Τέλη Απριλίου η Πενταμερής – Τι ζήτησε ο ΠτΔ από την Φον ντερ Λάιεν

Τελευταία βδομάδα Απριλίου στη Γενεύη, εκτός νέου απροόπτου, η Άτυπη Πενταμερής διάσκεψη.

Η Λευκωσία βλέπει θετικά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένει όμως τελική επιβεβαίωση.

Κυπριακό και Ευρωπαϊκές Σύνοδοι ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν τηλεφωνικώς αργά το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές:  

ΣΤΟΧΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

--Ζητήθηκε να υπάρξει παρατηρητής της Ε.Ε. στην Άτυπη Πενταμερή

--- Ο Νίκος Αναστασιάδης

θέλει να αποφύγει τη θετική ατζέντα για Τουρκία πριν γίνει η Πενταμερής, αναζητώντας φόρμουλα για μια διαφορετική διευθέτηση.

-- Συζητήθηκε το ενδεχόμενο καθόδου της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Κύπρο, γύρω στα μέσα Μαρτίου.

Περίοπτη θέση στη διπλωματική σκακιέρα για την Κύπρο κατέχει και η Γαλλία, ηγέτιδα χώρα του υποστηρικτικού άξονα χωρών εντός της Ε.Ε.

Αύριο ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.  Όπως πληροφορούμαστε, σε συνέχεια της επικοινωνίας Αναστασιάδη – Μακρόν, τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια του ΣΕΥ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως αναμένεται και νέα κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο. Η πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση κάνει λόγο για αρχές Μαρτίου.   

Το παζλ επισκέψεων συμπληρώνει η κάθοδος του Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Τζιοζέπ Μπορέλ στις 5 Μαρτίου, ενώ σημαντική κρίνεται και η συζήτηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης την ερχόμενη Δευτέρα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η οποία θα δώσει και τα πρώτα στίγματα της Αμερικανικής πολιτικής για την περιοχή.

Ο κάθε Υπουργός θα κάνει ξεχωριστή παρέμβαση, ενώ ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα κάνει ομιλίες για: 

-- Την Ανατολική Μεσόγειο

--  Την Τουρκία

--  Το Κυπριακό

«Κανένα σχέδιο στην Κύπρο δεν πρόκειται να πετύχει χωρίς την Τουρκία και τους Τ/Κ.  Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας σε ό  Σε μια άλλη εξέλιξη, η Τουρκία εμμένει στο δίλλημα δύο κράτη ή τίποτα.  λες τις θάλασσές μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας. 

  Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης μεταβαίνει αύριο Κυριακή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη Διεθνή Αμυντική Έκθεση, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους ομόλόγους του από χώρες του Αραβικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Ε.Ε.  

Διαβάστε επίσης 

Τηλεφωνική επικοινωνία ΠτΔ-Φον ντερ Λάιεν με θέμα συζήτησης την άτυπη διάσκεψη

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου Αναστασιάδη με Μακρόν την Κυριακή

Keywords
Τυχαία Θέματα