χώρος της Συρίας είναι υπερβολικά γεμάτος από αεροσκάφη. Τα ρωσικά αεροσκάφη διεξάγουν 60 έως 80 επιχειρήσεις καθημερινά, σχεδόν τον ίδιο αριθμό αεροπορικών επιχειρήσεων που διεξάγουν τα αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας", επισήμανε ο Καρταπόλοφ.

380 στόχοι σε 600 εξόδους

Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ ανακοίνωσε χθες πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον περισσοτέρων από 380 στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασής τους στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου.

"Από την αρχή των επιχειρήσεων, πραγματοποιήσαμε 600 αεροπορικές εξόδους (...) Επλήγησαν περισσότεροι από 380 στόχοι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε ο στρατηγός Καρταπόλοφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα". Ο στρατηγός πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα πολεμικά πλοία της στη Μεσόγειο για να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Ρωσία είχε προηγουμένως εκτοξεύσει πυραύλους "Κρουζ" εναντίον των τζιχαντιστών από την Κασπία Θάλασσα, πάνω από το Ιράν και το Ιράκ.

Επίθεση στο Χαλέπι

Επί του συριακού εδάφους, Σύροι στρατιώτες και οι σύμμαχοί τους, υποστηριζόμενοι από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, επιτέθηκαν χθες σε αντάρτες μαχητές νότια του Χαλεπίου, δήλωσε πηγή στη Συρία και μια οργάνωση καταγραφής του πολέμου, καθώς ο στρατός διευρύνει την αντεπίθεσή του με την υποστήριξη της αεροπορικής εκστρατείας της Μόσχας. "Η στρατιωτική επιχείρηση έχει αρχίσει στην ύπαιθρο νότια του Χαλεπίου", δήλωσε φιλοκυβερνητική πηγή στη Συρία.

Ο Ράμι Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε πως σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις κοντά στην περιοχή Τζέμπελ Αζάν, περίπου 12 χλμ. νότια της πόλης Χαλέπι, τον έλεγχο της οποίας μοιράζονται οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες. Η περιοχή που έχουν βάλει στο στόχαστρο ο στρατός και τα ρωσικά αεριωθούμενα βρίσκεται κοντά στον κύριο δρόμο που κατευθύνεται νότια προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, είπε ο Αμπντουλραχμάν.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Mayadeen, που εδρεύει στη Βηρυτό, μετέδωσε πως ο στρατός πολεμά σε τρία μέτωπα νότια του Χαλεπίου. Ο Αμπντουλραχμάν είπε πως ο στρατός ανακατέλαβε το χωριό Αμπτίν από τους αντάρτες μαχητές, καθώς και τη βάση ενός τάγματος αρμάτων μάχης κοντά στο χωριό Σαμπκίγια. Και τα δύο χωριά βρίσκονται κοντά στην Τζέμπελ Αζάν. Οι αντάρτες έπληξαν ένα στρατιωτικό άρμα μάχης με αντιαρματικό πύραυλο TOW αμερικανικής κατασκευής.

Ιράν και Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή στη Συρία, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσε χθες πως οι επιθέσεις του συριακού στρατού νότια του Χαλεπιού υποστηρίζονται από εκατοντάδες μαχητές από το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολάχ.

"Αυτή είναι η υπεσχημένη μάχη", δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας πως το κύριο σώμα της χερσαίας δύναμης αποτελείται από Σύρους στρατιώτες που υποστηρίζονται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. "Ο κύριος πυρήνας είναι ο συριακός στρατός", είπε.

Από το Καζακστάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε μία συνάντηση ηγετών από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες πως η Μόσχα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Είπε ακόμη ότι η Ρωσία έχει επικοινωνήσει με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ προκειμένου να συζητήσει τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μέχρι και 10.000 δολάρια πληρώνονται οι στρατολόγοι του Ισλαμικού Κράτους

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ Ισλαμικό Κράτος καταβάλλει έως και 10.000 δολάρια στους στρατολόγους που έχουν αναλάβει να πείσουν εθελοντές να μεταβούν στη Συρία, επιβεβαίωσαν χθες στις Βρυξέλλες εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά το πέρας μιας ερευνητικής αποστολής στο Βέλγιο. Η δικηγόρος Ελζμπιέτα Κάρσκα από την Πολωνία, που έχει τεθεί επικεφαλής μιας ομάδας εργασίας του ΟΗΕ που διερευνά τη δράση των ξένων μαχητών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να πάνε στις εμπόλεμες ζώνες, επισήμανε ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τα άτυπα δίκτυα (οικογένεια, φίλοι κ.ά.) για να στρατολογήσει νέους τζιχαντιστές στο Βέλγιο.

Αυτοί οι μεσάζοντες, που συχνά εδρεύουν στη Συρία, "αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των προσώπων που έχουν στρατολογήσει και ανάλογα με το αν οι νεοσύλλεκτοί τους παντρεύονται κατόπιν", διευκρίνισε η ομάδα των ειδικών του διεθνούς οργανισμού σε μια προκαταρκτική έκθεση που παρουσιάστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

"Έχουμε ενημερωθεί για περιπτώσεις όπου οι στρατολόγοι έχουν πληρωθεί από 2.000 έως 3.000 δολάρια έως και 10.000 δολάρια, ανάλογα με το πρόσωπο που έχουν στρατολογήσει. Αυτό εξαρτάται από τις ικανότητες και τα προσόντα του προσώπου. Εάν πρόκειται για κάποιον που διαθέτει υψηλό επίπεδο μόρφωσης, όπως έναν επιστήμονα της πληροφορικής ή έναν γιατρό, αμείβονται με περισσότερα χρήματα", επισήμανε η Κάρσκα, που διηύθυνε την ερευνητική αποστολή για διάστημα μίας εβδομάδας στο Βέλγιο. "Πληρώνονται από το Ντάες" (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), σημείωσε μια άλλη αξιωματούχος της αντιπροσωπίας του ΟΗΕ, η Χιλιανή Πατρίσια Αριάς. "Όταν υπάρξει μια άμεση προσωπική επαφή, η ριζοσπαστικοποίηση είναι ταχύτερη", εξήγησε.

Τα προφίλ των μαχητών "ποικίλλουν", ωστόσο ο μέσος όρος της ηλικίας τους κυμαίνεται σε "23 έτη και κάτω" και "ο αριθμός των γυναικών που φεύγουν είναι ολοένα και μεγαλύτερος", υπογραμμίζεται στην έκθεση. Αναφορικά με τα κίνητρα, επίσης ποικίλλουν: "θρησκευτικές πεποιθήσεις", "ανθρωπιστικοί λόγοι" ή ακόμα "αναζήτηση της περιπέτειας". "Το προφίλ δεν είναι πάντοτε εκείνο των προσώπων που πλήττονται από την υποαπασχόληση. Πολλοί εξ αυτών ζουν σε καλές συνθήκες", υπογράμμισε η Κάρσκα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν οι βελγικές Αρχές στους αξιωματούχους του ΟΗΕ και που κάνουν λόγο για "375 έως 500 μαχητές", το Βέλγιο είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των τζιχαντιστών που φεύγουν για τη Συρία ή το Ιράκ, αναλογικά με τον πληθυσμό του. Αυτό ακριβώς εξηγεί τους λόγους που η ομάδα των ερευνητών επέλεξε να επικεντρώσει την έρευνά της στη χώρα αυτή, αφού επισκέφθηκε τον Ιούλιο την Τυνησία, απ’ όπου προέρχεται η πλειονότητα των μαχητών σε απόλυτους αριθμούς και προτού επισκεφθεί την Ουκρανία τον επόμενο χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα