Τα τελευταία 30 χρόνια το Pascal έχει τους 5 πιο κάτω θεσμού

Γιατί επιβάλλεται να εγκριθούν, οπωσδήποτε, οι προτεινόμενες από το Υπουργείο Παιδείας αλλαγές στη Μέση Εκπαίδευση;

Πρόσφατα, ενημερωθήκαμε από τον τύπο για τις βασικότερες αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο στη Μέση Εκπαίδευση. Πιο κάτω, παραθέτουμε μερικές από τις προτάσεις με δικά μας σχόλια:

1. Αντικατάσταση της αλφαβητικής αξιολόγησης στον Γυμνασιακό Κύκλο με την αριθμητική αξιολόγηση (1 μέχρι 20).

Για παράδειγμα, εάν έχουμε τρεις μαθητές με

αξιολόγηση Β σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, αυτό σημαίνει ότι κάποιος μαθητής μπορεί να έχει βαθμολογία 18, κάποιος άλλος βαθμολογία 17 και ο τρίτος βαθμολογία 16. Συνεπώς, αυτές οι λεπτομέρειες δεν φαίνονται μέσα από τη γενική αξιολόγηση Β των 3 μαθητών.

2. Έμφαση στη διαμορφωτική αξιολόγηση και το σχεδιασμό εντύπων έκθεσης προόδου που θα δίνεται στο ενδιάμεσο κάθε τετράμηνου.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι μαθητές καθώς επίσης και οι γονείς και το ίδιο το σχολείο, πολύ πριν το τέλος του κάθε τετράμηνου (οπόταν και θα είναι πολύ αργά για τη λήψη διορθωτικών μέτρων), για τη μέχρι στιγμή αξιολόγηση του κάθε μαθητή. Αυτό βοηθά πολύ τόσο τους μαθητές που θέλουν να γνωρίζουν πόση ακόμη προσπάθεια θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι και το τέλος του τετράμηνου για την επιτυχία των καλύτερων στόχων τους όσο και τους καθηγητές που θα πρέπει να συμβουλεύουν ανάλογα τον κάθε μαθητή τους.

3. Εφαρμογή πολλαπλών εργαλείων και μεθόδων αξιολόγησης του μαθητή.

Η αξιολόγηση του μαθητή από τον καθηγητή του είναι μια πολύπλοκη υπόθεση και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συστηματική διεκπεραίωση της κατ’ οίκον εργασίας του, η συμμετοχή του στο μάθημα, τα αποτελέσματα γραπτών δοκιμίων τύπου quiz, μικρών διαγωνισμάτων (προειδοποιημένων ή όχι) και κανονικών κατά άλλους διαγωνισμάτων.

4. Γραπτές εξετάσεις στο τέλος κάθε τετράμηνου.

Τα πλέον αξιόλογα εκπαιδευτήρια στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια το διαχωρισμό της σχολικής χρονιάς σε 2 τετράμηνα (αντί των 3 τριμήνων), με αποτέλεσμα η διδακτέα ύλη να μην εξετάζεται στο τέλος της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά στο τέλος του κάθε τετράμηνου. Αυτό, έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει τους μαθητές στο να εμπεδώσουν καλύτερα την ύλη και ταυτόχρονα να επιτύχουν καλύτερες αξιολογήσεις.

5. Βαρύτητα βαθμού ανάλογα με τις διδακτικές περιόδους κάθε μαθήματος στο γενικό βαθμό του έτους.

Το μέτρο αυτό μαζί με πολλά άλλα που σχετίζονται οπωσδήποτε και με τον σχεδιασμό των αναλυτικών προγραμμάτων, αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα αναφορικά με τη βαρύτητα και το εκτόπισμα που έχει το Απολυτήριο του Σχολείου. Η βαρύτητα του Απολυτηρίου βοηθά με τη σειρά της στην καλύτερη επιλογή των μαθητών του συγκεκριμένου Σχολείου από τα Πανεπιστήμια.

Από τη θεωρία στην πράξη:

To PASCAL English School έχει υιοθετήσει και τους 5 πιο πάνω θεσμούς πριν από 30 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι μαθητές του αξιολογούνται από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια (για σκοπούς εισδοχής), με βάση το Απολυτήριο τους. Φέτος, τα Βρετανικά Πανεπιστήμια έχουν προσφέρει στους μαθητές των τριών PASCAL English Schools 351 θέσεις (ακόμη και σε Ιατρικές Σχολές) με βάση μόνο το Απολυτήριο και άλλες 47 θέσεις με βάση το Απολυτήριο και τα GCE-A Levels.

Keywords
Τυχαία Θέματα