Τατάρ: Εγώ θέλω λύση πολύ περισσότερο από τον Αναστασιάδη

Από το 1977 συζητείται λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, αλλά αυτό γίνεται συγκαλυμμένα λόγω της αντίδρασης των Ελληνοκυπρίων, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στον αρθρογράφο της Kıbrıs (03.12.20) Χασάν Χάστουρερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τατάρ στο γραφείο του μετά την επίσκεψη της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο.

Όπως

μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Τμήμα τουρκικών θεμάτων ο Τατάρ είπε κατά τον αρθρογράφο αναφορικά με την επίσκεψη Λουτ ότι: 

«Πραγματοποιήσαμε μιαν πολύ ειλικρινή συνάντηση με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Τζέιν Χολ Λουτ. Η κυρία Λουτ δεν μας επέβαλε οποιανδήποτε άποψη. Ανέφερε ότι καθήκον της είναι να σημειώσει τις απόψεις μας και να τις διαβιβάσει στον Γενικό Γραμματέα. Και εμείς εκφράσαμε τις απόψεις μας με εποικοδομητικό τρόπο, καλή βούληση και ξεκάθαρα. 

Η Κύπρος είναι ένα νησί στο οποίο τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διατηρούν στρατιώτες Ειρηνευτικής Δύναμης. Και το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα από το παλαιότερα διεθνή προβλήματα του κόσμου, όπως το πρόβλημα του Κασμίρ και της Παλαιστίνης. Πρέπει να σημειώσω ότι η δύναμη που εμποδίζει την θερμή σύγκρουση στο νησί είναι πιο πολύ οι Τουρκικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις παρά η Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ. Η Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ υπήρχε και στο διάστημα μεταξύ 1963 και 1974, όμως ήταν άπρακτοι ενώπιον των ελληνοκυπριακών επιθέσεων.

Τα ΗΕ είναι η πλευρά που συμβάλλει στην λύση του κυπριακού προβλήματος και οργανώνει τις διαπραγματευτικές διαδικασίες. Η Λουτ ήρθε να ακούσει και εμάς. Αν δεν πούμε τις πραγματικές, ειλικρινείς μας απόψεις, σε τι ωφελούν αυτές οι διαπραγματεύσεις; Εμείς μιλήσαμε, η Λουτ άκουσε. Δεν εξήγησα μόνο τις απόψεις μας. Ζήτησα να είναι πιο δημιουργικοί ως Ηνωμένα Έθνη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που επωφελείται από το στάτους κβο της μη λύσης.

Ο αδικημένος είναι ο δικός μας λαός. Η κωλυσιεργία της ελληνοκυπριακής πλευράς σε όλα τα κρίσιμα στάδια οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ικανοποιημένοι από το στάτους κβο. Επειδή είναι ικανοποιημένοι δεν έρχονται κοντά στο να συμβάλουν στην λύση. Εγώ θέλω λύση πολύ περισσότερο από τον Αναστασιάδη

Όταν ο Χάστουρερ τον ρώτησε για την επιμονή του σε λύση δύο κρατών, ο Τατάρ «μίλησε σαν μαθητής που δέχθηκε ερώτηση», κατά την έκφραση του δημοσιογράφου, και απάντησε τα εξής:

«Ουσιαστικά πάντοτε υπήρχε η λύση δύο κρατών. Ό,τι υπήρχε υπήρχε, αλλά συζητήθηκε συγκαλυμμένα λόγω της αντίδρασης των Ελληνοκυπρίων. Για χρόνια ως τουρκοκυπριακή πλευρά αναφερόμαστε στην λύση με εκφράσεις που σημαίνουν λύση δύο κρατών. Μήπως η λύση δύο κρατών δεν υπήρχε πάντοτε από το 1977; Και στο πνεύμα της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου Ντενκτάς-Μακαρίου του 1977 και στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάν που απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι πάντοτε υπήρχε ο χαρακτήρας δύο κρατών.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντα απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον ορισμό διζωνική, δικοινοτική λύση στη βάση της πολιτικής ισότητας. Ως επί το πλείστον ανέφεραν ότι βρίσκονται στο τραπέζι για μιαν δικοινοτική λύση. Αυτό που κάνω εγώ είναι να μιλώ ξεκάθαρα. Η δική μου διαφορά είναι η αναφορά μου στον χαρακτήρα δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η πολιτική ισότητα δεν μπορεί να στερείται της σημασίας της κυριαρχικής ισότητας. Να μην ανησυχεί κανείς. Θα μας καταλάβουν όλες οι πλευρές που προσεγγίζουν το κυπριακό πρόβλημα ειλικρινά και αντικειμενικά. Και το σημαντικότερο, θα μας καταλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο Τατάρ έδωσε «μιαν ερμηνεία που θα μπορούσε να θεωρηθεί νέα για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα», λέγοντας τα εξής:

«Να το σημειώσω για άλλη μια φορά. Δεν έχω μιαν στάση που φοβάται τις διαπραγματεύσεις, που αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις. Και δεν θα έχω και στο εξής [μιαν τέτοια στάση]. Οι συνομιλίες, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από το 1968 μέχρι τις μέρες μας έστω και με διακοπές από καιρού εις καιρόν. Δεν θα είμαστε η πλευρά που θα γυρίσει την πλάτη στις διαπραγματεύσεις.

Όμως, αφού υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα, πρέπει να υπάρχει συμβολή στην λύση του. Σε τι ωφελούν άλλωστε οι διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα; Στο Κραν Μοντάνα περιήλθαν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στα θέματα που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης και στη μέθοδο. Η συνέχιση από εκεί που έμειναν σημαίνει αποδοχή της αποτυχίας εκ των προτέρων. Θα ερωτηθεί το πόση απόσταση διένυσα στον δρόμο της λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στο τέλος των πέντε χρόνων. Εγώ θέλω να υπογράψω λύση που θα γίνει αποδεχτή εκ μέρους των πλευρών στη βάση των δύο κρατών χωρίς να περιμένω τα πέντε χρόνια. 

Να μην ξεχνάμε ότι την πρώτη διχοτόμηση στο νησί την έκαναν οι Ελληνοκύπριοι μετά τις επιθέσεις τους το 1963. 

Θέλουν ας το δεχτούν θέλουν ας μην το δεχτούν, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η πραγματική ένοχος στο κυπριακό πρόβλημα. Ο Μακάριος είναι αυτός που δεν μπόρεσε να χωνέψει την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και έφερε στην ημερήσια διάταξη την Συνταγματική Αλλαγή των 13 Σημείων. Οι κοινότητες χωρίστηκαν με τις επιθέσεις των Ματωμένων Χριστουγέννων στις 21 Δεκεμβρίου 1963, οι Τουρκοκύπριοι αποκλείστηκαν από το κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχασε την συνταγματική της ταυτότητα. Το να σκέφτεται κανείς σάμπως και δεν συνέβη τίποτα την περίοδο πριν από τις 20 Ιουλίου 1974 ισοδυναμεί με μη γνώση των ιστορικών πραγματικοτήτων στο κυπριακό πρόβλημα. Βεβαίως θα μιλήσουμε κοιτάζοντας μπροστά, όμως δεν πρέπει να διστάσουμε να προβαίνουμε και στις απαραίτητες υπενθυμίσεις σε όσους γνωρίζουν λανθασμένα το παρελθόν».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχτηκε ότι δεν υπήρχαν οι σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας κατά την συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ, ο Τατάρ είπε: «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ από πού βγάζουν αυτά τα θέματα. Το μέρος αυτό ήταν το γραφείο των τεσσάρων προέδρων της δημοκρατίας πριν από εμένα, του Ραούφ Ντενκτάς, του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του Ντερβίς Έρογλου και του Μουσταφά Ακιντζί. Και κατά την δική τους θητεία δεν υπήρχε σημαία στην οπτική γωνιά στην οποία πραγματοποίησα την συνάντηση με την Λουτ. Οι σημαίες βρίσκονταν κατά την στιγμή της συνάντησής μου με την Λουτ στην ίδια θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα. Η αξία που αποδίδω ως πρόεδρος της ΤΔΒΚ στα εθνικά μας σύμβολα, στις σημαίες της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, είναι στο ανώτατο επίπεδο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ποτέ».

Ο Ταλάτ προειδοποίησε τον Τατάρ να είναι πιο προσεχτικός στις δηλώσεις του για το Κυπριακό

Υπό τον τίτλο «Ο Ταλάτ σε Τατάρ: Πρόσεχε τα λόγια σου», η Vatan  (03.12.20) γράφει ότι ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επικρίνοντας την δήλωση του νυν Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι δεν θα διαπραγματευτεί λύση ομοσπονδίας, δήλωσε ότι εάν το επιβάλλουν οι συγκυρίες θα την συζητήσει, θέλοντας και μη. Ο Ταλάτ σημείωσε ότι ο Τατάρ δεν πρέπει να επιμένει στην διαπραγμάτευση δύο κρατών.

Προειδοποιώντας τον Τατάρ να είναι πιο προσεχτικός με τις δηλώσεις του, ο Ταλάτ του υπενθύμισε ότι και ο μακαρίτης Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι «ούτε στο Γκιόνελι δεν πηγαίνει για συνομιλίες, αλλά όταν ήλθε η ώρα πέταξε για την Νέα Υόρκη». Στη συνέχεια, ο Ταλάτ πρόσθεσε ότι ενώ ο Ντενκτάς είχε ανακοινώσει ότι δεν θα μετέβαινε στην Κοπεγχάγη το 2002, υποχρεώθηκε να στείλει τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών.

Τέλος, ο Ταλάτ επισήμανε ότι αυτά τα έκανε ο Ντενκτάς, που γνώριζε πολύ καλά το κυπριακό πρόβλημα και είχε γράψει βιβλίο για την μη λύση, ενώ ο Τατάρ είναι ακόμη «καινούριος στην δουλειά».

Keywords
Τυχαία Θέματα