Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής

Ετοιμάζουμε μoυσικο - ποιητική βραδιά στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη παραγωγή του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής με την ένθερμη και έμπρακτη υποστήριξη του προέδρου Φίλιπ Κρίστοφερ και του Νίκου Μούγιαρη. Δημιουργήθηκε αυτή η μoυσικο - ποιητική βραδιά ώστε να διδάξει στα Ελληνόπουλα και σε όλους τους ξένους αυτή την κληρονομιά μας.

Θεατρικό Τμήμα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής

Ελεύθερη είσοδος

Σε ένα ταξίδι στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη

μας προσκαλούν την Παρασκευή 6/15 στις 7 το βράδυ, Ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής που παρουσιάζει βασικές όψεις του έργου του Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από την ποίηση και τα πεζά του, με μελοποιημένα ποιήματα.

Κυρίαρχα θέματα, άξονες του έργου του, όπως η φύση, η γλώσσα, οι αισθήσεις, ο λυρικός και υπερβατικός στοχασμός, συνομιλούν με τη μουσική δίνοντας άλλοτε φόρμες τραγουδιού και άλλοτε μουσικής συνοδείας

Γιατί όπως είπε και ό ίδιος.

Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.

Ο Οδυσσέας Ελύτης αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής γενιάς του τριάντα, ένα από τα χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξε το ιδεολογικό δίλημμα ανάμεσα στην ελληνική παράδοση και τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Ο ίδιος ο Ελύτης χαρακτήριζε τη δική του θέση στη γενιά αυτή ως παράξενη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «από το ένα μέρος ήμουνα ο στερνός μιας γενιάς, που έσκυβε στις πηγές μιας ελληνικότητας, κι απ’ την άλλη ήμουν ο πρώτος μιας άλλης που δέχονταν τις επαναστατικές θεωρίες ενός μοντέρνου κινήματος».

Η ποίηση δεν γράφεται μόνο για να διαβάζεται, αλλά για να μιλιέται και ν’ ακούγεται.

Ποιήματα απαγγέλλουν οι: Ανδρέας Χατζηϊωάννου, Σωτηρούλα Καρακόστα, Μαρία Μάρκου , Αλέξανδρος Κολόμβος , Ιωάννα Αποστολοπούλου , Εύη Ράφτης ,

και ο Δημήτρης Φιλιππίδης.

Τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι : Γρηγόρης Μανινάκης , Ιωνάς Αρτέμου , Σοφία Κατσαρός , Alyson Spina , Όλγα Ξανθοπούλου .

Τους τραγουδιστές συνοδεύει (πιάνο) Γλαύκος Κοντεμενιώτης .Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Λεωνίδας Λοϊζίδης.

Ο σκηνοθέτης του έργου Λεωνίδας Λοϊζίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των προετοιμασιών και κάλεσε τους ομογενείς, να κατακλύσουν το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για να απολαύσουν μια «μοναδική παράσταση».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ «Για εμάς τους Έλληνες ο Ελύτης είναι ο ποιητής μας, αυτός που μας έμαθε να εκτιμούμε τον πλούτο της γλώσσας μας, «να ακριβολογούμε μέσα στα μυστήρια», να αφουγκραζόμαστε τους παφλασμούς της θάλασσας, να σεβόμαστε τα τοπία της πατρίδας μας, να παρατηρούμε το παιχνίδισμα του ήλιου στα κυκλαδόσπιτα. 22 χρόνια μετά το θάνατο του οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη του και την ποιητική του δημιουργία. Οι στίχοι του Ελύτη ενέπνευσαν τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες. Σε αυτή την ξεχωριστή συνύπαρξη είναι αφιερωμένη η εκδήλωση μας. Θα σας παρουσιάσουμε ένα βράδυ γεμάτο μελωδικές στιγμές, που η ποίηση θα ζωντανέψει, θα αγγίξει, θα ζεστάνει και θα εμπνεύσει τις καρδιές όλων και ευελπιστούμε κυρίως των νέων».

H μουσικοποιητική βραδιά Παρασκευή 15 Ιουνίου και ώρα 19:00 στο Hellenic Cultural Center Διεύθυνση: 27-09 Crescent St, Astoria, NY 11102 Τηλέφωνο: (718) 626-5111

https://www.facebook.com/loizidesg/videos/10213469673471063/UzpfSTEwNzc1NDE3MDk6MTAyMTM0NzQ3NDgwNzc5MjU/

(Διάρκεια :70 λεπτά) Θα ακολουθήσει δεξίωση

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα, και θα αποτελέσει μεγάλη μας χαρά.

PHILIP CHRISTOPHER

PRESIDENT OF THE PANCYPRIAN ASSOCIATION

Keywords
Τυχαία Θέματα