Τα προβλήματα ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες στη Βουλή

Τα προβλήματα στην ιατρική παρακολούθηση των εφήβων και ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Τ. Γεωργίου είπε ότι στην εποχή μας είναι κρίμα και αξιολύπητο πραγματικά οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να μην είναι σε θέση να δώσουν ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη σε αυτούς τους ανθρώπους.

«Ο κόσμος πονάει και υποφέρει και δυστυχώς, εκ

του αποτελέσματος κρίνονται όλα τα δεδομένα και οι πραγματικότητες. Το Υπουργείο ακόμα συζητά και διαβουλεύεται ανάμεσα σε διαφωνίες του ίδιου του προσωπικού, ιατρικού, παραϊατρικού, με αποτέλεσμα να μην δίνονται ολοκληρωμένες λύσεις. Έχουμε εισηγηθεί και δώσαμε χρόνο στο Υπουργείο, το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατό σε ένα μήνα, να επανέλθουν για να δώσουν επιτέλους μια ολοκληρωμένη λύση, που με αυτό τον τρόπο θα επιλύει ριζικά τα προβλήματα και έμπρακτα θα στηρίζουμε τους συγκεκριμένους ασθενείς. Το ΑΚΕΛ και η Κοινοβουλευτική μας ομάδα θα στηρίξει κάθε πρόταση ή κάθε βοήθεια που θα ζητήσει το Υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε, επίσης, ότι καλούν την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήριά μας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, σε δηλώσεις του, είπε ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα, ιδίως στα κρατικά νοσηλευτήρια.

«Σήμερα στην Επιτροπή Υγείας εξετάσαμε και ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τους συγγενείς των ασθενών, των παιδιών, των εφήβων, των ενηλίκων με καρδιοπάθειες. Έχουν απόλυτο δίκαιο για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, μέχρι σε σημείο που ακούσαμε ότι βρίσκονται σε λίστες αναμονής 10 μηνών. Ξεκαθαρίσαμε στον Υπουργό Υγείας ότι είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τη σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ζητήσαμε όπως επιληφθεί άμεσα του θέματος αυτού, που είναι πάρα πολύ σοβαρό, και υποσχέθηκε ο Υπουργός ότι εντός τριών μηνών, το αργότερο, θα έρθει στην Επιτροπή μας για να μας πει το αποτέλεσμα που θα έχει μέχρι εκείνη την ημέρα, που πιστεύει ότι θα το επιλύσει», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού στις Πρώτες Βοήθειες ή στους θαλάμους, τις κλινικές και όχι μόνο, δεν υπάρχουν σεντόνια για να ακουμπούν τους ασθενείς που πηγαίνουν και τους βάζουν στις δερμάτινες στα κρεβατάκια.

«Γιατί εκπλήσσεστε που δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί; Μιλούμε για την ευρωπαϊκή Κύπρο. Δεν υπάρχουν μαξιλάρια για τους ασθενείς. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν προγεύματα. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια για τον φτωχό κόσμο», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του για το θέμα, είπε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που, αν και αφορά μια μικρή ομάδα ασθενών, είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μέχρι και θάνατο.

«Υπάρχει μια σοβαρή εκκρεμότητα, την οποία ομολόγησε σήμερα ο υπουργός, ότι δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα. Ο υπουργός έχει πολιτική ευθύνη και δεν αρκεί να λέει ενώπιον της Επιτροπής Υγείας ότι "είμαστε ανίκανοι" και να το λέει τρεις φορές δραματικά και έντονα. Είναι ευθύνη του να λύσει αυτό το ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει πρώτον και κύριο με την ανανέωση του συμβολαίου με την ιδιωτική κλινική «Το Παιδί», αλλά και για να δημιουργηθούν οι δημόσιες υποδομές. Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών είμαστε δεσμευμένοι στη θέση ότι πρέπει να υπάρχουν δημόσιες υποδομές που να προσφέρονται στους ασθενείς και από εκεί και πέρα συμπληρωματικά να λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας, σε μια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό», πρόσθεσε.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η υπηρεσία προσφερόταν από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά σταμάτησε τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται και να κινδυνεύει κόσμος.

«Μερικοί εξυπηρετούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, κάποιοι άλλοι, όμως, όχι. Τα πράγματα είναι κρίσιμα και επιβάλλεται αυτό το θέμα να λυθεί τις επόμενες μέρες, αν είναι δυνατό, ανανεώνοντας πρώτα με την κλινική «Το Παιδί» βραχυπρόθεσμα, άλλα, ταυτόχρονα, θέτοντας τα θεμέλια για να αναπτυχθεί αυτή η κλινική στο Μακάρειο Νοσοκομείο», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πασχόντων με συγγενή καρδιοπάθεια Κατερίνα Παπαδοπούλου, σε δηλώσεις της, είπε ότι ο λόγος που ήταν λίγο έντονη σήμερα στην Επιτροπή είναι για να μπορέσουν να διασφαλίσουν την εξειδίκευση της ιατρικής στήριξης των πασχόντων με εκ γενετής καρδιοπάθειες για έφηβους και ενήλικες.

«Υπάρχουν δύο ζητήματα. Η καλή και η σωστή διαχείριση των μικρότερων ηλικιών που έχουμε στο Σύνδεσμο μέχρι τα 13 και απ’ εκεί και πέρα ο έφηβος και ο ενήλικας έχει ειδικό, εξειδικευμένο γιατρό και το κράτος πρέπει να ενισχύσει στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου έχει αρχίσει μια υποδομή με την ειδικό καρδιολόγο για να μπορέσουμε να έχουμε τη συνεχή εκπαίδευση και στήριξη σαν ασθενείς, οι οποίοι μεγαλώνουμε με αυτές τις σύμπλοκες παθήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα θεωρηθεί μέσα στις ενέργειες που θα κάνει και ο Υπουργός και οι Βουλευτές στις αποφάσεις τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του ασθενή να έχει αυτή την εξειδίκευση”, είπε, είτε με γιατρούς, ειδικούς καρδιολόγους, αλλά και μετέπειτα νοσηλευτές και οτιδήποτε χρειάζεται για να στελεχωθεί αυτό το τμήμα.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο, η κ. Ουρανία Χατζησάββα.

Είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να έχει συνεχή εκπαίδευση, γιατί οι καρδιοπάθειες δεν έχουν πλήρη θεραπεία, έχουν συνεχή στήριξη είτε σε επεμβατικές διαδικασίες μέχρι και τη μεταμόσχευση, είπε, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μια γιατρός παγκύπρια και καλό θα ήταν να υπάρχει υποδομή και για δεύτερο γιατρό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα