Τελευταία η κυπριακή Δικαιοσύνη στον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων

Έρμαια της αδυναμίας των αρμοδίων να εκσυγχρονίσουν και να επισπεύσουν τις δικαστικές διαδικασίες, είναι οι πολίτες που περιμένουν μέχρι και δέκα χρόνια, για την εκδίκασή των υποθέσεών τους.

 Χιλιάδες υποθέσεις που χρονολογούνται και μια μεταρρύθμιση, που δεν απέφερε ακόμη καρπούς, κατατάσσουν την Κυπριακή Δικαιοσύνη, στη τελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης.

 Η επίλυση αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων υποθέσεων στην Κύπρο το 2022 σπάει το ρεκόρ ανάμεσα στα κράτη

μέλη της Ένωσης καθώς χρειάζεται περίπου 800 μέρες.

Το 2022, η Κύπρος είχε επίσης τον μεγαλύτερο χρόνο στα δευτεροβάθμια δικαστήρια που απαιτούσαν περίπου 1700 ημέρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλη Βορκά, «οι κακοί χειρισμοί του παρελθόντος οδήγησαν στο να συσσωρευτούν χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια και κατά κύριο λόγο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαιοδοσία με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον σοβαρά προβλήματα»    

Όλα αυτά παρά τη ψήφιση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, από την οποία όμως απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό, το κρίσιμο κομμάτι των επαρχιακών δικαστηρίων, όπου μαζεύονται χιλιάδες υποθέσεις.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Φωτεινή Τσιρίδου,  «το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε και με τις συσσωρευμένες υποθέσεις στα επαρχιακά και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση.

Ο Μιχάλης Βορκάς εξήγησε ότι «αν υποθέσουμε ότι είστε πελάτης μου και περιμένετε πέντε έξι χρόνια να εκδικαστεί η υπόθεση σας και να εκδοθεί απόφαση για να την πάρω σε ένα μονοσέλιδο κείμενο μπορεί να περιμένω για τρεις μήνες  Δεν μπορούν να βρουν να διορίσουν δύο δακτυλογράφους».

Στο 2025 παραπέμπουν για αποτελέσματα βουλευτές, την ώρα που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, υπάρχουν υποθέσεις που κρατούν περισσότερα από 10 χρόνια.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της Δικαιοσύνης. Θα βοηθήσει στη γρηγορότερη εκδίκαση υποθέσεων, επειδή στο Ανώτατο Συνταγματικό παραπέμφθηκαν εκατοντάδες αναθεωρητικές εφέσεις. Στο Ανώτατο τετραπλάσιος αριθμός και στο εφετείο χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον πίνακα αποτελεσμάτων τo ποσοστό επίλυσης αστικών, εμπορικών, διοικητικών και άλλων υποθέσεων το 2022 ξεπέρασε το 100%, υποδεικνύοντας ότι έχουν  επιλυθεί περισσότερες υποθέσεις από όσες κατατέθηκαν.

Ποσοστό περίπου 25% του κοινού παρουσιάζεται να έχει αρνητική εικόνα για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των δικαστών, με τους περισσότερους να αποδίδουν τις ανησυχίες τους σε παρεμβάσεις ή πιέσεις από οικονομικό ή άλλο ειδικό συμφέρον.

Ανάμεσα στις προτάσεις του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι η εξώδικη επίλυση διαφορών, μέσω διαμεσολάβησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα