Τα 8 σημεία του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέδωσε το ΑΚΕΛ

Όπως σημειώνει το κόμμα, «οι δραματικές εξελίξεις που συντελούνται στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες ανθρώπινες και υλικές απώλειες και απειλούν να πάρουν διαστάσεις γενικευμένης σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Την ίδια ώρα παραθέτει κτώ σημεία σχετικά με το θέμα. 

 Μπροστά

σε αυτές τις εξελίξεις το ΑΚΕΛ:

1. Καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη.  

2. Καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να τερματίσουν κάθε ενέργεια που δύναται να οδηγήσει σε γενίκευση της εμπόλεμης σύρραξης και να επανέλθουν άμεσα στον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας και να δεσμευτούν σε εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ οι οποίες μπορούν ακόμη να δώσουν ειρηνική διέξοδο.

3. Εκφράζει την αλληλεγγύη του με τον Ουκρανικό λαό και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και στους πρόσφυγες.

4. Υπογραμμίζει ότι η ενέργεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας για αναγνώριση των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ συνιστά παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, υπαναχώρηση από τις Συμφωνίες του Μινσκ και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και η μη επέμβαση στα εσωτερικά τους αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου.

5. Υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη και συστηματική παραβίαση, τα τελευταία 7 χρόνια, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εν λόγω περιοχές με ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης αποτελεί επίσης ουσιαστική παραβίαση της δέσμης μέτρων του Μινσκ. 

6. Υπογραμμίζει ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποστολή σημαντικών στρατιωτικών ενισχύσεων στην Ουκρανία καθώς και για πρωτοφανείς αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, τόσο της ΕΕ όσο και κρατών-μελών της, χρησιμοποιώντας τον πόλεμο ως πρόσχημα, απειλεί να τη μετατρέψει σε μέρος της σύγκρουσης. Η ΕΕ, αντί να επιδιώκει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, θα έπρεπε να διαδραματίσει ειρηνευτικό ρόλο για αποκλιμάκωση.

7. Οι κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί θα έχουν αλυσιδωτές και απρόβλεπτες σε έκταση και βάθος επιπτώσεις όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για την Ευρώπη. Το βαρύ τίμημα θα το πληρώσουν οι λαοί. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο πόλεμος και οι κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα για αντιμετώπιση των συνεπειών.

8. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και της μεροληπτικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου, η οποία υποσκάπτει τη διεθνή νομιμότητα και επιτρέπει την κατίσχυση της θέλησης των ισχυρών.

Διαβάστε επίσης 

LIVE: Πλησιάζουν το Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα- Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα