Οδυσσέας: Τα σενάρια διαδοχής, η πόρτα της πολιτικής & οι προεδρικοί χειρισμοί

Υπέγραψε την παύση του Οδυσσέα η Αννίτα Δημητρίου ως Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θυμίζουμε, απουσιάζει στην Αθήνα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη, για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν δεσμευτική για την Αννίτα Δημητρίου. Η δικαστική απόφαση, της αποστάληκε, όπως μαθαίνουμε, στο γραφείο της.

Συνεπώς, ολοκληρώθηκε και το τυπικό σκέλος αυτής της πρωτόγνωρης ιστορίας με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αποτελεί παρελθόν από την Ελεγκτική

Υπηρεσία.

Αυτός που ο κύριος Μιχαηλίδης κατηγόρησε κατά την έξοδό του από το Ανώτατο, ότι μαζί με τον τέως Πρόεδρος, Αναστασιάδη συντόνισαν το φάγωμά του, βαριά κατηγορία , καλείται πλέον να αποφασίσει τον διάδοχό του στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδη επιστρέφει την Παρασκευή, και είναι ήδη ενήμερος για την ετυμηγορία του Δικαστηρίου. 

Διαβάστε επίσης: «Ανίκανος να ασκεί τα καθήκοντά του»: Τα κύρια σημεία της απόφασης για Οδυσσέα

Είναι σαφές ότι η απομάκρυνση Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη Ελεγκτική Υπηρεσία διευκολύνει σε μερικό ή μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, δηλαδή να φύγει το μονοπρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή  και στη θέση να συσταθεί ένα πενταμελές συμβούλιο με τον ίδιο στην Προεδρία. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι γνωστό ότι εναντιώνεται στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και ότι στις 23 του μηνός είχε καθορισμένη συνάντηση για το θέμα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Μένει να ξεκαθαρίσει αν θα πάει κάποιος αντικαταστάτης από την Ελεγκτική Υπηρεσία σε αυτή τη συνάντηση ή αν θα αναβληθεί μέχρι ο Πρόεδρος να αποφασίσει το τι θα κάνει.

Τα σενάρια όπως μαθαίνουμε είναι δύο. Η μεταρρύθμιση είναι ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης, δεν έχει περάσει ακόμη που το Υπουργικό και έχει ακόμη και τα στάδια του νομοτεχνικού ελέγχου και την κατάθεση νομοσχεδίου στη βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Αυτό θα πάρει στο καλύτερο σενάριο δύο με τρεις μήνες.

Συνεπώς, είναι ένα ερώτημα αν θα επιλέξει ο Προέδρος να αφήσει την Ελεγκτική Υπηρεσία ακέφαλη ή αν θα διορίσει άμεσα αντικαταστάτη.

Το πιο λογικό είναι το δεύτερο σενάριο, να βάλει νέο Γενικό Ελεγκτή, είτε κάποιον εκ των έσω, είτε κάποιον εκ των έξω, ο οποίος θα υπέρ της φιλοσοφίας του Προέδρου και ο οποίος θα συμφωνεί με τις αλλαγές για να αποτελέσει στο μέλλον το ένα από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου.

Ο πονοκέφαλος του Προέδρου για τον εκλεκτό θα είναι μεγάλος, διότι ο Προέδρος θα κριθεί από αυτή του την επιλογή.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατά παραδοχή και του Προέδρου έχει επιδείξει σημαντικό έργο γι’ αυτό και έχει αναπτύξει μεγάλο λαϊκό έρεισμα, το οποίο έχει αποτυπώθηκε και στις κατά καιρούς δημοσκοπήσεις.

Συνεπώς, ο Πρόεδρος θα πρέπει να σκεφτεί διπλά και τριπλά την απόφαση, για ένα τόσο νευραλγικό πόστο.

Κλείνοντας να πούμε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, φαίνεται πως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη. Το είπε και στις δηλώσεις ότι επεξεργάζεται με τους δικηγόρους το ενδεχόμενο να προσφύγει στο ΕΔΑΔ.

Το θέμα έχει πάρει ήδη μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, ενώ έχουμε και δύο ευρωβουλευτές τους Μάριου ευρωβουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, τους Κώστα Μαυρίδης και Γιώργος Γεωργίου που ετοιμάζονται να ανοίξουν μέτωπο και στις Βρυξέλλες, υπέρ του Οδυσσέα.

Διαβάστε επίσης: Οδυσσέας: Μαύρη μέρα για την Κύπρο - Συντονισμένη προσπάθεια φαγώματός μου

Ανοίγει ο δρόμος για ανάμειξη του στην πολιτική

Η απόλυση Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όσο και αν δεν πρόκειται να το παραδεχθούν ακόμη κόμματα, φορείς ή οι δελφίνοι των Προεδρικών του 2028, επηρεάζει τόσο τον κομματικό χάρτη όσο και ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό.

Με τις σημερινές τοποθετήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όχι μόνο να μην σβήνουν την παραφιλολογία για ανάμειξη του στην πολιτική, αλλά να την ενδυναμώνουν.

Ο πολιτικός χάρτης της χώρας έχει πλέον νέο ελέφαντα στο δωμάτιο, ο οποίος δεν πρόκειται να εμφανιστεί, μέχρι να μελετήσει προσεκτικά τα επόμενα βήματα του.

Ήδη ακούγονται φωνές για υποψηφιότητα του στις Προεδρικές του 2028, σήμερα ρωτήθηκε μάλιστα για αυτό, με τον ίδιο να εμφανίζεται αινιγματικός.

Δήλωσε παρών στον αγώνα πάταξης της διαφθοράς, και ο αποτελεσματικότερος τρόπος, ίσως και μονόδρομος πλέον για να τον πετύχει, είναι η ενεργοποίηση του στην πολιτική.

Διαβάστε επίσης: Παύση Γενικού Ελεγκτή: «Τα έβαλε με το σύστημα και του έπιασαν το πόδι»

Δηλώσεις έκανε και η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για ανάμειξη του Οδυσσέα στην πολιτική.

Εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες στα κομματικά και δημοσιογραφικά πηγαδάκια της Βουλής, για δημιουργία πολιτικής κίνησης σε πρώτο στάδιο, και δημιουργία κόμματος σε δεύτερο στάδιο, που θα λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές σε 20 μήνες από σήμερα, τον Μάη του 2026.

Ακούγεται μάλιστα ότι και άλλα πολιτικά πρόσωπα, πέραν της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς εκτιμούν ότι αν ενταχθούν σε ένα τέτοιο σχήμα, θα διεκδικήσουν βουλευτική έδρα ως αγωνιστές κατά της διαφθοράς.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Keywords
Τυχαία Θέματα