Ταγιάνι:Η ανάπτυξη τουρισμού θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην ανεργία και να ανοίξει προοπτικές στην απασχόληση, καθώς μέχρι το 2025 ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτεί την Ευρώπη αναμένεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο, δημιουργώντας περισσότερες από 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στην Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του εορτασμού της σημερινής Παγκόσμιας

Ημέρας Τουρισμού.

«Ο τουρισμός είναι το κλειδί για όλα τα κράτη-μέλη καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη», είπε ο κ.Ταγιάνι και πρόσθεσε ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια το οφειλόμενο στον τουρισμό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από το 1,6 στα 2,1 τρισ. ευρώ.

«Μπορούμε να πετύχουμε το στόχο των 700 εκατομμυρίων τουριστών μέχρι το 2020 αλλά αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά» σημείωσε.

Με αφορμή το έτος τουρισμού ΕΕ-Κίνας , το 2018, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην αγορά της Ασίας, από όπου ο αριθμός των εισερχόμενων τουριστών αναμένεται να διπλασιαστεί στην επόμενη δεκαετία.

Ειδικότερα οι Κινέζοι κατά μέσο όρο επισκέπτονται τέσσερις με πέντε χώρες (κράτη-μέλη). Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η Ευρώπη ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν και να αναπτυχθεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η εκπαίδευση και κατάρτιση με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Ειδικά, στη νότια Ευρώπη όπου η ανεργία αγγίζει το 50% ο τουρισμός μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, στις οποίες το 20% είναι νέοι άνθρωποι κάτω των 25 ετών.

Ο κ.Ταγιάνι αναφέρθηκε επίσης στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού, τονίζοντας την ανάγκη για φορολογική εναρμόνιση και τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου κανόνων και ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Ως παράδειγμα πρόβαλε την περίπτωση της εταιρείας Google, όπου τα έσοδα και ο πλούτος που παράγεται έχουν αποδέκτες χώρες εκτός Ευρώπης, όπως είπε και χάνεται μέρος των εσόδων που μπορούν να προκύψουν τη φορολογία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ακόμη ότι απαιτούνται πρόσθετοι πόροι. Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα COSME τόνισε ότι δεν είναι αρκετό και ότι θα πρέπει να διπλασιαστεί και να φτάσει στα 6-7 δισεκ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Γίρκι Κατάινεν, Επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ότι τα ήθη και τα έθιμα της κάθε χώρας είναι τα «όπλα» που αξιοποίησε ο τουρισμός και έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής του ταυτότητας.

Ο κ.Κατάινεν αναφέρθηκε στην περσινή χρονιά λέγοντας ότι ο κλάδος του τουρισμού κινήθηκε με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%, ένα ποσοστό το οποίο χαρακτήρισε ικανοποιητικό. Σημείωσε ότι ο στόχος ήταν να αποδεσμευτούν 350 δισ. για τον τομέα του τουρισμού μέχρι το 2018. «Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει 236 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό τα οποία έχουν επιμεριστεί σε διάφορα πρότζεκτ», είπε.

Ο κ.Κατάινεν πρότεινε τη δημιουργία πλατφορμών που θα λειτουργούν κυρίως προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στον τομέα της καινοτομίας ενώ επεσήμανε ότι η τουριστική βιομηχανία συμβάλει στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα