Τατάρ: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για λύση είναι το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (04.03.23, brtk.net), μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κύπρου χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ το ψήφισμα 186 που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Μαρτίου 1964.

Σύμφωνα με ανασκόπηση  του Τύπου από το ΓΤΠ, σε δήλωσή του για την επέτειο έγκρισης του ψηφίσματος, ο Τατάρ ισχυρίστηκε τα εξής:

«Πριν από ακριβώς 59 χρόνια, στις 4 Μαρτίου 1964, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

υιοθέτησε το ψήφισμα 186, το οποίο δημιούργησε το σημερινό μη βιώσιμο στάτους κβο. Η απόφαση αυτή, που αποτελεί μαύρη καμπή στην ιστορία του Κυπριακού, αφενός εγκαθίδρυσε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί για να αποτρέψει τις επιθέσεις των Ελληνοκυπρίων που επιχείρησαν γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, και αφετέρου παρέδωσε τη Δημοκρατία της εταιρικής σχέσης του 1960, η οποία ιδρύθηκε με την άσκηση των κυριαρχικών ίσων δικαιωμάτων των δύο λαών, στην ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία εκδίωξε τους Τουρκοκύπριους από τη διοίκηση υπό την απειλή όπλων, καταπατώντας τους κανόνες δικαίου».

Στη συνέχεια ο Τατάρ υποστηρίζει τα εξής: «Όπως έχω υπογραμμίσει σε πολλές διεθνείς πλατφόρμες, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το κυπριακό πρόβλημα συνεχίζεται ακόμη είναι ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία της εταιρικής σχέσης, η οποία μετατράπηκε σε ελληνοκυπριακό κράτος, ως ‘μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου’ με την άδικη και πολιτική απόφαση αριθ. 186 που ελήφθη στις 4 Μαρτίου 1964. Ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά παίρνει δύναμη από αυτή την άδικη και πολιτική απόφαση και εδραιώνει την ζώνη άνεσής της, συνεχίζει την αδιαλλαξία της και παίζει με τον χρόνο. Ενώ η απόφαση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια λύση, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ευνοήσει καμία λύση αν δεν εξαλειφθεί η ανισορροπία που δημιουργήθηκε από την απόφαση αυτή μεταξύ των δύο πλευρών».

Καταληκτικά ισχυρίζεται και τα εξής ο Τατάρ: «Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που έχω καταθέσει το νέο μας όραμα για τον τερματισμό του στάτους κβο δεκαετιών και την κατοχύρωση της κυριαρχικής μας ισότητας και της ισότιμης διεθνούς μας θέσης, που αποτελούν κεκτημένα μας δικαιώματα. Μόνο σε αυτή τη βάση μπορούν να ξεκινήσουν νέες και επίσημες πολιτικές διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν δύο ισότιμα κράτη και δύο ισότιμοι λαοί στο νησί και μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις υπό το πρίσμα αυτών των πραγματικοτήτων μπορεί να επιτευχθεί ένας δίκαιος και διαρκής συμβιβασμός. Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τον αγώνα της με αποφασιστικότητα για την κατοχύρωση της κυριαρχίας του λαού μας και του κράτους μας προωθώντας αυτή τη θέση, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα