Τα σχόλια αξιολογούντων δεν ανατρέπουν την αξιολόγηση σε προαγωγή

Σε περίπτωση π.χ. υπαλλήλων που είναι εξαίρετοι στις ετήσιες αξιολογήσεις τους και ισάξιοι, είναι ανεπίτρεπτο να δίδεται οποιοδήποτε προβάδισμα και υπεροχή σε κάποιον, είτε στη σύσταση είτε στην τελική κρίση, λόγω των σχολίων που συνοδεύουν την οικεία ετήσια αξιολόγησή του, καθώς τούτο αντίκειται στην νομολογία, γιατί ανατρέπει, επεμβαίνει και αναπλάθει την ήδη αποτυπωμένη αντικειμενική υπηρεσιακή εικόνα αξιολόγησης εκ των φακέλων και κατ’ επέκταση τη συγκριτική εικόνα που απορρέει από τις ετήσιες αξιολογήσεις τους (Βλ. και Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου

v. Π.Δ. κ.α., Α.Ε. 142/2010, ημ. 12.4.2017).

Περαιτέρω, στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην Χ.Χ. κ.α. v. Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (2011) 3Α Α.Α.Δ. 397 λέχθηκαν τα εξής: «Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η «επιπρόσθετη» αναφορά του Γενικού Διευθυντή σε σχόλιο, που εντοπίστηκε στο φάκελο, δημιουργεί μια επίπλαστη εικόνα υπεροχής ή ιδιαίτερης μεταχείρισης συγκεκριμένου υποψηφίου εικόνα, που και αχρείαστη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ιδιαιτέρως όταν αυτή αφορά ένα μόνο υποψήφιο και το περιεχόμενο του σχολίου, όπως διατυπώνεται, έχει άμεση σχέση με τα παραδεκτά κριτήρια επιλογής, για τα οποία υπάρχει ήδη αντικειμενικό έρεισμα και διατυπωμένη θέση στους προσωπικούς φακέλους των υποψηφίων. Αυτής της μορφής συμπεριφορά από όργανα με καθοριστικής σημασίας άποψη, όπως του Γενικού Διευθυντή, πρέπει να αποφεύγονται».

Όπως λέχθηκε στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην απόφαση στις συνεκδικαζόμενες προσφυγές Α.Κ.Λ κ.α v. Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Συν. Πρ. αρ. 135/2012 κ.α., ημ. 4.8.2015: «Προσθέτω δε εδώ πως τα σχόλια τα οποία η αιτήτρια επικαλείται στις εν λόγω εκθέσεις, αφορούν σε στοιχεία στα οποία έχει ήδη αξιολογηθεί στις ίδιες εκθέσεις και τα οποία συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι προσθέτουν στην εικόνα της αιτήτριας».

Επίσης, στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην απόφαση στις συνεκδικαζόμενες προσφυγές Χ.Χ. κ.α. v. Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Συν. Πρ. αρ. 642/2008 κ.α., ημ. 20.6.2013 κρίθηκε, σχετικά, ότι: «Όσον αφορά στα θετικά σχόλια που περιέχονται σε ορισμένες υπηρεσιακές εκθέσεις του αιτητή και που αναφέρονται στην εκτέλεση των καθηκόντων του, σημειώνω συναφώς ότι αυτά δεν αποτελούν ανεξάρτητα στοιχεία κρίσεως που μπορούν να ληφθούν υπόψη, πρόσθετα από τη βαθμολογία. Η απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογείται, υπό το φως και των απόψεων του άμεσα προϊσταμένου, από την ομάδα αξιολόγησης, της οποίας η βαθμολογία στα 8 θεσμοθετημένα στοιχεία κρίσεως, είναι και η μόνη δεσμευτική».

Ομοίως, στην Χ.Κ. v. Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Πρ. αρ. 783/2013, ημ. 27.6.2014 επισημάνθηκε ακυρωτικά ότι: «Λήφθηκαν, όμως, υπόψη τα σχόλια των προϊσταμένων του, τα οποία όμως δεν αποτελούν επαρκή αιτιολογία για την επιλογή του. Είναι αντίθετο με τη νομολογία η ανάπλαση βελτιωμένης εικόνας ενός υποψήφιου, ενώ κάτι τέτοιο δεν προκύπτει άμεσα από τις ετήσιες αξιολογήσεις».

Καταληκτικά, στην Χ.Ο. v. Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Πρ. αρ. 728/2008, ημ. 23.11.2011 λέχθηκε ότι: «Σύμφωνα επίσης με τη νομολογία, ούτε τα ευνοϊκότερα ή καλύτερα σχόλια από τους άμεσα προϊσταμένους μπορούν να ανατρέψουν την ισοδύναμη βαθμολογία των διαδίκων».

*Ο Δημοσθένης Στεφανίδης είναι δικηγόρος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα