Τα δυο όπλα της Κύπρου κατά του κορωνοϊού: Μαζικά τεστ και εμβόλιο

Η στρατηγική των πολλών τεστ που ακολουθεί η Κύπρος επιτρέπει στους ειδικούς να έχουν ενώπιον τους μια αξιόπιστη απεικόνιση της επιδημιολογικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο και να καθορίζουν τις εισηγήσεις για τη συνέχεια. 

Με τη μέθοδο αυτή εντοπίζονται άμεσα και απομονώνονται οι λοιμώξεις προτού γίνει περαιτέρω διασπορά.  Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των λοιμώξεων που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε σχολεία.

Η μείωση που παρατηρείται οφείλεται ακριβώς στην έγκαιρη διάγνωση των εστιών λοίμωξης, προτού εξαπλωθούν.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας είναι ότι χωρίς τους στοχευμένους ελέγχους σε επαγγελματικούς και άλλους χώρους, αεροδρόμια, κλειστές δομές και αλλού, όπως και τους πληθυσμιακούς ελέγχους, η Κύπρος δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στις χαλαρώσεις που επέτρεψε, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμών από τον Νοέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα: Δρ. Πανά: Ο Μάρτιος δεν είναι μήνας χαλαρώσεων- «Πράγματι βγήκα χθες»

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Λοιμώξεων (ECDC) προωθεί τη στρατηγική των πολλών τεστ, την οποία εφαρμόζει η Κύπρος. Πολλές άλλες χώρες προσπαθούν εδώ και καιρό να την υιοθετήσουν, χωρίς επιτυχία, ίσως και λόγω των πληθυσμιακών, δημογραφικών και γεωγραφικών διαφορών.

Τα τεστ σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστά το εμβόλιο, το οποίο παραμένει το μόνο αποτελεσματικό όπλο κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη και ενισχύει την προσπάθεια για έξοδο από τους περιορισμούς, μέχρι να υπάρξει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη.

Εάν δεν γίνονταν οι έλεγχοι θα καταγράφαμε λιγότερα κρούσματα αλλά η εικόνα δεν θα ήταν καθόλου αντιπροσωπευτική, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, όπου η διασπορά ξέφυγε εκτός ελέγχου, επειδή δεν έκαναν μεγάλο αριθμό τεστ και εφησύχασαν ότι δεν είχαν κρούσματα. Είναι λογικό, όταν δεν γίνονται τεστ να μην εντοπίζονται κρούσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις. Στην Κύπρο ο δείκτης των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι συμβατός με τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται κάθε μέρα.

Ο γρήγορος εντοπισμός των επαφών, με τη μέθοδο της σχολαστικής ιχνηλάτησης, θα έπρεπε μέχρι τώρα να είχε οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, γεγονός το οποίο συνήθως αποδίδεται σε ελλειμματική τήρηση των μέτρων ή σε «κρυφές» επαφές που δεν αναφέρονται στους ιχνηλάτες.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα