Θα συνεχίσουν τον αγώνα για την Κύπρο οι ομογενείς

Την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα συνεχίσουν τον αγώνα για την Κύπρο, έδωσαν οι ηγέτες των οργανώσεων των ομογενών κατά την ολοκλήρωση του 18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

Οι Πρόεδροι των Οργανώσεων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ ωστόσο κάκισαν την κακή εικόνα που εκπέμπει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου στο εξωτερικό, λόγω των έντονων διαφορών τους στο Κυπριακό.

Στη διάσκεψη Τύπου που παρέθεσαν σήμερα ευχαρίστησαν

την Κυβέρνηση για την ενημέρωση στο Κυπριακό, την οικονομία και τα ενεργειακά, ενώ ανακοινώθηκε και η πραγματοποίηση επιχειρηματικού Φόρουμ στην Κύπρο με την παρουσία ομογενών επιχειρηματιών στις αρχές του 2016. Η νεολαία των αποδήμων ΝΕΠΟΜΑΚ, κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου, συζήτησε προτάσεις και τρόπους διατήρησης του ελληνικού στοιχείου στις νέες γενιές Κυπρίων στο εξωτερικό καθώς και οι σχέσεις τους με την Κύπρο.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου ευχαρίστησε αρχικά τους απόδημους για τη διαχρονική τους προσφορά και τη στήριξη που προσέφεραν και προσφέρουν στην Κύπρο. “Είμαι σίγουρος ότι και τώρα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, με το ίδιο ζήλο και πάθος θα βοηθήσουν για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων”, είπε.

Ο κ. Φωτίου, αναφερόμενος στο συνέδριο, το χαρακτήρισε σημαντικό γιατί έγινε μια μεγάλη συζήτηση πάνω στο Κυπριακό και απαντήθηκαν τα ερωτήματα τρων αποδήμων, ενώ συζητήθηκε επίσης το μέλλον της νέας γενιάς των αποδήμων. Είπε πως αξίζουν συγχαρητήρια στη ΝΕΠΟΜΑΚ, και στη νέα της ηγεσία για το ζήλο και το πάθος που έχουν για να εμπλακούν ενεργά στα παροικιακά δρώμενα αλλά και στα πολιτικά δρώμενα στις χώρες που ζουν. Ο κ. Φωτίου είπε πως ένα σημαντικό κεφάλαιο μέσα από την εθνική στρατηγική αποδήμων που εξαγγέλθηκε στο συνέδριο, είναι η στήριξη στη νεολαία.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου είπε πως συμφωνήθηκε πως με το νέο χρόνο, πιθανόν το Φεβρουάριο, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο επιχειρηματικό Φόρουμ στην Κύπρο με τη συμμετοχή των απόδημων επιχειρηματιών και των συνεργατών τους. “Θεωρώ καθοριστικής σημασίας αυτό το επιχειρηματικό Φόρουμ γιατί είμαι σίγουρος ότι έχουμε αξιόλογους επιχειρηματίες, οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν και να βοηθήσουν την Κύπρο αυτή τη δύσκολη περίοδο, είτε προβάλλοντας την Κύπρο ως ένα επενδυτικό και επιχειρηματικό κέντρο, είτε με το να επενδύσουν οι ίδιοι”, είπε.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τους απόδημους για τη συνδρομή τους στο θέμα των αγνοουμένων. Όπως είπε, τα οργανωμένα σύνολα των αποδήμων μπορούν να κάνουν μια εξαιρετική δουλειά, ιδιαίτερα σε κέντρα λήψης αποφάσεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόσθεσε πως αποφασίστηκε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να ευαισθητοποιηθεί επιτέλους η διεθνής κοινότητα και να πεισθεί η Τουρκία ότι πρέπει αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, μετά από 41 χρόνια, να έχει ένα τέλος.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, αφού ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τη φιλοξενία, είπε πως οι απόδημοι κουβαλάνε την Κύπρο μαζί τους, την έχουν συνέχεια στο μυαλό τους και αγωνίζονται στους χώρους όπου ζουν. Πρόσθεσε πως το Κυπριακό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που απασχολεί του απόδημους, ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχει θέμα επιβίωσης των επόμενων γενιών αποδήμων. “Αυτό που έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία είναι να υπάρξει συνέχεια του Κυπριακού Ελληνισμού στους χώρους όπου διαμένουμε”, είπε και πρόσθεσε πως θα γίνει μεγάλη προσπάθεια πάνω σε αυτό το θέμα.

Σχετικά με το συνέδριο, αναφέρθηκε στις ενημερώσεις που είχαν οι απόδημοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον Ε/κ διαπραγματευτή, τους πρέσβεις πάνω στη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο και στην περιοχή. “Φεύγουμε με ανανεωμένες γνώσεις, και εμείς έχουμε δώσει το στίγμα του πώς θέλουμε να λειτουργήσουμε και ποια Κύπρο θέλουμε να βλέπουμε στο εξωτερικό να εκπέμπεται”, είπε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ είπε πως έγινε κριτική προς την πολιτική ηγεσία του τόπου, καθώς δίδεται μια άσχημη εικόνα στο εξωτερικό και η οποία τους πληγώνει στο θέμα της ενότητας. “Ελπίζουμε ότι η πολιτική ηγεσία θα βρει μια άλλη τακτική και να βλέπουμε πλέον το εθνικό πρόβλημα ως πρόβλημα εθνικό και όχι κομματικό. Δίδεται μια απογοητευτική εικόνα και ελπίζω αυτή η κατάσταση να βελτιωθεί”, είπε.

Ο κ. Παπαευρυπίδης είπε πως οι απόδημοι ανανέωσαν την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν στους τόπους διαμονής τους και θα κάνει ο καθένας ότι είναι δυνατό για να περάσουν οι θέσεις της πλευράς μας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε αρχικά στις διαχρονικές του θέσεις για σύναψη συμμαχιών με το Ισραήλ και αξιοποίηση των ΗΠΑ ώστε να εξουδετερωθεί η κυριαρχία της Τουρκίας. “Στα 40 χρόνια έχουμε χάσει όχι μόνο ευκαιρίες αλλά έχουμε χάσει το δρόμο της λύσης του κυπριακού προβλήματος και αυτό με ανησυχεί”, είπε ο κ. Κρίστοφερ.

Πρόσθεσε πως η εκλογή Ακιντζί μπορεί να έχει φέρει την αισιοδοξία σε κάποιους ότι η λύση είναι πιο κοντά, όμως ο ίδιος έχει αμφιβολίες κατά πόσον μπορεί ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης μπορεί να λάβει αποφάσεις σημαντικές για το Κυπριακό. “Είναι καθαρό ότι το θέμα είναι πρόβλημα της Τουρκίας, πρέπει να βρούμε τρόπο να πιεστεί η Τουρκία”, είπε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο.

Ο κ. Κρίστοφερ ανακοίνωσε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούν με τη νέα Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν προγραμματισμένες επαφές με το State Department και τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με κύριο στόχο αυτών των συναντήσεων όπως τόνισε, το πώς θα πιέσουμε την Τουρκία, όχι μόνο στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων αλλά κυρίως στην ουσία του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην έλλειψη ενότητας στο εσωτερικό, ο κ. Κρίστοφερ είπε πως 7 πολιτικοί ηγέτες παρουσίασαν 7 διαφορετικές γνώμες και εξέφρασε την ελπίδα πάνω σε βασικά θέματα να υπάρξει μια ομοφωνία ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους αυτές τις βασικές θέσεις στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ είπε πως για να έχουμε λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να αναβαθμιστεί η στρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας μας και αυτός είναι ο στόχος. Πρόσθεσε πως οι ομογενείς στις ΗΠΑ έχουν πολύ καλές σχέσεις με το εβραϊκό λόμπι, όπως και με τους Αρμένιους και τους Κούρδους.

Όπως είπε, τελευταίως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο άρχισαν να αναρωτιούνται αν η Τουρκία είναι ο πραγματικός σύμμαχος που πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, και εμείς, όπως σημείωσε, προσπαθούμε να αναδείξουμε τις χώρες Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα-Αίγυπτος-Κουρδιστάν ως πιο αξιόπιστους σύμμαχους στην περιοχή.

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στη συνέχεια στα χρήματα που ξόδεψαν οι ίδιοι οι ομογενείς και χρειάζεται να ξοδευτούν ακόμη σε ενημερωτικές εκστρατείες στο εξωτερικό, και είπε ότι θα επιχειρήσει να βρει και ο ίδιος Κύπριους επιχειρηματίες που μπορούν να συμβάλουν με χρήματα σε αυτές τις εκστρατείες.

Η νέα Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Αντωνία Σαββίδη αναφέρθηκε στα του συνεδρίου, λέγοντας πως η ΝΕΠΟΜΑΚ έτυχε της ίδιας ενημέρωσης από τα κυβερνητικά στελέχη, για το Κυπριακό, τα ενεργειακά και την οικονομία.

Πηγή: KYΠΕ

Είπε, επίσης, πως κατά το συνέδριο, η ΝΕΠΟΜΑΚ πραγματοποίησε ένα αριθμό εργαστηρίων κατά τα οποία πήραν μορφή συγκεκριμένες προτάσεις για αριθμό πρωτοβουλιών για τους νέους, όπως ένα πρόγραμμα Νέων Ελληνικών ή ένα σχέδιο για την παροχή των νέων Κυπρίων της διασποράς ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα