Τα σενάρια της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου στην Ελληνική Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης όσο και από πλήθος κοινωνικών ομάδων, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με στραμμένο το βλέμμα στους θεσμούς και στην διεξαγωγή του αυριανού Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες συνεχίζονται μετά πόνων και βασάνων για την ελληνική πλευρά, ακροβατούν ανάμεσα στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των Ευρωπαίων

αλλά και στη διαρκή επιθυμία της Ελλάδας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η οποία ωστόσο περιέχεται εν μέρει στις επιθυμίες του Ταμείου, κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση ΔΝΤ

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, με τίτλο «Το ΔΝΤ απειλεί να αποχωρήσει από την ελληνική διάσωση», η επικεφαλής του Ταμείο Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, λέγοντας ότι οι δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ειδάλλως το Ταμείο προτίθεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

«Για εμάς προκειμένου να υποστηρίξουμε με μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί επειδή υποστηρίζονται από αξιόπιστα μέτρα ώστε να μπορούν να επιτευχθούν», τονίζεται στην επιστολή.

Τα σενάρια ελάφρυνσης του χρέους

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή ένωση μελετά τα πιθανά μοντέλα αναδιάρθρωσης μέσω του ESM, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, αλλά και να βρεθεί κοινός τόπος στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με την απόφαση του αυριανού Eurogroup να καθίσταται κρίσιμη.

Εκείνο στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ είναι μια σειρά «δραστικών λύσεων», καθώς ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης που είχε προτείνει νωρίτερα η ελληνική πλευρά, δεν θεωρείται επαρκής.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου κάνουν λόγο για μια «ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ελάφρυνση του χρέους», η οποία είναι ήδη έτοιμη από το περασμένο καλοκαίρι, με τις συζητήσεις πλέον να εστιάζονται στα επί μέρους ζητήματα και σε εξειδικευμένες παρεμβάσεις.

Ανάμεσα στις λύσεις που έχουν καταρτίσει οι Ευρωπαίοι συγκαταλέγονται τα εξής:

1. Νέα περίοδος χάριτος για τους τόκους που προκύπτουν από τα δάνεια του ESM που ξεκινούν να τρέχουν από το 2023.

2. Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του κρατικούς χρέους από τον ESM, τα δάνεια του οποίου έχουν διατεθεί κατά το δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Για το συγκεκριμένο χρέος, προβλέπεται ότι το κεφάλαιο των δανείων θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2023 μέχρι και το 2043, με το ενδεχόμενο της περαιτέρω επιμήκυνσης ωστόσο να μην αποκλείεται.

3. Δεδομένου ότι η Ελλάδα θέλει να μετατραπούν τα επιτόκια του ESM και του πρώτου μνημονίου από κυμαινόμενα σε σταθερά, το ΔΝΤ επιθυμεί την παρέμβαση αυτή, ακόμα και αν τα νέα επιτόκια που θα προκύψουν θα είναι υψηλότερα από τα τωρινά.

4. Τέλος, ένα από τα σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος είναι η έκδοση 30ετων ομολόγων από τον ESM και η αντικατάσταση του παρόντος χρέους με φθηνότερο. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ελαφρυνθεί κατά 10 δισεκατομμύρια χρέους το χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο να εγκριθεί από τα κρατικά κοινοβούλια, γεγονός που δίνει την ευελιξία που χρειάζεται αυτή τη στιγμή απέναντι σε πιθανά βέτο, εν μέσω της ευρύτερης προσφυγικής και οικονομικής κρίσης.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα