Συρία: Τεράστιες περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ κατέστησαν ακατοίκητες

Οι συγκρούσεις που μαίνονται στη βορειοδυτική Συρία έχουν καταστήσει τεράστιες περιοχές στην επαρχία Ιντλίμπ μη κατοικήσιμες για τους αμάχους, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί μαζικά σε μια ολοένα και μικρότερη περιοχή και ζουν σε άθλιες συνθήκες, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Το κέντρο ερευνών Harvard Humanitarian Initiative (HII) ανέλυσε δορυφορικές εικόνες από πόλεις και καταυλισμούς στην

επαρχία Ιντλίμπ, εναντίον της οποίας ο συριακός στρατός διεξάγει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση από τον Δεκέμβριο.

«Στις περιοχές που εξετάστηκαν οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κτιρίων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχει καταστραφεί», αναφέρει ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεση που συνέταξε το HII σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Save the Children και World Vision.

«Μετά τη φυγή της πλειονότητας των κατοίκων των περιοχών αυτών, πριν ή στη διάρκεια της επίθεσης, οι καταστροφές σπιτιών και ζωτικής σημασίας υποδομών κατέστησαν σχεδόν αδύνατη την επιστροφή των οικογενειών στο άμεσο μέλλον», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι δορυφορικές εικόνες που αναλύονται στην έκθεση δείχνουν επίσης αγροκτήματα να μετατρέπονται μέσα σε μερικούς μήνες σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, όπως και πόλεις και χωριά κατεστραμμένα.

«Στο καλύτερο σενάριο, το οποίο είναι μια άμεση κατάπαυση του πυρός, θα χρειαστούν μήνες αν όχι χρόνια για να ανοικοδομηθούν οι υποδομές που έχουν καταστραφεί και στη συνέχεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τις κοινότητες ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους», ανάφερε η Τζοέλ Μπάσουλ εκπρόσωπος της Save the Children.

Σε άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα η Επιτροπή Διεθνούς Έρευνας για τη Συρία του ΟΗΕ εκτίμησε ότι η συριακή κυβέρνηση στοχοθέτησε σκοπίμως πολιτικές υποδομές ώστε να εκδιώξει τους αμάχους και να διευκολύνει την ανακατάληψη των περιοχών.

«Επιθέσεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων είχαν στόχο πολιτικές υποδομές», καταγγέλλει η έκθεση αυτή. «Κατοικημένες περιοχές έχουν πλέον καταστεί μη κατοικήσιμες», πρόσθεσε η Επιτροπή Διεθνούς Έρευνας, αναφερόμενη στις πόλεις Μάαρετ- αλ Νούμαν και Χαν Σεϊχούν.

Σύμφωνα με την ίδια, η καταστροφή των πόλεων αυτών έγινε «με στόχο την επιτάχυνση της ανακατάληψης στρατηγικής σημασίας αυτοκινητοδρόμων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα