Τελετή απονομής στους Εθελοντικώς υπηρετούντες Εθνοφύλακες

Εκείνους τους Εθνοφύλακες της Λευκωσίας, τους ένοπλους και κατ’ οίκον 24 ώρες το 24ωρο πολίτες - οπλίτες των Λόχων Κατοικημένων Τόπων, οι οποίοι, παρ’ ότι εκτέλεσαν στο ακέραιο τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις στο προβλεπόμενο από τους νόμους χρονικό όριο ως Κληρωτοί πρώτα, ως Έφεδροι στη συνέχεια και κατόπιν ως Εθνοφύλακες, επέλεξαν εθελοντικά να παραμένουν στην Ένοπλη Υπηρεσία της πατρίδας, τίμησε με τα προβλεπόμενα τιμητικά μετάλλια ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε τέσσερις ξεχωριστές - λόγω μέτρων κατά της Πανδημίας - τελετές στην έδρα της 4ης Ταξιαρχίας

των Ένοπλων Υπερασπιστών της Λευκωσίας, στο στρατόπεδο που φέρει το όνομα του Ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ, το διήμερο Τετάρτη και Πέμπτη 16 και 17 Δεκεμβρίου 2020.

Η τελετή απονομής των ηθικών αμοιβών στους Εθελοντικώς υπηρετούντες Εθνοφύλακες, ετησίως πραγματοποιούμενη, πρωτοκαθιερώθηκε, στο προαύλιο του ΓΕΕΦ από το Σάββατο 5ηΜαΐου 2001 με διαταγή του τότε Αρχηγού της Ε.Φ., αείμνηστου αντιστράτηγου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ μετά από πρόταση του τότε Διοικητή της Εθνοφυλακής υποστράτηγου Ηλία Ανδρεάκου. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι Λόχοι Κατοικημένων Τόπων της Εθνοφυλακής συγκροτήθηκαν το 1989.

Χθες Τετάρτη, στην έδρα της 4ης Ταξιαρχίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης απένειμε, σε δύο τελετές τις ηθικές αμοιβές στους Εθελοντές των, 41 και 43, Ταγμάτων Εθνοφυλακής της Λευκωσίας.

Σήμερα, στον ίδιο χώρο, σε δύο άλλες τελετές, λόγω πληθώρας Εθελοντών του 42 Τάγματος Εθνοφυλακής, τα μετάλλια επέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Αξιολογητής της Ε.Φ. ταξίαρχος Παναγιώτης Παντελίδης καθώς ο Αρχηγός Ζερβάκης είχε πληθώρα άλλων υποχρεώσεων αλλού, σε πεδία βολής κοκ.

Σημαντικό είναι και το περιεχόμενο των ομιλιών που εκφώνησαν στις τελετές, εκ μέρους των βραβευθέντων οι Εθελοντικά παραμένοντες Εθνοφύλακες Αξιωματικοί:

Χθες ο Γιάννης Κολακκίδης του 41 ΤΕΘ και ο Κλεάνθης Νικολαΐδης του 43 ΤΕΘ και σήμερα οι Νίκος Νικολάου και Αλέξανδρος Γρηγοριάδης του 42ΤΕΘ.

- Για την απόλυτα συνειδητή και πλήρως ευσυνείδητη απόφαση ολωνών, στην ζωτικής σημασίας πειθαρχημένη συνέχιση της ένοπλης υπηρεσίας και της διαρκούς εκπαίδευσης για την υπεράσπιση της πατρίδας απέναντι στους Τούρκους Κατακτητές.

- Δεχόμενοι τις ηθικές αμοιβές, είπαν ότι οι τιμές ανήκουν σε Εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους για της πατρίδας την ελευθερία. Και ότι το δικό τους καθήκον είναι η διαρκής έμπρακτη συμβολή στην εργώδη προσπάθεια ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς για την ασφάλεια των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, με όραμα και στόχο την απελευθέρωση της σκλαβωμένης από τους Τούρκους γης της πατρίδας.

- Ζήτησαν μάλιστα από την ηγεσία της Ε.Φ. την περαιτέρω πρακτική αξιοποίησή τους για την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του αξιόμαχου της Εθνοφυλακής:

«Δεν θέλουμε τιμές και μετάλλια. Συμμετοχή και μεγαλύτερη εμπλοκή στα πράγματα της άμυνας της πατρίδας θέλουμε. Να μας χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε εθελοντική βάση για να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς».

Και:

«Είναι για μας πολύ σημαντική η συνέχιση αναβάθμισης της Εθνοφυλακής. Και γιατί, μεγαλύτερη ικανοποίηση θα νοιώσουμε μόνο όταν ακούσουμε από τους νεότερους μας να αναφωνούν το ‘άμμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες’ - εμείς θα γίνουμε καλύτεροι από σας».

Φωτογραφίες από την τελετή

Keywords
Τυχαία Θέματα