Τέσσερα καίρια ζητήματα έθεσε στον Ντράγκι ο Μαυρίδης

Τέσσερα καίρια ζητήματα έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) σε παρέμβαση του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώπιον του Μ. Ντράγκι.

Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε την οικονομική ανομοιογένεια και τις εσωτερικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών εντός της ευρωζώνης, που έχει πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και

τόνισε την ανάγκη τα κράτη με πλεονάσματα να προχωρήσουν σε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις. Ειδικά για τις επενδύσεις, ζήτησε από την ΕΚΤ περαιτέρω ενέργειες για βελτίωση των συνθηκών για τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον κατακερματισμό στην ευρωζώνη όπου το κόστος δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ψηλότερο από ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε χώρες που πλήγηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και κάλεσε την ΕΚΤ να καταβάλει περισσότερες και αποτελεσματικότερες προσπάθειες για να αναζωογονήσει τη συνολική ζήτηση, αυξάνοντας τον δανεισμό με χαμηλό κόστος στην πραγματική οικονομία.

Ο Κ. Μαυρίδης έθεσε και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΕ, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Γι` αυτό, υπέδειξε, οι εποπτικές αρχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες αρχές λειτουργίας τους και να μεριμνούν ώστε αυτό να αντικατοπτρίζεται στις προσεγγίσεις τους για να διασφαλιστεί η επιβίωση τους με βάση την αποστολή τους.

Για το σοβαρό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ρώτησε κατά πόσον θα πρέπει να συσταθεί μηχανισμός διαχείρισης τους όπως στην Ισπανία και Ιρλανδία. Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης τόνισε για ακόμη μια φορά την άμεση ανάγκη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων ώστε οι καταθέτες να προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο και χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους. Ταυτόχρονα κάλεσε την ΕΚΤ να πει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να συμμορφώσει αυτά τα κράτη μέλη, που επιθυμούν να εφαρμόζουν την τραπεζική ένωση αλά καρτ (π.χ. Γερμανία).

Στην απάντηση του ο κ. Ντράγκι υπέδειξε ότι κάποια θέματα αφορούν τις Κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και έτσι απέφυγε να τα σχολιάσει. Για το θέμα των επιτοκίων, εξήγησε ότι από τα μέσα του 2014, τα δανειστικά επιτόκια μειώθηκαν και περισσότερο στις χώρες που πλήγηκαν από την κρίση.

Επίσης, ανέφερε αύξηση δανεισμού προς την πραγματική οικονομία στην ευρωζώνη και τόνισε ότι χωρίς τα μέτρα της ΕΚΤ και ειδικά την ποσοτική χαλάρωση, θα είχαμε αποπληθωρισμό και ύφεση. Πάντως, παραδέχτηκε ότι τα δανειστικά επιτόκια σε μικρά ποσά στα κράτη μέλη που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση, παραμένουν υψηλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα