Τα «εναέρια μάτια» της Αστυνομίας – Δείτε εικόνες που κατέγραψαν τα drones

Τα drones είναι η νέα τεχνολογική προσθήκη της Αστυνομίας που προσφέρει αετίσια μάτια στα μέλη της Δύναμης στον ουρανό της Κύπρου

Το τμήμα τεχνολογικής ανάπτυξης του Αρχηγείου παραχώρησε στο ΣΙΓΜΑ μία αποκλειστική παρουσίαση της μοντέρνας μεθόδου αστυνόμευσης.

Ο Διευθυντής Τμήματος της Τεχνολογικής Ανάπτυξης Λοΐζος Πραστίτης ανέφερε τα εξής: «Μέσα στα πλαίσια μοντέρνων μεθόδων

αστυνόμευσης η αστυνομία έχει προβεί στην ένταξη νέων εξειδικευμένων τεχνολογιών οι οποίες αναμένεται να μετατρέψουν την αστυνομία σε ένα σύγχρονο οργανισμό αστυνόμευσης μία από της δραστηριότητες αυτές είναι και η ένταξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών γνωστά ως ΜΕΑ, μετά από οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεωδόρου κάτω από το λεγόμενο drone policy»

Τα εναέρια μάτια της Αστυνομίας και οι εκπαιδευμένοι πιλότοι-χειριστές τους, μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιχειρήσουν όπου χρειαστεί.

Παράλληλα ο κ. Πραστίτης είπε τα εξής: «Είναι μία νέα προσέγγιση η οποία ακολουθείται και στον ευρωπαϊκό χώρο με σκοπό την εποπτεία διαφόρων περιστατικών όπως για παράδειγμα έλεγχο τροχαίας κίνησης, εντοπισμό ελλειπόντων προσώπων, έλεγχο πυρκαγιών καθώς επίσης και για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος”

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος αποτελεί μια καινοτόμο οικονομική λύση σε σύγκριση με άλλες λύσεις όπως παράδειγμα τα παραδοσιακά πτητικά. Η αστυνομία διαθέτει ένα στόλο από drones διαφόρων τύπων τα οποία έχουν ακτίνα δράσης τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα μπορούν να υπερίπτανται από 35-40 λεπτά διαθέτουν κάμερες ημέρας και νύχτας επίσης και θερμικές κάμερες. Το μεγαλύτερο από τα drones μπορεί να υπερίπταται γύρω στις δύο ώρες με ακτίνα δράσης γύρω στα τριάντα χιλιόμετρα ενώ έχουν τη δυνατότητα μεγέθυνσης του στόχου μέχρι και τριάντα φορές.

Η Δύναμη έχει στην κατοχή της και ειδικό όχημα, το λεγόμενο κέντρο ελέγχου, το οποίο συλλέγει όλες τις πληροφορίες από τα drones και ακολούθως τις μεταφέρει στο κέντρο κρίσεως.  Το όχημα αυτό έχει αυτονομία μέχρι και 8 ώρες και επιπρόσθετα διαθέτει πάνω σε πάσσαλο ύψους 6 μέτρων ειδική κάμερα ημέρας και νύχτας η οποία έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης μέχρι και τριάντα φορές με ακτίνα δράσης τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα.

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος της ομάδας drones Ζήνων Σαββίδης ανέφερε τα εξής: «Υπάρχουν δύο θέσεις εργασίας η συνολική ομάδα αποτελείται από 9 χειριστές η ομάδα διαθέτει στόλο με drones έχουμε ένα μεσαίας κατηγορίας το μεγάλο όπως το λέμε εμείς και άλλα ποιο μικρά. Το μεγάλο το διαθέτουμε συνήθως στις επιχειρήσεις. Έχουμε συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι στιγμής. Έχουμε συμμετέχει σε 26 επιχειρήσεις που λάβαμε μέρος ως ομάδα είτε για σκοπούς επιτήρησης χώρων, λοιμοκάθαρσης, εντοπισμός ελλειπόντων προσώπων, τροχαία κίνηση, επιτήρηση του οδικού δικτύου.  Με τον καιρό με τις επιχειρήσεις που τρέχουμε αποκτήσαν τεράστια εμπειρία είναι όλοι έμπειροι χειριστές και τα αποτελέσματα φαίνονται και στις επιχειρήσεις μας όπου έχουμε πάντα καλά αποτελέσματα».

Μετέπειτα ο Διευθυντής του Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης Λοΐζος Πραστίτης είπε: «Να σημειωθεί ότι όλες οι πτήσεις που πραγματοποιούνται από την Αστυνομία είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της πολιτικής αεροπορίας καθώς επίσης και με τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Europol, μέσω της ευρωπαϊκής επιτροπής DigiHome όπου ανταλλάσσουμε πληροφορίες και νέες τακτικές κάτω από αυτή τη νέα προσέγγιση το λεγόμενο dronepolicy».

Αυτή τη στιγμή η Νομική Υπηρεσία μαζί με την Πολιτική Αεροπορία βρίσκονται στο στάδιο ετοιμασίας νομοθεσίας που αφορά την ασφάλεια πτήσης των drones.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ANTI-DRONES

Στόχος της Αστυνομίας εντός του έτους είναι και η εξασφάλιση ειδικών συστημάτων καθήλωσης drones για προστασία κρίσιμων υποδομών.

«Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στο λεγόμενο dronepolicy αλλά επικεντρωνόμαστε επίσης και στην άμυνα για αυτό προωθούνε εντός του έτους την προμήθεια ειδικών συστημάτων των λεγόμενων anti drones δηλαδή να προστατεύσουμε κρίσιμε υποδομές για να προστατεύσουμε κρίσιμες υποδομές μεταξύ αυτών και του Αρχηγείου Αστυνομίας. Είναι συστήματα τα οποία σε περίπτωση που υπάρξει intrusion ή επίθεση από drones σε ένα συγκεκριμένο χώρο κρίσιμης υποδομής αυτά τα συστήματα θα εντοπίζουν τα drones και θα τα καθηλώνουν. Είναι καλό για προληπτικούς σκοπούς και ενόψει και της απειλής που υπάρχει για την τρομοκρατία το οποίο βλέπουμε τι υπάρχει στις γειτονικές μας χώρες τι υπάρχει σήμερα» ανέφερε ο κ. Πρασίτης.

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΣΑΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ»

Οι εκπαιδευμένοι χειριστές μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ επισήμαναν την σημαντικότητα των drones αφού πρόσφατα, με την εναέρια επιτήρηση γλίτωσαν την περιουσία πολιτών από εξάπλωση πυρκαγιάς σε οχήματα πολιτών.

«Η χρησιμοποίηση των drones φάνηκε στην πορεία και από τις πυρκαγιές. Με την Ομόνοια και τον Απόλλωνα κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών έπεφταν αρκετές κροτίδες εκτός του γηπέδου στο Ηλίας Πούλλος. Με τα drones βλέπαμε από ψηλά και μπορέσαμε να δώσουμε σαφές οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και έτσι τα μέλη της Πυροσβεστικής πηγαίνανε στο χώρο έγκαιρα γιατί είχαν εικόνα από το συμβάν», τόνισε ο κ. Σαββίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα