Συστήνεται ad hoc επιτροπή για εξεύρεση μέτρων επίλυσης θαλάσσιας ρύπανσης

Η δημιουργία ad hoc επιτροπής που θα προτείνει δράσεις και μέτρα προς τα αρμόδια τμήματα για επίλυση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης της Λεμεσού αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη φορέων και υπηρεσιών, που συγκάλεσε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Στην δίωρη σύσκεψη που συγκάλεσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, συμμετείχε ο Δήμαρχος Λεμεσού και ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, ενώ έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από την Ένωση Δήμων, την Αρχή Λιμένων, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας, τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και την Μ.Α.ΕΠ, το

ΣΑΛΑ,  το Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Πανεπιστήμιο Frederick, στο οποίο ο Δήμος Λεμεσού είχε αναθέσει την τελευταία έρευνα που έγινε για εντοπισμό και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κινδύνων στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Λεμεσού.

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε αποσταλεί από το Δήμο Λεμεσού, στις αρμόδιες αρχές πριν περίπου δυο χρόνια και με την ανάληψη των καθηκόντων της, η Υφυπουργός Μαρίνα Χατζημανώλη ανέλαβε την πρωτοβουλία να αξιοποιήσει τα ευρήματα της, συγκαλώντας για πρώτη φορά ευρεία σύσκεψη, αφού όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενη σύσκεψη, υπάρχει κατακερματισμός των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών.

«Σήμερα αποφασίστηκε η σύσταση ad hoc επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των κύριων εμπλεκομένων φορέων, για καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την τροχοδρόμηση των ενδεδειγμένων λύσεων», ανέφερε η κ. Χατζημανώλη, προσθέτοντας ότι στην επιτροπή θα συμμετέχει, ως σύμβουλος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Frederick Δρ. Άγγελος Μενελάου, ως υπεύθυνος του έργου για την μελέτη.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, αποφασίστηκε η περαιτέρω αξιοποίηση της υφιστάμενης τεχνολογίας και η ένταξη νέων τεχνολογιών, ούτως ώστε με την ενοποίηση όλων των δεδομένων, που αφορούν την ρύπανση της θάλασσας, να υιοθετηθεί μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κατά την σύσκεψη, σύμφωνα με την Υφυπουργό, διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της επιτήρησης των ακτών και της θάλασσας, με σκοπό την πρόληψη της ρύπανσης και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των χρηστών του παράκτιου μετώπου, ενώ σημείωσε ότι κοινές ενημερωτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν με το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Ένα άλλο σημείο που επισημάνθηκε επίσης κατά τη σύσκεψη, είναι η ανάγκη για καλύτερη και άμεση εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και πιθανή τροποποίηση της, με πιο αυστηρές ποινές και όπως τόνισε η Μαρίνα Χατζημανώλη, «αυτοί που ρυπαίνουν τη θάλασσα θα τιμωρούνται».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι έχει μειωθεί σημαντικά το φαινόμενο θαλάσσιας ρύπανσης με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με την έννοια ότι δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, απλά πρέπει να βελτιώνουμε την κατάσταση και να βρίσκουμε τρόπους για να το επιτύχουμε».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι προσπάθειες των δημοτικών Αρχών, τα τελευταία χρόνια, βρήκαν ανταπόκριση «και μπαίνουν πλέον σε  προοπτική μιας πιο πρακτικής και συστηματικής υλοποίησης».

Υπενθυμίζοντας ότι η έρευνα του πανεπιστημίου Frederick παρουσιάστηκε το 2021 και προωθήθηκε στους αρμοδίους, ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε τη χαρά του που «η Υφυπουργός ανέλαβε να συντονίσει και να μεθοδεύσει την υλοποίηση των δράσεων που προκύπτουν από αυτήν την μελέτη».

Παράλληλα σημείωσε ότι το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι μονοδιάστατο αλλά έχει πολλές πτυχές και οι παράγοντες που το επηρεάζουν πολλοί. «Το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης δεν είναι απλά η καταπολέμηση κάποιων κηλίδων που παρουσιάζονται κυρίως το καλοκαίρι,  αλλά η υιοθέτηση μιας στρατηγικής η οποία θα διασφαλίζει ότι οι ακτές και οι θάλασσες μας θα είναι θωρακισμένες από τους μεγάλους κινδύνους που απευχόμαστε να συμβούν από μια οικολογική καταστροφή», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι μέσα από τις δράσεις που θα προτείνει η ad hoc επιτροπή που θα συσταθεί, «θα συστηματοποιηθεί η ανάγκη και η προσέγγιση για να ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης και καταστολής σε άμεσο επίπεδο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα