Τα ΜΕΔ προβληματίζουν το Eurogroup

Μια λύση του Κυπριακού έχει προοπτικές αλλά χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ
Σε σχέση με την οικονομία στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του Εurogroup είπε πως οι πολύ καλές προσπάθειες των κυπριακών Αρχών πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση στα δημόσια οικονομικά

To Εurogroup ενημερώθηκε χθες από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για τις οικονομικές πτυχές της επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,

ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας το σώμα των Υπουργών σημείωσε ότι η επανένωση της νήσου θα έχει θετικές οικονομικές συνέπειες, αλλά «πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία επί του εδάφους τους επόμενους μήνες». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το Εurogroup θα επανέλθει στο θέμα τους επόμενους μήνες.

Έμφαση στα δημόσια οικονομικά
Σε σχέση με την οικονομία στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του Εurogroup είπε πως οι πολύ καλές προσπάθειες των κυπριακών Αρχών πρέπει να συνεχιστούν με έμφαση στα δημόσια οικονομικά. Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ανάπτυξη στην Κύπρο είναι πλέον στέρεη, ο χρηματοπιστωτικός τομέας βελτιώνεται και η ανεργία μειώνεται γρήγορα, όμως συνεχίζει να υπάρχει υψηλός όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι Αρχές θα πρέπει να επιμείνουν στη συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Διαβεβαιώσεις
Tέλος, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε ότι έχοντας μεταβεί ο ίδιος στην Κύπρο έχει δει πως η χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έλαβε τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αν και όπως επεσήμανε "υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση με το Κοινοβούλιο".

Σημείωσε δε με ικανοποίηση ότι δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Στο τραπέζι των 19 Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης βρέθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.

Σε εξέλιξη η δεύτερη αξιολόγηση
Όσον αφορά την Ελλάδα, η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει σημειωθεί πρόοδος και είναι προς το συμφέρον όλων οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας πως ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την ισχυρή πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και το Ταμείο θα λάβει τις αποφάσεις του για το ελληνικό πρόγραμμα έως τέλος του έτους.

«Μας ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, την πρόοδο που έχει σημειωθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο ίδιος παρέπεμψε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, όταν ο ESM θα έχει περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους και θα έχουν αξιολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις του δεύτερου προγράμματος.

«Να ληφθούν μέτρα»
Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για το ελληνικό χρέος, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, είναι όμως πολύ νωρίς, όπως είπε, να γνωρίζουμε από τώρα τα μέτρα που θα ληφθούν το 2018. Εξίσου αδύνατο -πρόσθεσε- είναι για το ΔΝΤ να γνωρίζει εάν τα μέτρα για το χρέος είναι αρκετά.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν ώς τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνεδριάσει πριν από το τέλος του έτους το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν, που εκπροσωπούσε το ΔΝΤ στο Eurogroup, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Συμφωνία τον Δεκέμβριο
Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «είναι επιθυμητό και δυνατό να έχουμε μία συνολική συμφωνία τον Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι το 2017 θα ξεκινήσει με πνεύμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης». Πρόσθεσε δε ότι την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και ο ίδιος θα επισκεφθεί την Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπου ο ESM θα καταθέσει τις προτάσεις του. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται διάφορες επιλογές και έχει υπάρξει πρόοδος, είπε ο Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε λύση και αν επιλεγεί.

Προσέχουμε το χρέος
Κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «μετά την ολοκλήρωση της προγραμματικής παρακολούθησης, μετά το τέλος του προγράμματος έχουμε την τακτική παρακολούθηση για όσο καιρό υπάρχει μεγάλο χρέος», διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για κάτι διαφορετικό από την κανονική διαδικασία παρακολούθησης για τις εκτός προγράμματος χώρες» και πως «για την Κύπρο αυτή είναι ήταν η 1η φορά» και ότι σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση.

Προς το παρόν εξήγησε πως οι πληροφορίες που έχει από τους ελεγκτές μιλάνε για «δυνατή ανάπτυξη», για μια κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα «πολύ καλύτερη από πριν», αν και παραμένουν κάποιες προκλήσεις, όπως η βιωσιμότητα σε μεγάλο βάθος χρόνου και τα κόκκινα δάνεια. Επιπλέον έκανε λόγο για τη «δύσκολη κοινοβουλευτική κατάσταση», που δυσκολεύει περαιτέρω πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.

Σημείωσε δε ότι η Κύπρος «είναι ένα θέμα γεωπολιτικής σημασίας» και τόνισε ότι καθώς «είναι η πιθανή επανένωση της νήσου το θέμα της κυπριακής οικονομίας και της οικονομικής πτυχής της επανένωσης θα απασχολεί στο μέλλον τακτικά το Εurogroup».

Υπόθεση δύο κοινοτήτων
Η υπόθεση της επανένωσης της νήσου είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των δύο κοινοτήτων και η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει προς αυτήν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα