Συζήτηση για το Κυπριακό στην Βρετανία

Η Kıbrıs (26.02.21) γράφει ότι οι πιθανότητες λύσης στο Κυπριακό ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης 5+1 συζητήθηκαν σε σεμινάριο που διοργανώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Συμβούλιο Τουρκοκυπριακών Συνδέσμων Βρετανίας (CTCA), τον Σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων Βρετανίας (BTCA) και την Δεξαμενή Σκέψης (Think Tank) Circle Foundation. 

Σύμφωνα με την ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το CTCA, το σεμινάριο, που διεξήχθη την Τετάρτη το βράδυ, μεταδόθηκε και από μερικά κανάλια

στα κατεχόμενα και σε αυτό μίλησαν ο Βουλευτής Sir Iain Duncan Smith, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατική Ένωση στη Βουλή των Κοινοτήτων Sir Jeffrey Donaldson, το μέλος του Βασιλικού Δικηγορικού Συλλόγου δικηγόρος και συγγραφέας της Cyprus Mail, Alper Ali Riza, ο «νομικός σύμβουλος» της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας  «βουλευτής», Ογουζχάν Χασίπογλου και ο Αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963 καθηγητής Dr. Christian Heinze.     

Στην παρέμβασή του, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι έγιναν τα πάντα για επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο, όμως δεν κατέστη δυνατό να επιτύχουν οι προσπάθειες λόγω της στάσης των Ελληνοκυπρίων. Ισχυρίστηκε ότι πλέον πρέπει να συζητηθούν μοντέλα εκτός της ομοσπονδίας με σεβασμό στην ούτω καλούμενη κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα της κυριαρχίας ουδέποτε ήταν προβληματικό, αφού οι Τουρκοκύπριοι έχουν ούτως ή άλλως το δικαίωμα της κυριαρχίας και ουδέποτε βρίσκονταν κάτω από την κυριαρχία και την διοίκηση των Ελληνοκυπρίων από τότε που εκδιώχθηκαν, κατά την έκφρασή του, από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

«Στη νέα διαδικασία που θα αρχίσει, ειδικά στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου, λέμε κυριαρχική ισότητα, αυτήν μεταφέρουμε στο τραπέζι», ανέφερε και πρόσθεσε συζητήθηκαν τα πάντα μέχρι σήμερα και όλοι είδαν τις κόκκινες γραμμές της κάθε πλευράς στο Κραν Μοντάνα, αλλά δεν κατέστη δυνατό να φτάσουμε πουθενά.   

Ο Χασίπογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι αν δεν καθίσταται δυνατή η επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στο μοντέλο της ομοσπονδίας, αποτελεί προϋπόθεση η συζήτηση νέων εννοιών και μοντέλων διακυβέρνησης. Επανέλαβε την θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους τον πλούτο και την διοίκηση του νησιού και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδίας, αφού η ομοσπονδία βασίζεται στον διαμοιρασμό. 

Υποστήριξε ότι λόγω της εδώ και μισό αιώνα αποτυχίας των συνομιλιών για ομοσπονδία οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από εμπάργκο, δεν υλοποιείται η υπόσχεση της ΕΕ για απευθείας εμπόριο και παραμένει κλειστό ένα τμήμα του Βαρωσιού επί 46 χρόνια. 

Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ιδρυτικός εταίρος σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1960 και ότι οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών διαθέτουν ίσο δικαίωμα αρνησικυρίας. Υποστήριξε επίσης ότι επιβεβαίωση της «πραγματικότητας» στο νησί αποτέλεσε και το γεγονός ότι το Σχέδιο Ανάν είχε υποβληθεί για έγκριση των δύο «λαών» σε δύο χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. «Η πραγματικότητα είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διαθέτει όλα τα δικαιώματα που διαθέτει και ασκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και έχει ίσο πολιτικό καθεστώς», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι αυτά τα επιχειρήματα θα θέσουν στην άτυπη πενταμερή.      

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς περί παρεμπόδισης των Βρετανών να περνούν από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα, ο

Χασίπογλου είπε ότι δεν τον εξέπληξε αυτή η συμπεριφορά, την οποία χαρακτήρισε «ντροπή για την ανθρωπότητα» και ανέφερε ότι αναμένουν στήριξη από την Βρετανία πάνω σε αυτό το θέμα.  

Υπενθυμίζοντας την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Χασίπογλου είπε τα εξής:

«Αυτό που αναμένουμε από την Βρετανία είναι να μην ακούει πλέον τον ελληνοκυπριακό τομέα, να συμπεριφέρεται δίκαια και να προσεγγίζει ισότιμα τις δύο πλευρές. Επειδή η Βρετανία δεν είναι πλέον μια χώρα της ΕΕ, θεωρώ ότι χρειάζεται να συμπεριφέρεται πιο θαρραλέα και ελαστικά με αυτή την έννοια. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι στην ΤΔΒΚ ζουν γύρω στις 10,000 Βρετανοί. Αν η Βρετανία επιθυμεί ειλικρινώς μιαν δίκαιη και μόνιμη λύση στο νησί, δεν πρέπει να παρέχει στήριξη σε αυτές τις αδιάλλακτες και άδικες αποφάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Σε αντίθετη περίπτωση, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυτού του είδους τις παραχαϊδεμένες και άδικες αποφάσεις της». 

Keywords
Τυχαία Θέματα