Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου για επενδύσεις παρουσίασε ο ΥΠΕΣ

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού εξέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ως κεντρικός ομιλητής στο διεθνές συνέδριο «Επιχειρηματικός Προσανατολισμός: Κύπρος 2021» που διεξάγεται σήμερα Τρίτη στο Λονδίνο.

Ο κ. Νουρής σημείωσε αρχικά πως η Kυβέρνηση «έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για το πώς να αναπτυχθεί το επιχειρείν στην Κύπρο

με πρόθεση να παγιωθεί η Κύπρος ως ένας επιτυχημένος, αξιόπιστος και ανταγωνιστής προορισμός που θέλει να προσφέρει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να ακμάσει κάθε επενδυτής».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε αρχικά ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας τη γεωστρατηγική της θέση, που συνδέει την ΕΕ με τις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής, της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.

Στη συνέχεια απαρίθμησε τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα για τους επενδυτές, δηλαδή, μεταξύ άλλων, την προβλεπόμενη σημαντική οικονομική ανάκαμψη που σύμφωνα με την Κομισιόν αναμένεται να φτάσει στο 5,4% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, το εξαιρετικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα, τις δυνατές υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων, το χαμηλό κόστος του επιχειρείν, την πρόσβαση σε έμψυχο εργατικό δυναμικό υψηλού μορφωτικού επιπέδου και δεξιοτήτων, την υψηλή ποιότητα διαβίωσης, την υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και τη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος ενθάρρυνσης της έρευνας και της τεχνολογίας.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης στους επιμέρους οικονομικούς τομείς που καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη, όπως μεταξύ άλλων η φιλοξενία και ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα κτηματομεσιτικά, η ενέργεια, η ανώτερη εκπαίδευση, τα επενδυτικά ταμεία και η τεχνολογία της πληροφορίας, η έρευνα και καινοτομία, όπως και ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στη νέα fast-track αδειοδότηση για την οικοδόμηση γης, σημειώνοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2020 έχουν εκδοθεί 2.522 άδειες.

Στη συνέχεια παρουσίασε τις κυβερνητικές πολιτικές προσφοράς κινήτρων για τις ξένες εταιρείες, τονίζοντας στο πλαίσιο αυτό τον τερματισμό του προγράμματος χορήγησης υπηκοότητας μέσω επενδύσεων.

Το συνέδριο, που διοργανώνεται για τέταρτη χρόνια από τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Μ. Βρετανίας-Κύπρου, χαιρέτισε ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΗΒ Ανδρέας Κακουρής, ο οποίος σημείωσε πως σε στιγμές δύσκολες, όπως της πανδημίας, είναι σημαντικό να αναδειχθεί η δυνατή διμερής σχέση. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να επεκτείνει το ρόλο της ως σημαντικός περιφερειακός κόμβος.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τρίτης και περιλαμβάνει παρουσιάσεις και συζητήσεις για όλους τους τομείς που άπτονται του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Κύπρο.

Ενημέρωσε απόδημους για Κυπριακό, μεταναστευτικό και στεγαστική πολιτική

Το βράδυ της Δευτέρας ο Υπουργός Εσωτερικών είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με παράγοντες της παροικίας, στο οίκημα της Υπάτης Αρμοστείας στο κεντρικό Λονδίνο.

Εκεί αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό και στη στεγαστική πολιτική του υπουργείου στην παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας και της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησης με τους Κύπριους απόδημους, ο κ. Νουρής είπε ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει «στην παροικία, στην ομογένεια, στους ανθρώπους της Κύπρου που μας εκπροσωπούν εδώ επάξια και βεβαίως αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων για τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να δώσει συγκεκριμένες λύσεις».

Αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν για το Κυπριακό, είπε: «Θεωρώ ότι είναι η ώρα που όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι επιβάλλεται να υπάρξει ομοψυχία και ομογνωμία στο ιστορικό μέτωπο γιατί ο εχθρός ένας είναι, η Τουρκία, η οποία προσπαθεί να επιβάλει τα επεκτατικά της σχέδια».

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν «τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τις συναντήσεις στο Κραν Μοντανά και την άδικη κριτική που κάποιοι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ασκούσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δήθεν ασυνέπεια στη συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Στην ομιλία του προς τους απόδημους της Κύπρου στο Λονδίνο ανέφερε ότι τα πρακτικά των συνομιλιών του Κραν Μοντανά απερίφραστα δικαιώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες του για μια λειτουργική λύση, λέγοντας πως, παρά τις δυσκολίες, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, συνεχίζει την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ακολούθως, στο πλαίσιο της παρουσίασης μέρους των πολιτικών που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου, μίλησε για το μεταναστευτικό ζήτημα. Είπε ότι η μικρή μας πατρίδα για πέμπτη συνεχή χρονιά καταγράφει μια ανεπιθύμητη πρωτιά ως το κράτος μέλος με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατ΄αναλογία πληθυσμού.

Ενημέρωσε ότι η Τουρκία συστηματικά προωθεί μέσω των κατεχομένων παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από τα νότια της παράλια. Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, πρόσθεσε, εστιάζεται στη παράνομη μετανάστευση, κυρίως στον περιορισμό των ροών από την πράσινη γραμμή, αλλά και στην εντατικοποίηση των επιστροφών.

Στην ενημέρωσή του για τη στεγαστική πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Νουρής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τον κόσμο σε ό,τι αφορά στα σχέδια για ιδιοκατοίκηση στις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές και στην ύπαιθρο, σημειώνοντας πως έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

«Στην προσπάθεια μας να δώσουμε ακόμη καλύτερες προοπτικές για τους πολίτες και τον τόπο μας», αρχές του νέου έτους 2022, όπως είπε, θα επαναπροκηρυχθούν τα στεγαστικά σχέδια με αναθεωρημένα κριτήρια, προκειμένου αυτά να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά κυρίως για τους νέους.

Αναφερθείς στη στεγαστική πολιτική για τους πρόσφυγες, είπε πως οι δαπάνες για τη στέγαση των προσφύγων αυξήθηκαν από τα €41 εκ. το 2018, στα €76 εκ. ευρώ το 2021.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, στόχος είναι διορθωθούν τα κενά και οι στρεβλώσεις, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών. Για τον σκοπό αυτό εξήγησε πως έχει ετοιμαστεί πρόταση αλλαγής των κριτηρίων, η οποία θα προωθηθεί στη Βουλή, με κύριο στόχο να βοηθηθεί ο προσφυγικός κόσμος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα