Θα μάθουν όλοι πού βρίσκεται το Κυπριακό

Συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων δυνάμεων και με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
Παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος, ως εξίσου παρατηρούνται και σημαντικές διαφορές, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη

Έτοιμος να ενημερώσει με στοιχεία και αριθμούς είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, όπου από χθες

βρίσκεται για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με το που πάτησε το πόδι του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «έρχομαι από την Άτυπη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων στην Μπρατισλάβα, όπου είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τις σημαντικές πτυχές, αλλά και διαφορές ιδιαίτερα, που υπάρχουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Οφείλω να πω ότι παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος, ως εξίσου παρατηρούνται και σημαντικές διαφορές. Είχα την ευκαιρία να έχω μια σειρά συναντήσεων με ηγέτες της Ε.Ε. και θα συνεχίσω ακόμα και μετά τη Νέα Υόρκη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για τις συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη, με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, εν συνεχεία με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, όπως και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Γουάνγκ Γι.

«Θέλω να πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής μου θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι καλά, από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ μέχρι τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών αλλά και αξιωματούχους κρατών, για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φτάνοντας το απόγευμα του Σαββάτου στη Νέα Υόρκη.

Κληθείς να πει κατά πόσον έλαβε στήριξη για το Κυπριακό από τις χώρες της Ε.Ε. που συμμετείχαν στη Μεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχει πλήρης στήριξη, και είναι αυτό που επιδιώκω να εξασφαλίσω στα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων».

Λονδίνο - Παρίσι και μετά επιστροφή
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες, ενώ χθες έφτασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται - ενόψει και της τριμερούς συνάντησης με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί - και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Μετά τη Νέα Υόρκη, στις 26 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται στο Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί στις 27 του μηνός με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, ενώ θα ενημερώσει και την κυπριακή παροικία της Βρετανίας. Στη συνέχεια προτίθεται να μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης θα μιλήσει σε δύο δεξαμενές σκέψης, θα παρευρεθεί στο Οικονομικό Φόρουμ και θα ενημερώσει τα μέλη της κυπριακής παροικίας για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, το στάδιο όπου βρισκόμαστε και τις προοπτικές που διαγράφονται ή δεν διαγράφονται.

Η παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 22 του μήνα και στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν θα παραλείψει θέματα που αφορούν τις διακρατικές άριστες σχέσεις μας με γειτονικά κράτη, όπως με (το να έχει συνάντηση με) τον (Αιγύπτιο) Πρόεδρο Σίσι, τον (Παλαιστίνιο Πρόεδρο) Μαχμούντ Αμπάς και βεβαίως και με άλλους κατά το περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Η 71η Γενική Συνέλευση θα είναι η τελευταία στην οποία θα παρευρεθούν τόσο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι - Μουν, όσο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η θητεία των οποίων λήγει στο τέλος του 2016, μετά από δέκα χρόνια υπηρεσίας.

Σε ομιλία του στις 13 Σεπτεμβρίου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι τους επόμενους 12 μήνες τα μέλη του ΟΗΕ θα βρεθούν ενώπιον πολλών απειλών και θα κληθούν να προσφέρουν αλληλεγγύη στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την αδικία στον κόσμο.

Πριν από την έναρξη του επίσημου μέρους της Συνέλευσης και των ομιλιών από τους ηγέτες την ερχόμενη εβδομάδα (20-26), η Γενική Συνέλευση θα συνέλθει τη Δευτέρα για να υιοθετήσει πολιτική διακήρυξη στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και της μετανάστευσης.

Όπως σημειώνει ο ΟΗΕ, είναι η πρώτη φορά που η Γενική Συνέλευση ζητά τη σύγκληση συνόδου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Αυτό, σημειώνει ο ΟΗΕ, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την εκπόνηση ενός οδικού χάρτη για καλύτερη διεθνή αντίδραση στο ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΟΗΕ, ο αριθμός των προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Νότιο Σουδάν έχει φτάσει το ένα εκατομμύριο. Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε ότι χρειάζεται 701 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για να διατηρήσει τη βασική βοήθεια που προσφέρει.

Στο περιθώριο της Συνέλευσης έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν την υφήλιο όπως η Συρία, η Βόρειος Κορέα, η κρίση στο Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, το Ιράκ, η Λιβύη, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Μεσανατολικό και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κάλεσε τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να ασκήσουν την επιρροή τους ούτως ώστε να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία, που θα δώσει ένα τέλος στο δράμα του λαού.

«Αν και πολλές συγκρούσεις στον κόσμο προκαλούν τεράστιο πόνο, καμία δεν προκαλεί τόσο πολύ τον θάνατο, την καταστροφή και την εκτεταμένη αστάθεια όπως ο πόλεμος στη Συρία», δήλωσε ο Μπαν, προσθέτοντας ότι «σημαντικές χώρες με επιρροή έχουν καθήκον να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και να αδράξουν την τελευταία ευκαιρία για να εξευρεθεί μια πολιτική λύση».

Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα τη μικροβιακή ανθεκτικότητα, ένα θέμα που, όπως αναφέρεται, αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς, θα πραγματοποιηθούν πέραν των 1.100 διμερών επαφών μεταξύ ηγετών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.

Keywords
Αναζητήσεις
πού βρίσκεται το κυπριακό
Τυχαία Θέματα