Τελικά 4ο ή 5ο κόμμα η ΕΔΕΚ;

Σιγά-σιγά η ΕΔΕΚ θα εισέλθει σε ρυθμούς βουλευτικών εκλογών. Εκεί τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει την ΕΔΕΚ στην 5η θέση, μετά τη Συμμαχία Πολιτών και μάλιστα σε αρκετή απόσταση.

Η δημοσκόπηση αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση

που βλέπει επίσημα το φως της δημοσιότητας μετά και την παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου. Για να είναι κανείς σίγουρος επιστημονικά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να λάβει υπόψη μερικές δημοσκοπήσεις και μάλιστα της ίδιας περιόδου.

Μία και μόνο δημοσκόπηση δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί δεδομένο ότι η ΕΔΕΚ έχει περάσει στην 5η θέση. Σημειώνεται ότι μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 η ΕΔΕΚ κατέγραψε ποσοστό 7.68% έναντι 6.78% που κατέγραψε η Συμμαχία Πολιτών, περίπου δηλαδή 1 μονάδα πιο πάνω. Συνεπώς, στην πιο πρόσφατη-πραγματική εκλογική αναμέτρηση η ΕΔΕΚ ήταν 4ο κόμμα. Εάν τις επόμενες εβδομάδες, μετά την πιθανή δημοσιοποίηση μερικών άλλων δημοσκοπήσεων, διαφανεί ότι η ΕΔΕΚ παρουσιάζεται ως 5ο κόμμα τότε κανείς θα πρέπει να ψάξει μια λογική εξήγηση. Δηλαδή, τι ήταν αυτό το οποίο, μετά τον Μάιο του 2014, μέχρι και σήμερα, έριξε την ΕΔΕΚ στην 5η θέση.

Μια πολιτική, λογική εξήγηση η οποία έχει μεσολαβήσει είναι η παραίτηση Γιαννάκη Ομήρου η οποία ενδεχομένως να έχει απογοητεύσει μια μερίδα ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, οι οποίοι ίσως να θεώρησαν ότι αδίκως αφέθηκε να αποχωρήσει με αυτό τον τρόπο. Κάνοντας κανείς την πολιτική ανάλυση εύκολα διαπιστώνει ότι μια τέτοια αποχώρηση δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλο κόμμα στην ιστορία της κυπριακής δημοκρατίας και μάλιστα δεν προβλέπεται. Οι ηγέτες αυτής της εμβέλειας αποχωρούν με ένα φυσιολογικό τρόπο παραδίδοντας φυσιολογικά τη σκυτάλη στον διάδοχο τους. Αντίθετα ο Γιαννάκης Ομήρου έχει παραιτηθεί και αποχωρήσει, τουλάχιστο έτσι άφησε να νοηθεί, με μεγάλη πικρία και απογοήτευση. Συνεπώς, ο δεύτερος ηγέτης της ΕΔΕΚ, μετά τον Βάσσο Λυσσαρίδη, θα έπρεπε να τύχη μιας πιο δίκαιης, για τον ίδιο, αποχώρησης.

Ο Γιαννάκης Ομήρου ανέλαβε την ΕΔΕΚ τον Ιούλιο του 2001, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές όπου η ΕΔΕΚ κατάγραψε ποσοστό 6.51%. Στις βουλευτικές του 2006 η ΕΔΕΚ ανέβηκε στο 8.91% το οποίο συγκράτησε και στις βουλευτικές του 2011, 8.93%. Πέραν αυτού, επί προεδρίας Γιαννάκη Ομήρου η ΕΔΕΚ εξέλεξε δύο φορές Ευρωβουλευτή, πρώτη φορά στην ιστορία της επί προεδρίας του ιδίου, καθώς επίσης και εξέλεξε και πρόεδρο της βουλής. Συνεπώς, η θητεία του Γιαννάκη Ομήρου χαρακτηρίζεται πλήρως επιτυχημένη. Υπό αυτή την άποψη, ο τρόπος που αναγκάστηκε να αποχωρήσει, σίγουρα θα αφήσει πληγές. Εάν η ΕΔΕΚ έχει περάσει 5ο κόμμα αυτό είναι μια σημαντική πληγή. Σε ποιο βαθμό και πόσο γρήγορα θα επουλωθεί αυτή η πληγή θα το δείξει ο χρόνος.

Εκλογικός Αναλυτής

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του SigmaLive.com
Keywords
Τυχαία Θέματα