Θα τσακίσει το διαδίκτυο ο κορωνοϊός; Τι λένε οι ειδικοί

Η εξάπλωση του κορωνοϊού και η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθιρωποι, σε περισσότερες από 50 χώρες καλούνται να απομονωθούν στα σπίτια τους από τα οποία εργάζονται και ψυχαγωγούνται. Τι επίδραση έχει αυτό στις αντοχές του διαδικτύου; Ακόμα και κατά την ετοιμασία αυτού του άρθρου, υπήρξε διακοπή της παροχής διαδικτύου σε αρκετές περιπτώσεις.

Σε εποχές καραντίνας, όλα γίνονται μέσω διαδικτύου, αφού είναι αυτό που κρατά τον κόσμο συνδεδεμένο ψηφιακά σε αυτές τις ώρες της κοινωνικής απόστασης και της φυσικής

μοναξιάς. Η καραντίνα θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο και πιθανόν μάλιστα τα μέτρα απομόνωσης να μην ήταν τόσο αποτελεσματικά αν δεν υπήρχε και η δυνατότητα ψυχαγωγίας αυτές τις ατέλειωτες ώρες εγκλεισμού με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Netflix και τα βιντεοπαιχνίδια. Ακόμα και δραστηριότητες που καμία σχέση δεν είχαν προηγουμένως με το διαδίκτυο, όπως η γυμναστική, τώρα επιστρατεύεται για κατοίκον άσκηση με τις οδηγίες του γυμναστή. Το ίδιο ισχύει και για την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Όσον αφορά την εργασία, αυξάνεται και εκεί ο φόρτος του διαδικτύου αφού πέραν από την κανονική χρήση του προστίθεται και η αυξανόμενη ανάγκη τηλεδιασκέψεων και τακτικής επικοινωνίας για να προσομοιάζει στην αμεσότητα που υπήρχε στο γραφειακό περιβάλλον. 

Στην Ισπανία, την επομένη της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού Pedro Sanchez για εθνικό lockdown, οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας σε κοινό ανακοινωθέν κάλεσαν τους χρήστες να μειώσουν την χρήση του διαδικτύου καθώς έγινε μια «έκρηξη στην κίνηση»: Αύξηση στην ευρυζωνική χρήση σε 40%, κλήσεις από κινητό 50%, χρήση δεδομένων από κινητό 25%, χρήση WhatsApp 500%, Skype και Webex 400%.

Θα αντέξουν όμως οι υποδομές του διαδικτύου αυτή την αυξημένη χρήση; 

Η Δρ Josephine Wolff, καθηγήτρια Κυβερνοασφάλειας στην Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Tufts Fletcher, σε άρθρο της στην «New York Times» στις 17 Μαρτίου, ανέφερε πως «το διαδίκτυο δεν είναι έτοιμο για τον κορωνοϊό» και οι αγροτικές περιοχές θα υποφέρουν περισσότερο. Ένα από τα προβλήματα με την κατοίκον εργασία είναι πως δεν μπορεί προς το παρόν να μετρηθεί η πραγματική επίδραση που θα έχει στην διαδικτυακή κίνηση. Στις ΗΠΑ περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι, πράγμα που θα δυσκολέψει την συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως σχολική διδασκαλία. Αυτά, πέραν της γενικότερης αύξησης κυβερνοεγκλημάτων όπως χάκινγκ και διαδικτυακές απάτες.

Ο Sean Fleming, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στις 23 Μαρτίου, αναφέρει πως η χρήση του διαδικτύου σε μερικές χώρες του κόσμου έχει αυξηθεί κατά 50%, ωστόσο οι παροχείς (Internet Service Providers – ISPs) διαβεβαιώνουν πως μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Πλατφόρμες τηλεργασίας όπως η Microsoft Teams και τηλεδιασκέψεων όπως η Zoom είχαν ζοριστεί τον τελευταίο καιρό λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των χρηστών τους.

Πάντως, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, παρά την αύξηση στην χρήση, το διαδίκτυο δεν δείχνει πως θα «τσακίσει» κάποια στιγμή. 

Ένας απλός λόγος είναι πως η χρήση του από τα γραφεία έχει μειωθεί, οπότε η αύξηση στο 50% δεν συνδέεται με νέους χρήστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από όλους να λάβουν μέτρα: «Οι πλατφόρμες streaming, οι χρήστες και οι διαχειριστές τηλεπικοινωνιών, έχουν από κοινού ευθύνη να λάβουν μέτρα που να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου όσο μαίνεται η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού», είπε ο Thierry Breton, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

Το Netflix, για παράδειγμα, μείωσε την ποιότητα των ταινιών και των σειρών για να αποφορτιστεί κατά 25% το φορτίο των ευρωπαϊκών δικτύων. Σύμφωνα με το «CNBC» ακολούθησαν και η Google και η Amazon, ενώ η Sony ανέφερε πως θα επιβραδύνει τις ταχύτητες download για τα παιχνίδια του PlayStation στην Ευρώπη. Άλλοι παροχείς αυξάνουν τις δυνατότητες των δικτύων τους. Στις ΗΠΑ, η Comcast παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο δίκτυο των WiFi hotspots της, καταργεί το ανώτατο όριο των δεδομένων και χαλαρώνει τις αργοπορημένες πληρωμές λογαριασμών.

Από την άλλη, σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν υπάρχει η υποδομή για την διαχείριση της αυξανόμενης ζήτησης. Πολλά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε αυτές τις χώρες λειτουργούν ακόμα με τεχνολογία 2G και δεν υπάρχουν επαρκείς δομές ασύρματου και ενσύρματου διαδικτύου που κάνουν την κατοίκον εργασία αδύνατη.

Στην Βρετανία, σύμφωνα με άρθρο του Ryan Browne στο «CNBC» στις 27 Μαρτίου, οι παροχείς είδαν διψήφια αύξηση στην χρήση του διαδικτύου, με την BT να αναφέρει μέχρι και 60%. Σε δηλώσεις του ο Chintan Patel της Cisco είπε πως η αύξηση σε χρήση που αναμένεται κανονικά σε περίοδο ενός χρόνου, τώρα την βλέπουμε σε μερικές μέρες και βδομάδες. Προσθέτει όμως πως οι παροχείς έχουν σχέδια για έλεγχο τέτοιων κορυφώσεων στην χρήση, αν και αυτή την φορά είναι παρατεταμένη.

Ο Dexter Thillien, αναλυτής στο Fitch Solutions, ανέφερε στο «CNBC» πως αν και υπάρχουν αρκετές δυνατότητες στις υπάρχουσες υποδομής αυτή την στιγμή, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα, τονίζοντας πως υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον.

Η μεγάλη αβεβαιότητα, ανέφερε, είναι πως δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα κρατήσει η πανδημία και τα εθνικά λουκέτα που έχει προκαλέσει.

Αν οι μηχανικοί αναγκαστούν να αυτό-απομονωθούν, για παράδειγμα, αυτό μπορεί θα δυσκολέψει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη συντήρηση των ενσύρματων δικτύων χαλκού και οπτικών ινών, καθώς και άλλου φυσικού εξοπλισμού που χρειάζεται για την παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου.

Ένα άλλο πολιτικό θέμα που μπορεί να προκύψει σχετίζεται με το «Net Neutrality», την ουδετερότητα στην χρήση του διαδικτύου. Αν και πλατφόρμες όπως το Netflix και το YouTUbe έχουν εθελοντικά μειώσει την χρήση, ο Thrillien ανέφερε πως μπορεί και κυβερνήσεις να ζητήσουν τελικά από παροχείς όπως βάλουν σε προτεραιότητα μερικές υπηρεσίες σε μερικές ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, να στηρίζονται περισσότερο υπηρεσίες όπως το Microsoft Teams, το Zoom και το Slack κατά τις ώρες εργασίας και να υποβαθμίζονται ψυχαγωγικές υπηρεσίες, όπως το Netflix και το YouTube.

Ενδιαφέρουσες στατιστικές πληροφορίες παρέχει και ο οργανισμός Ookla, ο οποίος ειδικεύεται στην μέτρηση διεθνών δεδομένων για το διαδίκτυο. Σχετικά με την «παγκόσμια απόδοση» του διαδικτύου, στην τελευταία ενημέρωση της 23ης Μαρτίου αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει υποβάθμιση των ταχυτήτων. Οι στατιστικοί πίνακες προέρχονται από την υπηρεσία Speedtest της Ookla. 

Keywords
Τυχαία Θέματα