Τεράστιο επίτευγμα η e-μαρτυρία παιδιών από το «Σπίτι του Παιδιού»

Παιδιά καταθέτουν με e-μαρτυρία για υποθέσεις σεξουαλικής βίας από το «Σπίτι του Παιδιού» σε δικαστικές διαδικασίες σε όλα τα δικαστήρια από όλες τις επαρχίες, είπε στο ΚΥΠΕ, η Επικεφαλής του «Σπιτιού του Παιδιού» στην Λευκωσία, Τάνια Μασιά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο επίτευγμα», που έγινε κατορθωτό μετά από προσπάθειες πολλών φορέων.

Όπως εξήγησε, μέχρι και πρόσφατα τα παιδιά στην Κύπρο όταν έπρεπε να πάνε στα δικαστήρια πήγαιναν κανονικά.

Το 2019, σημείωσε, έγινε μια τροποποίηση του Νόμου, όπου πλέον τα δικαστήρια μετά από αίτημα του δικηγόρου που εκπροσωπεί το παιδί μπορούν να αποδεχτούν τα παιδιά να είναι σε κάποιο άλλο χώρο πιο φιλικό προς το παιδί.

Αυτός ο χώρος, συνέχισε, είναι η ειδική αίθουσα για τον σκοπό που βρίσκεται στο «Σπίτι του Παιδιού» και το παιδί είναι εξοικειωμένο με τους χώρους και τους ειδικούς.

«Από το 2019 λειτουργεί εξοπλισμός τηλεδιάσκεψης ζωντανής σύνδεσης με το δικαστήριο. Άρα το παιδί ενώ βρίσκεται στο «Σπίτι του Παιδιού» μέσα από οθόνη μπορεί να δει τους δικαστές, δικηγόρους και να του γίνουν οι ερωτήσεις της εξέτασης και αντεξέτασης», πρόσθεσε.

Η κ. Μασιά, είπε ότι η λειτουργία της τηλεδιάσκεψης λειτούργησε από το 2020 με υποθέσεις της Λευκωσίας και πλέον τον Σεπτέμβριο του 2024, η CYTA χορήγησε τον εξοπλισμό σε όλες τις επαρχίες. Αυτή την στιγμή, τόνισε, υπάρχει εξοπλισμός σε όλα τα δικαστήρια και σε όλα τα «Σπίτια του Παιδιού» στην Κύπρο, κι έτσι κανένα παιδί δεν χρειάζεται να πάει στο δικαστήριο.

Ερωτηθείσα είπε πως από το 2019 με την έναρξη της νέας διαδικασίας, 40 παιδιά κατέθεσαν ήδη στα δικαστήρια με e-μαρτυρία.

«Τα δικαστήρια στήριξαν πάρα πολύ την διαδικασία, η Εισαγγελία, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το Συμβούλιο «Φωνή» και ο Οργανισμός “Hope for Children”. Εμπλεκόμαστε πάρα πολλά χρόνια σε αυτή την προσπάθεια για να αλλάξει το μη φιλικό προς τα παιδιά δικαστικό σύστημα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη. Φυσικά και θέλουμε κάποια στιγμή τα παιδιά να μην περνούν καθόλου από την δικαστική διαδικασία, όπως γίνεται στις σκανδιναβικές χώρες», συμπλήρωσε.

Η κ. Μασιά ανέφερε ότι από το 2017 που λειτουργεί το «Σπίτι του Παιδιού» υπήρξαν πέραν των 2.250 παραπομπών. Ο αριθμός των υποθέσεων του 2024 μέχρι στιγμής ανέρχεται περίπου στις 100. Διευκρίνισε ότι από αυτές τις υποθέσεις περίπου το 15% καταλήγει στο δικαστήριο για πάρα πολλούς λόγους.

Σημειώνεται ότι το έργο «Σπίτι του Παιδιού» επιβλέπεται και χρηματοδοτείται κυρίως από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ενώ η e-διασύνδεση του κάθε «Σπιτιού του Παιδιού» με τις αίθουσες Δικαστηρίων, σε εξοπλισμό και υπηρεσίες υλοποιείται με τη στήριξη της Cyta.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεράστιο, #45μαρτυρία, Σπίτι, Παιδιού,terastio, #45martyria, spiti, paidiou