Συζήτηση Δημητρίου, Στεφάνου, Παπαδόπουλου για οικονομία στο Φόρουμ ΑΚΕΛ
Τις θέσεις τους για την οικονομία, το μεταναστευτικό, την στεγαστική πολιτική μεταξύ άλλων, συζήτησαν την Τρίτη, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στο πλαίσιο του Φόρουμ Οικονομίας που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία.
H κ. Δημητρίου, στην αρχική της τοποθέτηση, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία για να αντιμετωπιστούν όλα όσα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε αυτή την περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας.
Ως ΔΗΣΥ, είπε, πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις χωρίς δογματισμούς, στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, μια αντίληψη η οποία, όπως είπε, συνδυάζει τον δυναμισμό της ελεύθερης οικονομίας ως τον ισχυρότερο μηχανισμό οικονομικής ανάπτυξης για ένα ενισχυμένο Κράτος δικαίου και για μια πραγματική συνοχή.
Στο θέμα της οικονομικής ανάκαμψης, αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση ΔΗΣΥ σημειώνοντας ότι πέτυχε εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής όπως την εισαγωγή του ΓεΣΥ, και την επέκταση άδειας μητρότητας, με τη συμβολή της πλειοψηφίας των κομμάτων.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμη ότι για το κόμμα της είναι σημαντικές δύο βασικές αρχές, η δημοσιονομική πειθαρχία και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σημειώνοντας πως δεν συμφωνούν με οριζόντιες προσεγγίσεις «γιατί δεν μπορούν να έχουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα», ούτε και τα μόνιμα οριζόντια μέτρα.
Εκφράζουν την ανησυχία τους, είπε, για την αύξηση των ανελαστικών δαπανών, «που μακροπρόθεσμα επιβαρύνουν το κρατικό μισθολόγιο» και είπε ότι δεν συμφωνούν με την φορολογική επιβάρυνση, καθώς δεν είναι ο τρόπος να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες, και θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνοντας πως υπάρχουν προτάσεις στην Βουλή που έχουν κατατεθεί και από το κόμμα της και άλλα κόμματα.
Έθεσε ακόμη την ανάγκη για ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και την ανάγκη υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει η εκταμίευση κονδυλίων που είναι απαραίτητα για την οικονομία.
Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η οικονομία πρέπει να υπηρετεί την ευημερία της κοινωνίας και ότι εδώ κρίνονται οι πολιτικές που ακολουθούνται. Αναφερόμενος στην περίοδο αναταραχής και ανασφάλειας που διάγουμε, έδωσε παραδείγματα του τι σημαίνει να γίνονται μεταρρυθμίσεις στην ώρα τους και να υλοποιούνται πολιτικές που μακροπρόθεσμα διασφαλίζουν στο βαθμό του δυνατού από καταστάσεις που αναχαιτίζουν την οικονομία.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ακριβή ενέργεια που επιβαρύνει, όπως είπε, την οικονομία και τα νοικοκυριά, σημειώνοντας πως, εάν τα προηγούμενα χρόνια κάναμε όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνουμε, σήμερα θα είχαμε φθηνότερη ενέργεια, έστω και αν ένα μέρος των λόγων που οδηγούν σε ψηλό κόστος είναι εξωγενές, δεν θα πληρώναμε ρύπους, θα γινόταν σε μεγαλύτερο βαθμό χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τα νοικοκυριά, αποθήκευση ενέργειας.
Το δεύτερο παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι το Κυπριακό, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια στον κόσμο, στην Ουκρανία, στην περιοχή μας και αλλού θα πρέπει «να μας κτυπήσουν το καμπανάκι», σημειώνοντας πως παγωμένα προβλήματα δεν υπάρχουν.
Έθεσε το ερώτημα αν είχε λυθεί το Κυπριακό πόσες περισσότερες ευκαιρίες θα είχε η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της, λέγοντας πως αντί να αναζητούμε λύσεις τύπου EuroAsia Connector «με αμφίβολες επιλογές από κατασκευαστικής, οικονομικής, εμπορικής σκοπιάς, θα μπορούσαμε να το επιλύαμε μέσω της συνεργασίας με μια χώρα που σήμερα είναι κατοχική και δεν μπορείς να το κάνεις, αλλά αν είχε λυθεί το Κυπριακό θα είχαμε τέτοιες επιλογές».
Ο κ. Παπαδόπουλος στην δική του εισαγωγή αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται λύσεις μέσα από τον διάλογο.
Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη πήρε άμεσα μέτρα για στήριξη ευάλωτων ομάδων, κάνοντας εκτενή αναφορά στα μέτρα αυτά και σημειώνοντας πως, για να μπορέσει η Κυβέρνηση να παρουσιάσει όλα αυτά τα σχέδια και προγράμματα, έπρεπε πρώτα να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές.
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στον πλεονασματικό πληθωρισμό που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το 2024, σημειώνοντας ότι έχει κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας, αφού προνοεί ότι αν συνεχιστεί η σωστή εξορθολογιστική δημοσιονομική πολιτική στα επόμενα χρόνια, «μέχρι το 2026 θα μας φέρει να πετυχαίνουμε τα κριτήρια Μάαστριχτ, κάτι που δεν έχουμε δει στην Κύπρο από το 2008», όπως είπε.
Όσον θα ανεβαίνουν οι αναβαθμίσεις της Κυπριακής οικονομίας, θα μειώνεται το κόστος δανεισμού, θα πέφτουν τα επιτόκια, θα προσελκύει η χώρα ξένες επενδύσεις που θα αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, και θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από δημόσιες δαπάνες οι οποίες θα μπορούν να διοχετευτούν στο κοινωνικό Κράτος, πρόσθεσε.
Σκοπός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη είναι να ευημερούν οι άνθρωποι, είπε.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι δεν μπορεί σε έξι μήνες μια Κυβέρνηση να επαναφέρει την αξιοπιστία, σημειώνοντας πως, αυτό έχει επιτευχθεί γιατί έγιναν πολιτικές από την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που εξασφάλισαν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είπε ακόμη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένες προκλήσεις στο μεταναστευτικό, στεγαστικό και αλλού, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Για το προϋπολογισμό, η κ. Δημήτριου είπε ότι δεν αρκεί ότι υπάρχει ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός, και ότι τους ανησυχεί πολύ η αύξηση της τάξης του 20% του κρατικού μισθολογίου.
Ο κ. Στεφάνου, ερωτηθείς από την συντονίστρια της συζήτησης, δημοσιογράφο Γωγώ Αλεξανδρινού, αν θα ψηφίσει το ΑΚΕΛ το προϋπολογισμό, είπε ότι θα τον μελετήσουν, και την κατάλληλη ώρα θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Για το θέμα του Κυπριακού, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «μπορεί να είναι η μεγαλύτερη οικονομική επένδυση», θέτοντας το ερώτημα «φανταστείτε πού μπορεί να φτάσει η χώρα μας, ποιες οικονομικές δυνατότητες μπορεί να υπάρξουν αν και εφόσον κατορθώσουμε να λύσουμε το Κυπριακό και αφήσουμε πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η λύση του Κυπριακού δεν είμαι μόνο οικονομικό όφελος, αλλά εθνικό όφελος για τον Κυπριακό ελληνισμό, σημειώνοντας ότι μακάρι να επιλυθεί το Κυπριακό και θα υποδέχονταν την λύση ακόμη κι αν είχε κόστος.
Στεγαστικό
Η κ. Δημητρίου για το στεγαστικό είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να γίνει αυστηρή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών με συγκεκριμένες προσεγγίσεις που δεν θα εκτροχιάσουν όλα αυτά τα οποία η χώρα έχει κατορθώσει και εξασφαλίσει και από την άλλη να μελετηθεί, πως, κίνητρα συγκεκριμένα είτε όσον αφορά αδρανείς κατοικίες, είτε παραχωρήσεις, κλπ, είναι αυτά που θα βοηθήσουν, ειδικότερα τα νεαρά ζευγάρια.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι, ως κόμμα έχουν κοστολογημένες προτάσεις και ότι το προηγούμενο τετράμηνο είχαν τρέξει εκστρατεία για το στεγαστικό, και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις.
Είπε ότι βρήκαν ενδιαφέροντα πράγματα και καλά Σχέδια, από αυτά που εξήγγειλε η Κυβέρνηση σημειώνοντας πως είναι από αυτά που είχε το ΑΚΕΛ προτείνει, όμως λείπουν δύο πράγματα κρίσιμης σημασίας, και συγκεκριμένα η απουσία ενιαίου στεγαστικού φορέα (είπε ότι λέχθηκε ότι είναι στο πρόγραμμα του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη αλλά δεν εξαγγέλθηκε ακόμη) και η χρηματοδότηση για εξασφάλιση στέγης. Για το δεύτερο, είπε ότι ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, από το 2017 «λανθασμένα» έχει μετατραπεί σε τράπεζα, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική και είπε ότι πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση τι θα κάνει με τον Οργανισμό. Είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση για το πως μπορεί να γίνει αυτό.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συμφωνεί για το ενιαίο στεγαστικό φορέα και ότι είναι ένα από τα μέτρα που αν υλοποιηθεί θα βοηθήσει την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Ανέφερε ότι όντως η χρηματοδότηση είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα και γι΄ αυτό τόνισε στην εισαγωγή του τον μεγάλο αριθμό νέων Σχεδίων που έχει παρουσιάσει αυτή η διακυβέρνηση.
Μεταναστευτικό
Για το θέμα του μεταναστευτικού ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κύπρος δεν θα σταματήσει να δέχεται ροές λόγω και τη γεωγραφικής της θέσης, και ότι δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική όπως δομές και υποδομές και γρήγορες διαδικασίες από καλά στελεχωμένα τμήματα, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να έχει παραλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2013, 1.800 αιτήσεις για άσυλο, και να παραδώσει στην νέα Κυβέρνηση 33.000, λόγω και της καθυστέρησης ετών για εξέτασή τους. Το καθήκον της νέας Κυβέρνησης, είπε, είναι με ολοκληρωμένη πολιτική να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκαλούνται από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι γρήγορες διαδικασίες είναι που έχουν επιτρέψει για πρώτη φορά να φεύγουν περισσότεροι αιτητές ασύλου από όσους έρχονται και ότι η τάση είναι μειωτική αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι ορθές πολιτικές και ένα από τα σημαντικά θέματα που θα πρέπει να εξετάσει η Βουλή είναι η ψήφιση για την δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι δεν αρκεί να δημιουργούνται δομές, πρέπει να εξετάζονται και οι πολιτικές, ζητώντας και βοήθεια από την ΕΕ. Σημείωσε ότι πιστεύει πάρα πολύ στην ΕΕ αλλά ότι απέτυχε στη διαχείριση του μεταναστευτικού αφού πολλά κράτη μέλη επωμίζονται δυσβάστακτο βάρος όσον αφορά στη δυσανάλογη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Είπε ότι έκαναν εισήγηση ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν κάποιες νομικές υποχρεώσεις όπως το καθεστώς για τη Συρία ειδικά σε ενδεχομένη μεταναστευτική κρίση που θα υπάρξει κάθοδος χιλιάδων Σύρων στην Κύπρο και όχι μόνο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γερμανός υπ. Άμυνας: Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο – Οι πολίτες να έχουν επίγνωση του κινδύνου
- Θρίλερ με τον θάνατο 22χρονου στις Κυκλάδες – Οι γιατροί εξετάζουν τη νόσο «Νάξο» ως αιτία - Τι γνωρίζουμε για αυτήν - ΒΙΝΤΕΟ
- Οικογενειακό δράμα στην Πλεύση Ελευθερίας: «Παρακαλούμε την μητέρα του κ. Χουρδάκη και τον ίδιο εντός 2 ημερών να παραδώσουν τις έδρες τους»
- Γυναίκα κάνει επεμβάσεις από 11 ετών για να γίνει γάτα – «Τώρα θέλω να βάλω ουρά»
- Χαλάει ο καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες
- Το δημοφιλές ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη
- myDATA: Μετάθεση προθεσμιών και παράταση για μητρώο POS και απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ
- Η Μάγισσα: Χωρίς έλεος η σύγκρουση του Αντρέι με τον Τζάνη
- O Ναν την Δευτέρα στην Ελλάδα
- Ελάφι μπήκε σε εστιατόριο από παράθυρο σκορπίζοντας τον πανικό (vid)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- «Πάνω από €16 δισ. επενδύσεις στην ενέργεια στην Κύπρο μέχρι το 2030»
- Έτσι αποχαιρετούν τα «Φιλαράκια» τον Μάθιου Πέρι – Η κοινή ανακοίνωση
- Ισραήλ: Η προσοχή θα στραφεί στη Χεζμπολάχ-Δεν υπάρχει συμφωνία για ομήρους
- Κυβέρνηση: Αποφόρτιση καθημερινά 300 ιδιωτικών οχημάτων λόγω Pame Express
- Στη δημοσιότητα σχέδια δράσης Υπουργείων αφού παρουσιαστούν στη Βουλή
- Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (ΦΩΤΟ)
- Σε βάθος 5 χιλιομέτρων στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν οι Ισραηλινές δυνάμεις
- Λαβρόφ: «Απαράδεκτες» οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
- Η Kυβέρνηση καλεί τη Βουλή να εγκρίνει το συντομότερο το e-kalathi
- Το κόστος παραγωγής για γεωργούς και κτηνοτρόφους εκ νέου στη Βουλή
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- «Πάνω από €16 δισ. επενδύσεις στην ενέργεια στην Κύπρο μέχρι το 2030»
- Στη δημοσιότητα σχέδια δράσης Υπουργείων αφού παρουσιαστούν στη Βουλή
- Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (ΦΩΤΟ)
- Λαβρόφ: «Απαράδεκτες» οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία
- Ισραήλ: Η προσοχή θα στραφεί στη Χεζμπολάχ-Δεν υπάρχει συμφωνία για ομήρους
- Κυβέρνηση: Αποφόρτιση καθημερινά 300 ιδιωτικών οχημάτων λόγω Pame Express
- Σε βάθος 5 χιλιομέτρων στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν οι Ισραηλινές δυνάμεις
- Η Kυβέρνηση καλεί τη Βουλή να εγκρίνει το συντομότερο το e-kalathi
- Έτσι αποχαιρετούν τα «Φιλαράκια» τον Μάθιου Πέρι – Η κοινή ανακοίνωση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μέση Ανατολή: Η Υεμένη ξεκίνησε ειδικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ – Φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης
- Κασσελάκης: Να γίνουμε μια ενιαία και νικηφόρα ομάδα, να χαμηλώσουμε τους τόνους
- Μητσοτάκης – Κασσελάκης: Στις 10.00 το πρωί της Τρίτης η συνάντηση τους [vid]
- Γαλλία: Εισαγγελική παρέμβαση για τα Άστρα του Δαβίδ σε σπίτια Εβραίων
- Πλεύση Ελευθερίας: Τελεσίγραφο δυο ημερών σε Αρετή Παπαΐωάννου και Μιχάλη Χουρδάκη να παραδώσουν τις έδρες τους μητέρα και γιος
- Φορο-παγίδα για περισσότερους από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες
- Έκθεση ΟιΝοτικά 2023: Φόρος τιμής στα κρητικά κρασιά παρουσία του Λ. Αυγενάκη
- Αρτέμιδα: Χειρουργείο στο κρανίο έκανε ο 11χρονος – «Έκανε τον νεκρό για να σωθεί»
- Ρ.Δούρου για μεταναστευτικό: Νόμιμες και ασφαλείς δίοδοι, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ