Τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες – Η ώρα του Brexit

Στις Βρυξέλλες στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα συζητηθεί το σχέδιο συμφωνίας του «διαζυγίου» Ηνωμένου Βασιλείου -Ε.Ε. και το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης, που περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακράς, περίπλοκης, επίπονης διαπραγμάτευσης καθώς η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019.

Η ατζέντα περιλαμβάνει την συζήτηση και έγκριση δύο χωριστών

κειμένων, που συμφώνησαν οι διαπραγματευτικές ομάδες Λονδίνου και Βρυξελλών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Το νομικά δεσμευτικό σύμφωνο απόσυρσης από την Ε.Ε., γνωστό ως και σύμφωνο «διαζυγίου», περιλαμβάνει τους όρους για το Brexit, τον δρόμο του οποίου είχε ανοίξει το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία, όταν το 52% αποφάσισε η Βρετανία να φύγει από την Ένωση, στην οποία είχε ενταχθεί το 1973.

Την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βρετανία για το Brexit θα συστήσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά και τη λύση που βρέθηκε στο θέμα του Γιβραλτάρ και του επαπειλούμενου βέτο από την Ισπανία.

«Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η Ε.Ε. των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης» δήλωσε ο κ. Τουσκ.

Σύμφωνα με ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου, που επεξεργάστηκε το Reuters, κατά την σημερινή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, η Ε.Ε. θα διακηρύξει ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απ' ευθείας με την Μαδρίτη.

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το έγγραφο.

«Παρ' όλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ. Αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Σημειώνεται ότι μετά την συνομιλία, που είχε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε ότι «η αλληλεγγύη κι ο διάλογος είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος για την εξεύρεση λύσεων».

Η δήλωση του κ. Γιούνκερ έγινε μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ισπανία για το Γιβραλτάρ, ώστε να αποσύρει το βέτο της για την συμφωνία της Ε.Ε με την Βρετανία για το Brexit, η οποία αναμένεται ότι θα εγκριθεί σήμερα.

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, επιβεβαίωσε την συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας τον δρόμο για την σημερινή διάσκεψη της Ε.Ε, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit.

Κι ενώ κάμφθηκαν οι αντιδράσεις της Μαδρίτης, η Τερέζα Μέι δέχεται πυρά στο εσωτερικό της Βρετανίας για το γεγονός ότι έκανε πίσω στις ισπανικές πιέσεις.

Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Keywords
Τυχαία Θέματα