Σύσκεψη για τα προβλήματα των παραλιών πραγματοποίησε ο ΚΟΤ

Τα προβλήματα των παραλιών, όπως η προσβασιμότητα, η καθαριότητα, οι υποδομές, οι υπηρεσίες, και οι τιμές βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον ΚΟΤ. Εκτός από τα προβλήματα, στη σύσκεψη τέθηκε από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου Θεόδωρο Πυρίλλη εισήγηση για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στο 10% των παραλιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το εκπρόσωποι του Υπουργείο Εσωτερικών, των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιφερειακών Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και προβολής, της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών και της κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής.

Σε

δηλώσεις της στο περιθώριο της σύσκεψης, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου είπε πως οι παραλίες είναι ένα σημαντικότατο κεφάλαιο του τουρισμού καθώς 90% των τουριστών έρχονται στην Κύπρο για να τις απολαύσουν. Φέτος υπάρχει ένα μεγάλο ρεύμα τουριστών τόσο από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό και ως εκ τούτου οι παραλίες είναι υπερπλήρεις όντας στο μέσο της τουριστικής περιόδου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι να βελτιωθούν όσα προβλήματα παρουσιάζονται στις παραλίες της χώρας μας σήμερα, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές, την Επιτροπή Παραλιών, το Υπουργείο Εσωτερικών και τις εταιρείες τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.

Ερωτηθείσα αν η σύσκεψη αυτή πραγματοποιείται κάπως αργά καθώς βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της τουριστικής περιόδου, η κ. Δημητριάδου είπε πως θα μπορούσε να είχε γίνει, ωστόσο ο ΚΟΤ έχει ήδη εκδώσει τον οδηγό διακοπών που περιλαμβάνει οδηγίες με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών σε εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και παραλίες. Πρόσθεσε πως η συνεργασία του ΚΟΤ με τις τοπικές αρχές και τις εταιρείες τουριστικής ανάπτυξης και προβολής υφίσταται και η σημερινή σύσκεψη έχει ως στόχο να συζητηθούν εφ` όλης της ύλης τα προβλήματα.

Όσον αφορά τα προβλήματα που εξετάστηκαν, η κ. Δημητριάδου αναφέρθηκε στις προσβάσεις στις παραλίες, στις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, στη καθαριότητα, στις υπηρεσίες όπως αποχωρητήρια, αποδυτήρια, χώροι στάθμευσης, στη τήρηση των τιμών σε κρεβατάκια και ομπρέλες και στη ναυαγοσωστική στελέχωση.

Σε ερώτηση αν ο ΚΟΤ δέχεται καταγγελίες για τα προβλήματα στις παραλίες, η κ. Δημητριάδου απάντησε θετικά λέγοντας πως υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο το οποίο έλαβε κατά την περσινή χρονιά 100 περίπου καταγγελίες, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμαίνεται ο αριθμός των τηλεφωνικών καταγγελιών και φέτος.

Στις δικές του δηλώσεις ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης είπε πως ανέμενε να συζητηθούν και κάποια άλλα πιο σοβαρά θέματα όπως η στρατηγική και οι αναπτύξεις στις παραλίες της χώρας αλλά και η διαφορετική μεταχείριση από Επαρχία σε Επαρχία, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Όπως είπε για παράδειγμα σε κάποιες Επαρχίες λειτουργούν μπαράκια πάνω στην άμμο και πολύ κοντά στη θάλασσα ενώ σε κάποιες άλλες δεν λειτουργούν και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής για όλες τις παραλίες ώστε να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες και οι οποίες να είναι συγκριτικά ανταγωνιστικές με τις γειτονικές μας χώρες.

Δεν γίνεται για παράδειγμα να μην παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους να δώσουν άδειες για σέρβις στις παραλίες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως ένα καλύτερο ξύλινο κρεβατάκι ή μια αιώρα.

Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Πυρίλλης, που ο ίδιος επιδιώκει και επιθυμεί είναι να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να βγουν σε προσφορές προς ιδιώτες για την εκμετάλλευση ενός μικρού ποσοστού των παραλιών, μέχρι 10%, στο οποίο θα προσφέρουν υπηρεσίες πολυτελείας.

Πρέπει αυτές τις υπηρεσίες να τις προσφέρουμε, είπε και τόνισε πως θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν τον τρόπο ώστε να ξεκινήσει από την νέα σεζόν η παροχή αυτών των αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Ερωτηθείς αν αυτό που προτείνει είναι η ιδιωτικοποίηση κάποιων κομματιών των παραλιών, ο κ. Πυρίλλης είπε πως δεν θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τις παραλίες αλλά σε μικρά κομμάτια παραλίας, μεγέθους 10% της συνολικής παραλίας να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες με διαφορετικές τιμές. Η εισήγηση του Δημάρχου Παραλιμνίου είναι να γίνουν προσφορές και τη διαχείριση αυτού του κομματιού αναλάβει ο καλύτερος προσφοροδότης, μέσα από μια διαδικασία πλειστηριασμού. Πρόσθεσε πως αυτή η πρακτική εφαρμόζεται στις γειτονικές μας χώρες και ιδίως στην Ελλάδα.

Ο κ. Πυρίλλης είπε πως έχουμε καταφέρει μέσα από τις απαρχαιωμένες νομοθεσίες μας να μην επιτρέπεται η ανέγερση εστιατορίων και καφετεριών πάνω στο κύμα, όπως ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα. Σημείωσε πως αν και δημιουργείται το ζήτημα ποιος θα είναι εκείνος που θα έχει το πλεονέκτημα να προχωρήσει σε ανάπτυξη επιχείρησης πάνω στην παραλία, είπε πως το θέμα λύνεται αν η παραχώρηση γίνεται μέσα από πλειστηριασμό.

Αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν το συντομότερο ώστε τον αυξημένο αριθμό τουριστών που έχουμε φέτος να τον κερδίσουμε ώστε να ξανάρθει και τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα