Τα επόμενα βήματα στο Σκοπιανό μετά τη συμφωνία για Β. Μακεδονία

Οι υπογραφές της 17ης Ιουνίου, στις Πρέσπες δρομολόγησαν και τυπικά, πλέον, τις διμερείς διαδικασίες για την ολοκλήρωση και κύρωση της Συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, που μετονομάζει τα Σκόπια σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια στην πορεία της

χώρας προς την Ε.Ε.

Τώρα ο επικεφαλής της διπλωματίας των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Θέλουμε, είπε, μια ημερομηνία για την ένταξη, να ξεκινήσουμε το ευρωπαϊκό ταξίδι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Λίγο αργότερα ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί από τους εκφοβισμούς».

Με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί και αναγραφεί στα 20 άρθρα του κειμένου της συμφωνίας, ο κύριος Ζάεφ θα έπρεπε να αναφέρει «…οι Έλληνες, οι Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί από τους εκφοβισμούς».

Στη συνέχεια μόλις τελείωσε η «οικογενειακή» φωτογράφιση, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έλυσε τη γραβάτα του, πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον αγκάλιασε και του την πρόσφερε.

Η σημειολογία, οι υπαινιγμοί και όχι μόνο, έδιναν και έπαιρναν σήμερα στις Πρέσπες όπου υπεγράφη η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.

Εξάλλου την ώρα που Ελλάδα και Σκόπια υπέγραφαν τη συμφωνία ομάδα πολιτών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, με τις δυνάμεις να αντιδρούν άμεσα.

Αντικείμενα και πέτρες εκσφενδονίστηκαν από την πλευρά των πολιτών, με την αστυνομία να απαντά κάνοντας χρήση χημικών.

Σήμερα (18/6) η συμφωνία αναμένεται να πάρει σε πανηγυρικό κλίμα την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Την Τρίτη (19/6) θα περάσει από νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές και την Τετάρτη θα πάει στη Βουλή των Σκοπίων για κύρωση.

Στην ψηφοφορία αυτή απαιτούνται 61 ψήφοι, τις οποίες η κυβέρνηση Ζάεφ διαθέτει και δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα.

Τα δύσκολα για την κυβέρνηση των Σκοπίων αναμένεται να αρχίσουν μετά, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας, Γιόργκι Ιβανόφ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται τη συμφωνία και πως δεν θα την υπογράψει.

Υπενθυμίζεται ότι τα Σκόπια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το δημοψήφισμα και τη συνταγματική τους αναθεώρηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι δύο προτεραιότητες για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, η εφαρμογή της συμφωνίας για το ονοματολογικό των Σκοπίων και οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ότι ψάχνει ημερομηνία για να επισκεφθεί τα Σκόπια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη συζήτηση της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το βράδυ του Σαββάτου (16/6) παρουσίασε διαβαθμισμένα έγγραφα για το Σκοπιανό.

Στο μεταξύ νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής (17/6) έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπιών.

Για τέσσερις ώρες περίπου 3.000 διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν κατά της συμφωνίας, πετούσαν πέτρες και βεγγαλικά στην αστυνομία, η οποία για να τους απομακρύνει έκανε χρήση χημικών. Από τα επεισόδια σημειωθήκαν μικροτραυματισμοί.

Συγκεντρώσεις γίνονται κάθε βράδυ έξω από το σκοπιανό κοινοβούλιο.

Η κοινή γνώμη στη χώρα είναι διχασμένη, με πολλούς Σκοπιανούς να τάσσονται υπέρ της συμφωνίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με άλλους να δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι και κάποιους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί.

Την ίδια ώρα μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» ο κος Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από τη δημιουργία του προβλήματος, υπήρξαν στρατηγικά ελλείμματα, όπως ακροβατισμοί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι δικαίως ο πρωθυπουργός κατηγορεί την αντιπολίτευση πως κατά καιρούς είχε αποδεχτεί σύνθετη ονομασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα