Τα αντηλιακά λένε ψέματα για τον δείκτη προστασίας SPF;

Καλοκαιριάζει σιγά σιγά και όλοι θα πρέπει να προμηθευτούμε τα κατάλληλα αντηλιακά για την παραλία και όχι μόνο.

Υπάρχει μια ερευνητική έκθεση που βοηθάει να ξέρετε ποια αντηλιακά είναι καλά. Είναι από τον οργανισμό Consumer Reports, που πραγματοποιεί διάφορες μελέτες με επίκεντρο την ασφάλεια των καταναλωτών. Δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα έρευνα σχετικά με τα καλύτερα αντηλιακά και τι πρέπει να αναζητήσετε κατά την αγορά ενός από αυτά. Μερικά από τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα.

Δεν μπορείτε πάντοτε να εμπιστευτείτε

τον δείκτη προστασίας SPF που αναγράφεται στην ετικέτα

Τόσο η έκθεση του Consumer Reports όσο και η Αμερικανική Ακαδημία της Δερματολογικής Εταιρείας συνιστούν να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) τουλάχιστον 30 βαθμών. Το ότι ένα αντηλιακό αναγράφει στην ετικέτα ότι έχει έναν συγκεκριμένο βαθμό SPF, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το εμπιστευτείτε.

"Το πρόβλημα είναι ότι πολλά αντηλιακά που δοκιμάσαμε, δεν πληρούσαν τα επίπεδα SPF που αναγράφονταν στη συσκευασία", εξήγησε η Patricia Calvo, εκ των αρχισυντακτών του Consumer Reports.

Από τα συνολικά 73 αντηλιακά (λοσιόν, σπρέι και άλλα σχετικά προϊόντα) που εξετάστηκαν, τα 24 εμφάνισαν πραγματική προστασία SPF λιγότερο από το ήμισυ αυτού που ανέγραφε στην ετικέτα. Ορισμένα προϊόντα που ανέγραφαν SPF 50, στην πραγματικότητα προσέφεραν προστασία της τάξης μόλις του SPF 24!

Τι πρέπει να κάνετε; Ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος είναι η επανεφαρμογή του αντηλιακού σας ανά συχνά διαστήματα. Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν να βάζετε περισσότερο προϊόν κάθε δύο ώρες γενικά, καθώς και αμέσως μετά τη βουτιά στο νερό.

Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό έχει τα σωστά συστατικά

Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι είναι σωστό να επιλέγετε αντηλιακά με “φυσικά μέταλλα”, στην πραγματικότητα ίσως να κάνετε ακριβώς το αντίθετο.

“Στις εξετάσεις που κάναμε, τα αποκαλούμενα «φυσικά» αντηλιακά ή εκείνα με διάφορα «μέταλλα» (που περιέχουν μόνο διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου, ή και τα δύο ως δραστικά συστατικά) τείνουν να αποδίδουν λιγότερο καλά από εκείνα που περιέχουν χημικά ενεργά συστατικά, όπως η αβομπενζόνη (avobenzone)”, αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Για να μην μπερδεύεστε, κοιτάξτε στο πίσω μέρος του αντηλιακού και εντοπίστε το κύριο δραστικό συστατικό. Αναζητήστε τις χημικές ουσίες avobenzone, octisalate, octocrylene ή homosalate.

Αναζητήστε αντηλιακά “ευρέως φάσματος”

Τα αντηλιακά ευρέος φάσματος προστατεύουν και από τα δύο είδη βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας: UVA και UVB.

Οι ακτίνες UVA είναι κυρίως υπεύθυνες για τα σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και χαλάρωση στο δέρμα. Οι ακτίνες UVB είναι ο κύριος ένοχος πίσω από το ηλιακό έγκαυμα. Και οι δύο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν σας αναγράφει ότι είναι "ευρέως φάσματος", που σημαίνει ότι προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVA όσο και από τις UVB.

Πηγή: iatropedia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα