Θα γεμίσει η Κύπρος ψοφίμια…

Τελευταία ημέρα του συμβολαίου της Sigan και οι αρμόδιες Αρχές ακόμα ψάχνονται
Το γεγονός παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο όσον αφορά τα ζωικά απόβλητα

Χωρίς λύση για άλλη μια μέρα παρέμεινε το θέμα για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την αποκομιδή των ψόφιων ζώων από όλη την Κύπρο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή, εντός του Σαββατοκύριακου να γεμίσει παντού

ψόφια ζώα, καθώς δεν θα υπάρχει αρμόδια εταιρεία να τα μαζέψει με άμεσο κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών. Το γεγονός παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο όσον αφορά τα ζωικά απόβλητα.

Σήμερα εκπνέει το συμβόλαιο της Sigan Management Ltd, το οποίο, όπως ειδοποιήθηκε η εταιρεία από τις αρμόδιες Αρχές από τις 21 Φεβρουαρίου, δεν θα ανανεωθεί. Χθες, συνεδρίασε κοινή επιτροπή απαρτιζόμενη από το Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας στην παρουσία και του Δήμου Αραδίππου, στα όρια του οποίου βρίσκεται η εγκατάσταση της Cypra Bioenergy Ltd, στην οποία κατακυρώθηκε διετές συμβόλαιο για την επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η Cypra δεν έχει πολεοδομική άδεια, για να διεξαγάγει την εργασία που της ανατέθηκε από την Κυβέρνηση, καθώς οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται πολύ κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Όπως πληροφορούμαστε, τα δύο αρμόδια τμήματα συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να δοθούν άδειες στην εταιρεία αν δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις, αλλά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αραδίππου, καθώς αυτό θα συνιστούσε παρανομία. Την ίδια στιγμή πηγές από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ανέφεραν στη «Σ» ότι αναμένεται και μια γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για το τι θα γίνει με τις εν λόγω συμβάσεις.

Ανεστάλησαν τα μέτρα
Μιλώντας στη «Σ», ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης επανέλαβε την άποψη του Δήμου του ότι δεν θα επιτρέψουν την επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1 στο εργοστάσιο αυτό, καθώς θα επηρεαστεί αρνητικά η γύρω περιοχή.

Ο κ. Ευαγγελίδης είχε προειδοποιήσει ότι στην περίπτωση που θα επέτρεπαν να λειτουργήσει το εργοστάσιο εκεί, οι οργανωμένοι πολίτες θα λάμβαναν σειρά μέτρων, όμως, ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση, τα μέτρα έχουν προς το παρόν ανασταλεί.

Μπάχαλο με τα συμβόλαια
Από την πλευρά της, η Βουλή δεν μπορεί να δράσει τόσο άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Πλέον το θέμα εναπόκειται στη συνεννόηση αρκετών κυβερνητικών φορέων όπως το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Γεωργίας, η Νομική Υπηρεσία, η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Δήμος Αραδίππου και φυσικά οι εμπλεκόμενες εταιρείες.

Όσον αφορά το μπάχαλο με τα συμβόλαια, αυτό προέκυψε όταν κατακυρώθηκε διετής προσφορά για τη διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1 στη Cypra το 2015, όταν ακόμα δεν είχε εγκαταστάσεις. Έκτοτε το συμβόλαιο της Sigan ανανεωνόταν κάθε μήνα μέχρι να ετοιμαστεί η Cypra, της οποίας, όμως, η πολεοδομική άδεια δεν αφορούσε τα υποπροϊόντα κατηγορίας 1.

Θα απολυθεί κόσμος
Πηγές από το εσωτερικό της εταιρείας Sigan Management Ltd, της οποίας το συμβόλαιο για διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων εκπνέει σήμερα, ανέφεραν ότι στην περίπτωση που δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο θα αναγκαστεί να απολύσει τη μεγάλη πλειοψηφία των 45 ατόμων που εργάζονται στο εργοστάσιό της, καθώς αυτή είναι η κύρια εργασία τους.

Επισημαίνεται ότι η Sigan συγχρόνως με τα απόβλητα κρεοπωλείων, παράγει κρεατάλευρο, το οποίο χρησιμοποιείται σαν ζωοτροφή, όμως, δεν θα χρειαστούν τόσα άτομα για αυτή μόνο την εργασία. Τονίζεται, παράλληλα, ότι η αποκομιδή των κουφαριών και άλλων μελών ζώων είναι 24ωρη υπηρεσία, επτά μέρες την εβδομάδα, και έτσι αν δεν υπάρχει εντεταλμένη εταιρεία να κάνει την εν λόγω εργασία, τότε θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, πριν από περίπου τριάμισι χρόνια όταν για παρεμφερείς λόγους δεν έγινε η αποκομιδή για 48 ώρες, χρειάστηκαν δύο εβδομάδες, ώστε να επανέλθει το σύστημα στην κανονικότητά του.

Κουγιάλης: «Θα υπάρξουν κίνδυνοι»
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι έχουν αναλάβει οι θεσμοί να επιλύσουν το θέμα και είπε ότι εάν δεν επιλυθεί θα υπάρξουν κίνδυνοι. «Το συμβόλαιο του σημερινού οικονομικού φορέα εκπνέει αύριο (σ.σ σήμερα) και οι δύο οικονομικοί φορείς που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να κάνουν τη δουλειά δεν καλύπτονται από τις απαιτούμενες άδειες», είπε.

Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, «θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η αυριανή (σ.σ. σημερινή) μέρα, να δούμε εάν ο οικονομικός φορέας που έχει καταθέσει την πιο χαμηλή προσφορά μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις άδειες και να κάνει τη δουλειά, διαφορετικά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ένα σχέδιο που θα θέσουν σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει αυτή η υπόθεση».

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί κάποιος να υποβάλει προσφορά τη στιγμή που δεν έχει τις απαραίτητες άδειες, είπε «να ρωτήσετε την Ελεγκτική Υπηρεσία», προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί έχουν αρμοδιότητες, αλλά υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούν να παρέμβουν. «Ας ξεκαθαρίσουν το θέμα αυτοί που το έχουν αναλάβει, είναι η Κεντρική Επιτροπή Απαιτήσεων και Αλλαγών. Ας έρθουν εδώ να σας πουν τι κάνουν αυτά τα τέσσερα χρόνια με αυτά τα δύο συμβόλαια και δεν είναι μομφή προς κανέναν».

ΑΚΕΛ: «Οφείλουν να βρουν λύση»
Σε δηλώσεις της για το ίδιο θέμα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «οι αρμόδιοι οφείλουν να βρουν λύση, γιατί είναι ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας για τη δημόσια υγεία». Είπε, ακόμη, ότι οι δύο εταιρείες που κάνουν προσφορές έχουν κάποια προβλήματα, όπως παρανομίες και παρατυπίες.

«Βόμβα κατά της δημόσιας υγείας»
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα με τη διαχείριση ψόφιων ζώων αποτελεί βόμβα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και κατήγγειλε την ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού και αυστηρότητας από τις αρμόδιες Αρχές που έχουν δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από Δευτέρας να βρεθούμε με χιλιάδες ψόφια ζώα, πεταγμένα δεξιά και αριστερά με τεράστιους κινδύνους», είπε.

Επιφυλάσσει τα νόμιμα δικαιώματά της η εταιρεία
ΜΕ αφορμή δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, η Sigan Management Ltd με ανακοίνωσή της αναφέρει πως είναι υποχρεωμένη να διαψεύσει ως παντελώς αναληθή την πληροφορία «ότι η Εταιρεία μας δεν είναι αδειοδοτημένη για την περισυλλογή και επεξεργασία ζωικών υποπροϊόντων.

Aπό το 2006, η Sigan Management Ltd είναι η μόνη πλήρως αδειοδοτημένη εταιρεία στην Κύπρο για την περισυλλογή και διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1, 2 και 3 από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (αριθμός έγκρισης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών CYABPR1), αλλά και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Αυτός είναι και ο λόγος που η εταιρεία είναι εδώ και δέκα χρόνια συμβεβλημένη με την Κυπριακή Δημοκρατία και παρέχει επιτυχώς τις υπηρεσίες της σε αυτόν τον σημαντικό και ευαίσθητο για τη δημόσια υγεία τομέα με επαγγελματισμό και σοβαρότητα. (…)

Αποτελεί για εμάς μεγάλη έκπληξη να ακούμε από αξιωματούχο του Κράτους ότι αυτή η μονάδα, η οποία εξυπηρετούσε το Κράτος για μία δεκαετία είναι παράνομη. Η πραγματικότητα είναι ότι η τελική έγκριση από τον Έπαρχο Λάρνακας δεν έχει ακόμη εκδοθεί, λόγω εκκρεμότητας εγγραφής ενός χωματόδρομου 180-200 μέτρων (πέρασμα) στις εγκαταστάσεις της μονάδας στην Κοφίνου, ο οποίος μάλιστα ανήκει στο Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου.

Σημειώνουμε ότι δόθηκαν οδηγίες από το 2011 από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας προς το Κτηματολόγιο προς εγγραφή του δρόμου χωρίς κανένα έργο μέχρι στιγμής. Εάν η άδεια ενός δρόμου μπορεί να εξισωθεί με τις έγκυρες πολεοδομικές άδειες, άδειες οικοδομής, άδειες βιομηχανικών εκπομπών και τις άδειες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων Κατηγορίας 1 από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, καμία εκ των οποίων δεν κατέχει η εταιρεία Cypra Bioenergy Ltd, αυτό είναι στην κρίση του κάθε πολίτη, αλλά και κάθε βουλευτή, Υπουργού και κρατικού αξιωματούχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας, δε, της δήλωσης του Γ. Ελεγκτή στη Βουλή παραπέμπουμε στον Νόμο131(Ι) 2016 που ψηφίστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2016 και που επιτρέπει ακόμα και σε νέες μονάδες να λειτουργούν χωρίς πιστοποιητικό έγκρισης, νοούμενου ότι κατέχουν έγκυρη πολεοδομική άδεια αλλά και άδεια οικοδομής. Η εταιρεία μας είναι μονάδα που υφίστατο πριν από την ψήφιση του Νόμου και κατέχει και τις δύο αυτές άδειες.

Η Sigan Management Ltd επιφυλάσσει όλα τα νόμιμά της δικαιώματα, εάν δεν διασαφηνίσει επίσημα ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας τη δήλωσή του περί έλλειψης αδειών της Εταιρείας μας, δήλωση την οποία ακολούθως χρησιμοποίησαν λανθασμένα ο Υπουργός Γεωργίας και ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης.

Η Εταιρεία μας έχει ήδη καταχωρήσει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο που αφορά τη διαδικασία που ακολούθησε η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΕΑΑ), της οποίας προΐσταται το Γενικό Λογιστήριο, σε σχέση με τη Cypra Bioenergy Ltd. Η Cypra Bioenergy Ltd είναι εταιρεία πλήρους ιδιοκτησίας του κυρίου Γεωργίου. Ο κύριος Γεωργίου είναι σύζυγος της Γενικής Λογίστριας του Κράτους», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα