Τα κριτήρια της UEFA για διακοπή πρωταθλημάτων και έξοδο στην Ευρώπη

Με το τέλος του Απριλίου να πλησιάζει και τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών για την επιστροφή στη δράση να παραμένει αδύνατος η UEFA στη σημερινή (23/4) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της προέβη σε τακτική αναδίπλωση, αφού για πρώτη φορά καθόρισε τις συνθήκες, υπό τις οποίες μια εγχώρια διοργάνωση μπορεί να τερματιστεί πρόωρα και οριστικά, δίχως να απειλείται η παρουσία των συλλόγων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2020/21.

Η UEFA

μάλιστα προχώρησε και στην ανακοίνωση των κριτηρίων, με τα οποία οι εθνικές ομοσπονδίες ή/και λίγκες οφείλουν να επιλέξουν (και να της ανακοινώσουν) τις ομάδες που θα πάρουν ευρωπαϊκά εισιτήρια.

«Ενώ καταβάλλονται οι καλύτερες προσπάθειες για ολοκλήρωση των εθνικών διοργανώσεων, οι εθνικές ομοσπονδίες ή/και λίγκες ίσως έχουν νόμιμους λόγους να τις τερματίσουν πρόωρα, συγκεκριμένα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-ύπαρξη επίσης διαταγής που απαγορεύει αθλητικά γεγονότα, με αποτέλεσμα οι εγχώριες διοργανώσεις να μην μπορούνν να ολοκληρωθούν πριν από μια ημερομηνία που θα καταστούσε εφικτή την ολοκλήρωση της τρέχουσας περιόδου πριν την έναρξη της επόμενης,

-αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν την ολικλήρωση της σεζόν αδύνατη, διότι θα έβαζε σε ρίσκο τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα των εγχώριων διοργανώσεων ή/και των συλλόγων.

Αν μια εγχώρια διοργανώση ολοκληρωθεί πρόωρα για βάσιμους λόγους σε συμφωνία με τις παραπάνω συνθήκες, η UEFA θα ζητήσει από την ενδιαφερόμενη εθνική ομοσπονδία να επιλέξει συλλόγους για τις διοργανώσεις της UEFA την περίοδο 2020/21 βασιζόμενη στα αγωνιστικά πεπραγμένα στις εθνικές διοργανώσεις της περιόδου 2019/20.

-η διαδικασία επιλογής συλλόγων θα πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές, διαφανείς και χωρίς διακρίσεις αρχές. Εθνικές ομοσπονδίες και λίγκες θα πρέπει σε διαφορετική περίπτωση να έχουν την ικανότητα να αποφασίσουν την τελική κατάταξη στις εγχώριες διοργανώσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε διοργάνωσης.

-ο τελικός καθορισμός των ευρωπαϊκών εισιτηρίων θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τα συναφή αρμόδια σώματα σε εγχώριο επίπεδο.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε σύλλογο προταθεί από μια εθνική ομοσπονδία με πρόωρα τερματισμένη εγχώρια διοργάνωση ιδίως όπου:

-οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα βάσει των λόγων που δόθηκαν στις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA ή στη βάση άλλων νόμιμων λόγων δημόσιας υγείας

-οι σύλλογοι έχουν επιλεγεί κατόπιν διαδικασίας που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και χωρίς διακρίσεις, ώστε τα επιλεγμένα σωματεία να μη θεωρείται ότι έχουν πάρει ευρωπαϊκά εισιτήρια με βάση τα αγωνιστικά τους πεπραγμένα

-υπάρχει δημόσια αίσθηση για αδικία στην επιλογή του συλλόγου», καταλήγει η ανακοίνωση σε ό,τι αφορά το κομμάτι των κατευθυντήριων γραμμών για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα