Τατάρ: Η απόφαση για το Βαρώσι δεν ήταν μια προεκλογική κίνηση

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και του παραλιακού της μετώπου καθώς, σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί, από τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης που άνοιξε το σημείο διέλευσης μέχρι τις 5.00 το απόγευμα που έκλεισε, 2.332 άτομα επισκέφθηκαν την περιοχή.



Εκτός από τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ που μετέβη χθες το απόγευμα, στο Βαρώσι μετέβη και ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης και υποψήφιος «πρόεδρος» για «επιτόπου επίβλεψη», όπως αναφέρεται. Σημειώνεται ότι με βάση απόφαση του «ανωτάτου

εκλογικού συμβουλίου» απαγορεύτηκαν χθες τελετή και δηλώσεις για το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης.

Τους αριθμούς φέρεται να έχει δώσει η «αστυνομία» καθώς άνδρες ήταν στο σημείο εισόδου στην περίκλειστη πόλη, χωρίς όμως να ζητούν ταυτότητες ή άλλου είδους έγγραφα.

Σε δηλώσεις του αργότερα στην περιοχή της Αμμοχώστου ο «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος», Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η απόφαση για το Βαρώσι δεν ήταν μια προεκλογική κίνηση, αλλά βήμα που έγινε υπό το φως των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι «τα βήματα για τις περιουσίες θα έρθουν αργότερα».

Η 8η Οκτωβρίου είναι μια ιστορική ημέρα, είπε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι το άνοιγμα της περιοχής έγινε με την βούληση του Τούρκου Προέδρου και βήματα που έγιναν από διάφορους θεσμούς του ψευδοκράτους. «Δίνω μεγάλη σημασία στην σημερινή ημέρα. Πήραμε μια σημαντική απόφαση» είπε και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που συζητούνταν εδώ και χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, άνοιξε η παραλία, μια λωρίδα και κάποιοι δημόσιοι χώροι, αλλά το Βαρώσι μπορεί να συμβάλλει στην οικονομία της Αμμοχώστου και να διευρύνει τον τουρισμό. Εκεί, είπε, υπάρχουν διάφορες περιουσίες, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που έχουν εδώ και χρόνια αφεθεί να ερημωθούν κι αυτό δεν αρμόζει στην ανθρωπότητα.

Υπήρχε, ανέφερε ο κ. Τατάρ, η πολιτική πως εάν υπάρξει μια ομοσπονδιακή λύση, το Βαρώσι θα επιστραφεί, αλλά στο Κραν Μοντάνα δεν επιτεύχθηκε συμφωνία εξαιτίας των Ε/κ και παρά την καλή πρόθεση για ομοσπονδιακή λύση της τ/κ πλευράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε ένα βήμα στο Βαρώσι, που εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και οι περιουσίες θα μπορούν να επιστραφούν στους παλιούς ιδιοκτήτες μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» που είναι αναγνωρισμένη από την Ευρώπη και τον κόσμο. Ήδη, είπε, σε αυτή έχουν προσφύγει εκατοντάδες Ε/κ, ενώ πρόσθεσε ότι το να μην ανοίξει η περιφραγμένη πόλη και να μην επιστραφούν οι περιουσίες, είναι κάτι αντίθετο με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υποστήριξε επίσης ότι στο Βαρώσι υπάρχουν και πολλές περιουσίες που ανήκουν σε βακούφικα. Η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε, θα αποφασίσει τί θα επιστρέψει σε ποιον.

Το σημαντικό ήταν να ληφθεί αυτή η απόφαση, δήλωσε ο κ. Τατάρ προσθέτοντας ότι πλέον στην Κύπρο πρέπει να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις. «Πρέπει να συζητήσουμε τα δύο κράτη, κυρίαρχα, ισότιμα, δίπλα δίπλα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα