Τετράμηνα: Οι εγκύκλιοι και η νομοθεσία για όσους δεν παρακαθίσουν εξετάσεις

Ακόμη δεν έφτασαν οι μέρες των εξετάσεων τετραμήνων και ήδη ξεκίνησαν να διαφαίνονται οι διαφωνίες που προκύπτουν από μαθητές και καθηγητές για την εφαρμογή τους.

Μαθητές σε δύο σχολεία της Κύπρου, προχώρησαν σήμερα σε αυθόρμητη αποχή από τα μαθήματά τους, ενώ οι καθηγητές είναι έτοιμοι στις 11 Νοεμβρίου να αποφασίσουν εάν τελικά θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας

κατά τη διεξαγωγή τους.

Μάλιστα, η ηγεσία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών αύριο θα βρεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και σε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό θα εκφράσει τις ανησυχίες της για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, «Μεσημέρι και Κάτι», ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Κυριάκος Νικηφόρου, ανέφερε πως «τα δύο σχολεία στα οποία προχώρησαν μαθητές σε αυθόρμητη διαμαρτυρία, είναι σχολεία που γνωρίζαμε ότι υπήρχαν ζητήματα και δεχθήκαμε παράπονα και από γονείς».

«Καλώ τους μαθητές να κάνουν υπομονή να ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο και θα δούμε τα θέματα που μπορεί να προκύπτουν. Να δούμε τα τρωτά προβλήματα, να κάνουμε προτάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να λειτουργήσει καλύτερα και στο δεύτερο τετράμηνο. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μην κάνουμε τα ίδια λάθη», είπε ο κ. Νικηφόρου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, κ. Σπύρος Αντωνέλλος, μιλώντας από το στούντιο του ΣΙΓΜΑ, σημείωσε πως οι εγκύκλιοι που αναθεωρήθηκαν ανά διαστήματα, δεν έκαναν τίποτα περισσότερο παρά μόνο να επεξηγούν και είναι διευκρινίστηκες.

«Είναι ένα καινούργιο σύστημα και είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται. Αν προέκυψαν λάθη εγώ δεν θα κατηγορήσω κανέναν αλλά το να ήμασταν λίγο πιο προσεκτικοί στο τι κάναμε. Αν έγιναν περισσότερα 20λεπτα από ότι έπρεπε, εγώ θα σας πω ότι αν ένας μαθητής εξετάζεται καθημερινά από το μάθημά του αλλά αυτή τη φορά, αντί να εξεταστεί προφορικά γίνεται 20λεπτη εξέταση, αυτό δεν αναιρεί το μάθημα της επόμενης ημέρας», εξήγησε ο κ. Αντωνέλλος.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις των μαθητών ο κ. Αντωνέλλος ανέφερε πως «είναι φημολογία ότι επικρατεί δράμα στα σχολεία και οι μαθητές είναι ανάστατοι σε μεγάλο βαθμό που τίποτα δεν μπορεί να διορθωθεί και να γίνει. Είναι μύθος, γιατί και η ύλη προχωρά κανονικά, έχουν την προσωπική τους αξιολόγηση και είναι συνεπείς. Αυτό που θα ήθελα να παρακαλέσω τον καθένα είναι να μην υπάρχει αυτή η τρομολαγνία γύρω από το σύστημα τετραμήνων. Οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι νομοθεσία, η οποία έχει ασφαλιστικές δικλίδες και υπάρχουν πρόνοιες για όσους δεν παρακαθίσουν στις εξετάσεις».

Όσον αφορά στους μαθητές που σήμερα προχώρησαν σε αποχή, ο κ. Αντωνέλλος ανέφερε πως έχασαν τον χρόνο τους χωρίς να αξιοποιήσουν δημιουργικά.

Πάντως το Υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη στο μυαλό του εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που αποφασιστούν απεργίες είτε από μαθητές, είτε από καθηγητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τετραμήνων.

Τη θέση των μαθητών μετέφερε ο νέος πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, ο οποίος σε τηλεφωνική του παρέμβαση είπε πως η αυριανή συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας είναι σημαντική και καθοριστική.

Δείτε σχετικό βίντεο:


 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τετράμηνα Οι,tetramina oi