Τεστ αλήθειας: Πως χρησιμοποιείται και πού εφαρμόζεται

Εντύπωση προκλήθηκε στο άκουσμα του όρου «τεστ αλήθειας» το οποίο αναφέρθηκε σε δημοσίευμα που αφορούσε σεξουαλική εκμετάλλευση αθλήτριας από τον προπονητή της.

Η Αστυνομία, μέσω του Εκπροσώπου Τύπου της Ανδρέα Αγγελίδη, τόνισε το γεγονός ότι τέτοια πρακτική δεν χρησιμοποιείται ούτε εφαρμόζεται από την Αστυνομία Κύπρου.

Το τεστ αλήθειας, ωστόσο, ανθεί ως ανακριτική μέθοδος σε ξένες χώρες και κυρίως στη Βρετανία. Το τεστ

αλήθειας ή αλλιώς ανιχνευτής ψεύδους εφαρμόζεται σε υποθέσεις όπου η διερεύνησή τους είναι πολύπλοκη και οι ανακριτές δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη με τους υπόπτους, τη δράση και τις καταθέσεις τους.

Η τακτική λοιπόν αυτή εφαρμόζεται τόσο στην Ευρώπη, όπως προαναφέρθηκε, όσο και στην Αμερική και χρησιμοποιείται σε υπόδικους, κατηγορούμενους και ανακρινόμενους, στους οποίους υποβάλλεται ένα τεστ ερωτήσεων και απαντήσεων. Το ψέμα ανιχνεύεται τη στιγμή που ο ερωτώμενος καθυστερεί να απαντήσει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, έχει υπολογιστεί πως για μια αληθινή απάντηση χρειάζονται 1,2 δευτερόλεπτα κατά μέσον όρο, ενώ για τα ψέματα ο χρόνος είναι μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί στο 1,8 δευτερόλεπτα!

Ο ερωτηθείς, απαντά τις ερωτήσεις σε πληκτρολόγιο το οποίο έχει μπροστά του. Στόχος είναι να απαντήσει όσο πιο σύντομα γίνεται τις ερωτήσεις που περνούν από μπροστά του.

Η μέθοδος αυτή δεν εφαρμόζεται ούτε στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με ποινικολόγους παραβιάζονται θεμελιώδεις ελευθερίες των ανθρώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα