Τελέστηκαν χθες βράδυ τα εγκαίνια νέου Δημοτικού Κήπου Λάρνακας

Τελέστηκαν χθες βράδυ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Κήπου Λάρνακας.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του έργου «Ανάπλαση Δημοτικού Κήπου Λάρνακας» που έγιναν χθες βράδυ, ο κ. Βύρας είπε ότι το έργο «που στοίχισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη

2014-2020».

Πρόσθεσε ότι ο χώρος είναι «πλήρως εξοπλισμένος με ολοκαίνουργια παιγνίδια τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις αναγκαίες προδιαγραφές για θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ένας χώρος με αστικό εξοπλισμό, με πρόσβαση για ΑΜΕΑ, καφετέρια και χώρους υγιεινής και πάνω από 150 δέντρα».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ακόμα ότι «μεγάλος συμπαραστάτης στην δημιουργία του Δημοτικού Κήπου είναι το Ιδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου» το οποίο παρέχει συνεχή συνεργασία και διαχρονική στήριξη στον Δήμο και γενικά στη πόλη της Λάρνακας. Τα νέα παιγνίδια αγοράστηκαν με έξοδα του Ιδρύματος και ο παιδότοπος φέρει τιμητικά το όνομα της Χριστίνας Αποστόλου».

Στο χαιρετισμό του ο Ανδρέας Βύρας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται «για υιοθέτηση της πρωτοβουλίας «Λάρνακα Γαλάζια Πόλη», που σε συνδυασμό με την σημαντική επιτυχία που εξασφάλισε ο Δήμος Λάρνακας και οι υπόλοιποι Εταίροι που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020, για τη δημιουργία του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου, καθιστούν την Λάρνακα πλέον, ένα κομβικό σημείο αναφοράς τόσο στην Κύπρο όσο και πέραν από αυτή».

Ο κ. Βύρας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας και είπε πως η πόλη αναμένει ότι η νέα διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης για σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης με τον μόνο προεπιλεγμένο φορέα που δεν αποσύρθηκε από τη διαδικασία, με τη προσωπική εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, «θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα, για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρων αλλά και να έχει αίσια κατάληξη. Αν επιτευχτεί η ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, θα δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης, της επαρχίας και κατ επέκταση της Κύπρου».

Οσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών και Υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας ο Δήμαρχος είπε ότι αυτό το ζήτημα «δεν πρέπει να διαφεύγει από τις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Η διαδικασία μετακίνησης τους βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και λεπτό σημείο, όπου η σωστή λειτουργιά τόσο της Επιτροπής Παρακολούθησης όσο και της Διυπουργικής Επιτροπής, κρίνεται επιβεβλημένη έτσι ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των εταιρειών και των διαφόρων κρατικών Τμημάτων κυρίως στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων όπως έχουν τεθεί για την πλήρη μετακίνηση των επικινδύνων αυτών εγκαταστάσεων».

Για το ζήτημα του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας, ο Ανδρέας Βύρας παρακάλεσε όπως παραχωρηθεί ολόκληρο το κτίριο για να στεγαστούν τα γραφεία του Δήμου και πρόσθεσε πως «βασική προϋπόθεση για αυτή την ενέργεια είναι η παραχώρηση άνευ οποιασδήποτε οικονομικής υποχρέωσης του Δήμου, προς το Υπουργείο Υγείας για στέγαση των διαφόρων Υπηρεσιών του που βρίσκονται σήμερα στο χώρο».

Η αποκατάσταση του κτιρίου, σημείωσε «προϋποθέτει ένα πολύ ψηλό κόστος και σε περίπτωση που ο Δήμος Λάρνακας πρέπει να καταβάλει και το κόστος ανέγερσης κτιρίου μεταστέγασης των διαφόρων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, τότε αυτό το εγχείρημα θα είναι ακατόρθωτο».

Ο Δήμαρχος ζήτησε ακόμα την προσωπική παρέμβαση και στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας «για τη δημιουργία Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως είναι η μεγάλη επιθυμία της πόλης και επαρχίας Λάρνακας αλλά και του ίδιου του Πανεπιστημίου Κύπρου» και σημείωσε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας σχολής «είναι μια σοβαρή επένδυση για ολόκληρη τη χώρα».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην υλοποίηση του έργου για ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου καθώς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων καθώς και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη καθοριστική τους συμβολή στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Στην τελετή των εγκαινίων του νέου Δημοτικού Κήπου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, ο Διευθυντής του Γραφείου του ΠτΔ, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, βουλευτές, ο Επαρχος Λάρνακας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας και πλήθος κόσμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα