Τερματικό στο Βασιλικό:Καμία οικονομική διαπραγμάτευση με τον πρέσβη της Κίνας

  Κορυφώνεται το θρίλερ, για την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προανήγγειλε εξελίξεις, που πιθανόν να βγάλουν το έργο, από την «κατάψυξη» της διαιτητικής διαδικασίας.

Με τις εργασίες στο τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό να έχουν σταματήσει εδώ και βδομάδες και το θέμα να βρίσκεται στην «κατάψυξη» του διαιτητικού δικαστηρίου στο Λονδίνο -μετά τις αυξημένες κατά σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ της κινεζικής κοινοπραξίας- ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει αν ισχύουν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον

Τύπο, ότι η Λευκωσία δέχεται πολιτικές πιέσεις από το Πεκίνο για να δεχθεί όσα ζητά η κινεζική κοινοπραξία.

«Να μου επιτρέψετε να μην κάνω κανένα σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει λόγος» είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Ο λόγος είναι ότι ο νέος τερματισμός των εργασιών στο Βασιλικό από πλευράς Κινέζων και η πολύ χρονοβόρα διαιτητική διελκυστίνδα στο Λονδίνο, στην ουσία δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές.

Αρμόδια πηγή σκιαγράφησε στο Σίγμα την παρούσα κατάσταση και τα υπάρχοντα δεδομένα.  

«Αυτή τη στιγμή, εδώ που είμαστε υπάρχει σιγή ασυρμάτου και η σιγή ασυρμάτου δεν είναι καθόλου καλή για κανέναν. Η ανησυχία της Κίνας είναι ότι πρόκειται από ευρωπαϊκό έργο και δεν θέλει να μπλοκαριστεί από παρόμοια μεγάλα ευρωπαϊκά έργα και εμάς η ανησυχία μας είναι μήπως μείνει ατέλειωτο το έργο».

Το βέβαιο είναι ότι γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες για να τερματιστεί η σιγή ασυρμάτου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσίευσε σήμερα πληροφορίες ότι πέραν από πολιτικές πιέσεις υπάρχει και απευθείας διαπραγμάτευση του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Παπαναστασίου με τον πρέσβη της Κίνας στη Λευκωσία.

«Διαπραγματεύσεις δεν γίνονται απευθείας με τον πρέσβη και οι προσπάθειες μας όσες φορές δοκιμάσαμε να έχουμε απευθείας επαφή με τον πρέσβη της Κίνας είναι για να επανεκκινήσει το έργο. Δεν γίνεται καμία οικονομική διαπραγμάτευση και ποτέ δεν προσφέρθηκε ούτε ένα ευρώ».

Η ίδια πηγή τόνισε στο Σίγμα ότι η Λευκωσία δεν αισθάνεται πολιτικές πιέσεις από το Πεκίνο και ότι αυτό που επιδιώκει το υπουργείο Ενέργειας να επιτύχει, είναι με πολιτικά μέσα να επανεκκινήσει την κατασκευή του έργου στο Βασιλικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα