Τελικά αδράνησε ή όχι η ΚΔ πριν τις τουρκικές NAVTEX;

Έντονη είναι η παραφιλολογία περί αδράνειας της Δημοκρατίας να εκδώσει NAVTEX για την επίμαχη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου λαμβάνουν χώρα για 13η μέρα οι τουρκικές προκλήσεις, ωστόσο είναι κάτι που δεν ισχύει.


Όπως αποκάλυψε το Σίγμα και ο Χρίστος Χαραλάμπους το βράδυ της Τρίτης στις «Τομές στα Γεγονότα», μετά από επίσημη ενημέρωση που έτυχε, από τον περασμένο Οκτώβριο το αρμόδιο τμήμα είχε εκδώσει 3 NAVTEX με ισχύ από 10 Φεβρουαρίου

μέχρι μέσα Απριλίου.

Μία για τη ζώνη απαγόρευσης 500 μέτρων γύρω από τον στόχο "Σουπιά", μία για τη ζώνη ασφαλείας 5 ναυτικών μιλίων και μία για τον διάδρομο διελεύσεως των υποστηρικτικών πλοίων από το λιμάνι Λεμεσού.

Αυτό ως δεδομένο εντείνει την προκλητικότητα της Τουρκίας, καθώς εξέδωσε navtex που επικάλυψε άλλη ισχύουσα navtex, σε αντίθεση του τι λέχθηκε δημοσίως τόσες μέρες, μετατρέποντας μία τυπική παρατυπία σε παρανομία.

Υπάρχουν όμως και νομικά μέτρα που μελετώνται. Σε συνομιλία με κορυφαίο ανεξάρτητο αξιωματούχο, η εικόνα που έχουμε είναι πως τα όποια αμιγώς νομικά μέτρα δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικά.

Έτσι, αν τέτοια αποφασιστούν, θα πρέπει να είναι υποστηρικτικά προς τα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα. Άλλωστε, η ίδια πηγή παραδέχθηκε πως το διεθνές δικαιϊκό σύστημα βρίθει ελλείψεων στην εφαρμογή μέτρων σε παρόμοιες περιπτώσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα