Θα συνεχιστεί η συζήτηση για την μονάδα ασφαλτικού σκυροδέματος

Την ερχόμενη εβδομάδα με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Μονής Σταυροβουνίου και της εταιρείας Σκύρα Λίμα για προσθήκη μονάδας ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Σταυροβουνίου (Κόρνος- Πυργά) θα συνεχιστεί η επί του θέματος συζήτησης που άρχισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενόψει των αντιδράσεων των κατοίκων και της Μονής.

Όπως ανέφερε μετά την συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, το Τμήμα Πολεοδομίας δεσμεύτηκε πως δεν θα δώσει έγκριση για την προσθήκη, ενώ εκκρεμεί η συζήτηση του θέματος ενώπιον της

Βουλής.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία εξέφρασε την άποψη πως δεν θα πρέπει να δοθεί έγκριση για την κατασκευή η λειτουργία μονάδας βαριάς βιομηχανίας στην επαρχία Λευκωσίας, πριν χωροθετηθεί στη βάση επιστημονικής μελέτης ζώνη βαριάς βιομηχανίας.

Ο κ. Αδάμου ανέφερε ότι κατά την εκτίμηση του στις μελέτες που διενεργούνται λείπει ο άνθρωπος που κατοικεί στις περιοχές όπου θα δραστηριοποιηθούν οι μονάδες και οι αναπτύξεις που αδειοδοτούνται.

Πρέπει συνέχισε να βλέπουν τους κατοίκους και να διασκεδάζουν τις ανησυχίες τους.

Στην προκειμένη περίπτωση της παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος παράγεται αέριο που συνιστά κύριο συστατικό πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα, ανέφερε ο κ. Αδάμου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αδάμου είπε ακόμα ότι όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες συμφώνησαν ώστε να δοθεί έγκριση, αλλά η Πολεοδομία ακόμα να δώσει άδεια. Λείπει η έγκριση από το Υπουργείο Αμυνας, του οποίου η θέση φαίνεται να μην είναι θετική, συμπλήρωσε.

Ο κ. Αδάμου παρατήρησε περαιτέρω πως η περιβαλλοντική μελέτη – μελέτη επιπτώσεων έδειξε ότι "όλα είναι καλά και άγια" και επισημαίνοντας ότι την μελέτη την έκανε η εταιρεία που αιτήθηκε την άδεια, ανέφερε πως υπάρχει κατά ένα τρόπο ασυμβίβαστο.

Με προχειρότητες θα καταστρέψουμε εντελώς τον ήδη κατεστραμμένο τόπο μας, είπε τέλος.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου παρατήρησε ότι από την δεκαετία του 1990 η επιβάρυνση του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή επηρεάζει δυσμενώς τις κοινότητες.

Το ζήτημα πλέον είναι νομικό και όχι πολιτικό όπως ήταν μέχρι στιγμής, ανέφερε παρατηρώντας ότι σήμερα πληρώνει η περιοχή την αδράνεια που είχε επιδειχθεί τότε με τις βλαβερές εγκαταστάσεις.

«Σήμερα τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται επειδή επετράπη για πρώτη φορά η παράνομη λειτουργία από την δεκαετία του ‘90», συνέχισε προσθέτοντας ότι το κύριο επιχείρημα για τη λειτουργία εργοστασίου ασφάλτου, "το οποίο και θα φέρει καταστροφή στην περιοχή", είναι ότι υπάρχουν κι άλλες βλαβερές εγκαταστάσεις στην περιοχή, οι οποίες αντί να φύγουν, πολλαπλασιάζονται.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε πως πάει να εγκατασταθεί ακόμα ένα ασφαλτικό εργοστάσιο πλησίον κατοικημένης περιοχής, όταν πριν από ένα μήνα 5.000 κάτοικοι στο Δάλι διαμαρτύρονταν για τις οσμές από το εργοστάσιο στην περιοχή τους.

Ο κ. Θεοπέμπτου πρόσθεσε πως η διενεργηθείσα μελέτη αγνοεί το θέμα των οσμών, που είναι από τις κύριες παραμέτρους που εξετάζονται για την ποιότητα του αέρα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ακόμα πως αναδεικνύεται εκ νέου το μεγάλο ελάττωμα που έχουμε στην νομοθεσία αναφορικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες και την σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ακόμα ότι λειτουργούν και άλλες βαριές βιομηχανίες κοντά σε προστατευόμενες περιοχές στο Σταυροβούνι στις οποίες πρέπει να γίνει διαχείριση, καθώς από τα λατομεία κυρίως το καλοκαίρι η περιοχή είναι κάτασπρη από την σκόνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γέαδη, παρατήρησε ότι πάνω από όλα υπάρχει το δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής στην υγεία. Πρόσθεσε πως η αναφορά ότι η εταιρεία δαπανά σε τέλη και άλλες εισφορές προς όφελος των κοινοτήτων και της Μονής Σταυροβουνίου 500.000 ευρώ το έτος δεν σημαίνει πως το όποιο τέλος μπορεί να αντιπαραβληθεί με το δικαίωμα στην υγεία και την ζωή.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Άννα Θεολόγου, ανέφερε πως το θέμα με τις ασφαλτικές μονάδες χρονίζει στην Επιτροπή περιβάλλοντος λόγω της λειτουργίας των μονάδων στην Γερίου, Δαλίου, Τσερίου.

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει μετακίνηση των ασφαλτικών μονάδων για να μην επηρεάζουν την ζωή και την υγεία των κατοίκων και πρόσθεσε ότι ο χαρακτηρισμός ζωνών βαριάς βιομηχανίας θα είναι προς όφελος και των επιχειρήσεων και των κατοίκων.

Ο Ιωάννης Γέρου, μιλώντας εκ μέρους της πρωτοβουλίας κατοίκων Πυργών, Κόρνου και φίλων της Μονής Σταυροβουνίου, είπε πως η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει ασφαλτική μονάδα "μέσα από παράθυρο στον νόμο για εγκατάσταση σε λατομικές περιοχές".

Πρόσθεσε πως η περιοχή είναι ήδη βεβαρημένη με δύο λατομεία και μια σκυροθραυστική μονάδα και με άλλα δύο λατομεία στην περιοχή Σιας – Μοσφιλωτής.

Ο κ. Γέρου είπε στην συνέχεια πως σε απόσταση 200 και 300 μέτρα από το σημείο στο οποίο σχεδιάζεται η ασφαλτική μονάδα υπάρχουν δύο στρατόπεδα καταδρομέων και στα 500 μέτρα υπάρχουν οικιστικές ζώνες.

Ανέφερε επίσης ότι η σκυροθραυστική μονάδα "σπάει" στην μέση δύο περιοχές Νατούρα.

Ο κ. Γέρου επικαλέστηκε το τραγικό, όπως ανέφερε, παράδειγμα της Άστρασολ, που ενώ πέθαιναν οι άνθρωποι, οι αρχές δεν έβλεπαν κανένα πρόβλημα, μέχρι που αποφάσισαν τα Δικαστήρια.

Ο κ. Γέρου ανέφερε επίσης ότι άρχισε νομική διαδικασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα