ΤΕΠΑΚ και Δήμος Λεμεσού ενώνουν δυνάμεις

ΤΕΠΑΚ και Δήμος Λεμεσού ενώνουν δυνάμεις για να καταστεί η Λεμεσός κλιματικά ουδέτερη πόλη

Πρωτόκολλο Συνεργασίας με στόχο να καταστεί η Λεμεσός, μέχρι το 2030, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, υπέγραψαν την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο Δήμος Λεμεσού.

Το πρωτόκολλο προβλέπει την ανάπτυξη της Σύμβασης της πόλης της Λεμεσού για το Κλίμα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Λεμεσού στην Ευρωπαϊκή Αποστολή: 100 κλιματικά ουδέτερες

και έξυπνες πόλεις.

Ο Δήμος Λεμεσού έχει επιλεγεί ως μια από τις 100 πόλεις της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή «EU Mission Cities», με στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, σε τομείς όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων, οι μεταφορές, τα κτίρια κλπ. Στην αποστολή συμμετέχουν πόλεις που προέρχονται από τα 27 κράτη μέλη, με 12 επιπλέον πόλεις από χώρες συνδεδεμένες, ή με δυνατότητα σύνδεσης με το Horizon Europe, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ (2021-2027).

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν, από πλευράς του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης και από πλευράς του Δήμου Λεμεσού, ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση υπογραφής του Πρωτοκόλλου, ο Πρύτανης είπε ότι το ΤΕΠΑΚ είναι μέρος της πόλης της Λεμεσού τα τελευταία 15 χρόνια και εξέφρασε τη χαρά του για την συνένωση δυνάμεων με τον Δήμο Λεμεσού για την επίτευξη ενός επίδοξου στόχου που θα μεταμορφώσει την πόλη. «Η συμπερίληψη της πόλης της Λεμεσού  στο πρόγραμμα ‘Ευρωπαϊκή Αποστολή’ που στόχο έχει την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων είναι ένα μεγάλο επίτευγμα  τόσο για τον Δήμο όσο και για την Κύπρο», σημείωσε.

Αυτή η προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με όλες τις δράσεις που αναλαμβάνει το ΤΕΠΑΚ τα τελευταία χρόνια για την ενσωμάτωση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στους πυλώνες λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Το ΤΕΠΑΚ, τόνισε, δεσμεύεται να συνεισφέρει με την επιστημονική του γνώση, τις καινοτόμες λύσεις και τις καλές πρακτικές για να καταστεί η Λεμεσός πιο πράσινη και πιο ψηφιακή.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον Δήμο της Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ένα μεγάλο βήμα προς την εδραίωση της συνεργασίας μας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων». Μέσω αυτής της συνεργασίας, πρόσθεσε, ο Δήμος Λεμεσού αποκτά πρόσβαση – και θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΤΕΠΑΚ γι΄ αυτό – στη Συμμαχία των οκτώ Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, ανάμεσα τους και το ΤΕΠΑΚ, που στόχο έχει τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, γνωστό με το ακρωνύμιο EUt+.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους εκπροσώπους της Συμμαχίας που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη Λεμεσό, στο πλαίσιο των καθιερωμένων, μηνιαίων, συναντήσεων που πραγματοποιούνται στις Πανεπιστημιουπόλεις των οκτώ Πανεπιστημίων. «Η συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ για την επίτευξη του στόχου να καταστεί η Λεμεσός, μέχρι το 2030, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, δίνει την ευκαιρία στη δημοτική Αρχή να συνεργαστεί και με τα υπόλοιπα επτά πανεπιστήμια της Συμμαχίας», είπε.

«Έχουμε μια συγκεκριμένη αποστολή, να καταφέρουμε μέχρι το 2030 την κλιματική ουδετερότητα στην πόλη μας και μαζί με άλλες 99 πόλεις της Ευρώπης, που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο εργαστήρι πρωτοπόρων στον αγώνα για την κλιματική ουδετερότητα, την οποίαν η υπόλοιπη Ευρώπη θα προσπαθήσει να επιτύχει το 2050», είπε.

Αυτό, συνέχισε, σημαίνει ότι πρέπει να προωθήσουμε λύσεις για τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση, τον σχεδιασμό των κτιρίων, την κυκλική οικονομία και τον τρόπο που λειτουργούμε τις ακτές και τα λιμάνια μας.

«Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την πόλη μας», τόνισε ο κ.Νικολαϊδης και πρόσθεσε παράλληλα ότι «έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, για την οποίαν θα πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, την Κυβέρνηση και κυρίως τους πολίτες», κατέληξε.

Με βάση το  Πρωτόκολλο Συνεργασίας, εκφράζεται η πρόθεση των συμβαλλομένων μερών, να συνεργαστούν για τη ανάπτυξη της Σύμβασης της πόλης της Λεμεσού για το κλίμα, βασισμένο σε ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο, που θα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες για την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης, που θα έχει περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και πολλαπλά συν-οφέλη για τους πολίτες.

Όπως αναφέρεται, «η κλιματική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός των πόλεων και με τη συμμετοχή των πολιτών στους διαφορετικούς τους ρόλους, σαν πολιτικοί παράγοντες, χρήστες, παραγωγοί, καταναλωτές, ιδιοκτήτες κ.λ.π. Απαιτείται η οργάνωση ολιστικών παρεμβάσεων, με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, για τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ενέργεια, τις μεταφορές και την κινητικότητα, τις αστικές αναπλάσεις, την κυκλική οικονομία, τη δημόσια υγεία, τις υπηρεσίες στον τουρισμό, τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο, την προστασία του φυσικού χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, και όλα όσα θα χαρακτηρίζουν μία πόλη ως Έξυπνη και Κλιματικά Ουδέτερη μετά το 2030».

Η εκδήλωση υπογραφής του Πρωτοκόλλου έλαβε χώρα στο Προαύλιο του κτηρίου του ΤΕΠΑΚ «Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΤΕΠΑΚ, Δήμος Λεμεσού,tepak, dimos lemesou