Σύσκεψη για την οικονομία πραγματοποιήθηκε χθες στα κατεχόμενα

Η κατάσταση της οικονομίας στα κατεχόμενα τέθηκε επί τάπητος κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό την «προεδρία» του Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τη «Βατάν».

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», στη συνάντηση, που συμμετείχαν ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου, ο «διοικητής» της «κεντρικής τράπεζας» Ριφάτ Γκιουνάι, εκπρόσωποι της «ένωσης τραπεζών» και οικονομολόγοι, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές καθώς και η οικονομία.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τατάρ, αξιολογώντας τις πιθανές επιπτώσεις σε διάφορους

τομείς της οικονομίας λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία του και τις προτάσεις του έτσι ώστε οι "πολίτες" να μη θυματοποιηθούν από τις εξελίξεις και να επηρεασθούν το λιγότερο δυνατόν.

Ο Τατάρ, στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι οι εκπρόσωποι του τομέα θα συμβάλλουν στο να υπερπηδηθεί η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, με αποφάσεις στη βάση της κοινωνικής ωφέλειας και λογικά σκεπτόμενοι.

Κατά τη συνάντηση, αποφασίστηκε η έναρξη εργασιών για παράταση της προθεσμίας και σταθεροποίησης των δόσεων δανείων, λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα και την κατάσταση των δανειζομένων.

Ελλειμμα 154,6 εκ. ΤΛ στα «δημόσια» οικονομικά το τρίτο τρίμηνο του 2021

 Αύξηση κατά 4,41% παρουσίασε το σύνολο του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στα κατεχόμενα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ανερχόμενο στα 59.399,6 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η «κεντρική τράπεζα» με στατιστικά στοιχεία και αξιολογήσεις για την εν λόγω περίοδο.

Σύμφωνα με την Κίπρις, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, στο τμήμα που αφορά στις εξελίξεις στον «προϋπολογισμό», η έκθεση αναφέρει ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2021 τα έσοδα ήταν 2.261,1 εκατομμύρια ΤΛ και τα έξοδα 2.415,7 ΤΛ. Το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» ανήλθε στα 154,6 εκατομμύρια ΤΛ.

Τα έσοδα από τη φορολογία, που αποτελούν το μεγαλύτερο κονδύλι των εσόδων του «προϋπολογισμού», αυξήθηκαν κατά 13,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς ανερχόμενα στα 1.683,4 εκατομμύρια ΤΛ, ενώ τα έσοδα εκτός της φορολογίας ήταν 301 εκατομμύρια ΤΛ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η έκθεση σημειώνει ότι τα κονδύλια αυτά καταλαμβάνουν μερίδιο της τάξης του 70% και του 13,3% αντίστοιχα στα συνολικά έσοδα του «προϋπολογισμού» του τρίτου τριμήνου του 2021.

Μεγαλύτερα κονδύλια στις δαπάνες του τρίτου τριμήνου του 2021 φαίνεται να είναι οι τρέχουσες συναλλαγές και το μισθολόγιο, που ανήλθαν σε 1.055,8 ΤΛ και 835,3 ΤΛ με μερίδιο 43,7% και 34,6% επί των συνολικών εξόδων αντίστοιχα.

Ο πληθωρισμός για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021 ήταν 2,23%, 2,54% και 2,08% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές 36,3 εκατομμυρίων δολαρίων και εισαγωγές 308,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 26% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς και οι εισαγωγές κατά 30%.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα